<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Problémát jelent, hogy a magánszállások egy része továbbra is a szürke zónában működik.

A közvéleményt a koronavírus tartja lázban, ugyanakkor a turisták egy része a járvánnyal kevésbé fertőzött területekre továbbra is szívesen utazik. Így volt azzal a két amerikai diáklánnyal is, akik Olaszországban fertőződtek meg, majd később Magyarországon töltöttek néhány napot, hogy végül Prágában derüljön ki a betegségük.

Mint arról a magyar illetékesek beszámoltak, a megbetegedett turisták Airbnb-n foglaltak szállást, ami egyébként a fiatalabb generáció körében szokásosnak mondható. Az online szállásmegosztó szolgáltatás ugyanis jelentős népszerűségre tett szert az elmúlt években. Az előírások szerint egyébként a szállásadókat bejelentési és nyilvántartási kötelezettség terheli, ám időről-időre kiderül, hogy sokan "feledkeznek meg" erről, és a szürke zónában végzik a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet. Ami növeli a kockázatokat a járvány terjedésével.

Nem mindegy, hogy bérbeadás vagy szállás

A jogszabályok szerint a rövid távú lakáskiadás (airbnb-zés) szálláshely-szolgáltatási tevékenységnek minősül, amit annak megkezdése előtt az ingatlan helye szerinti polgármesteri hivatalban be kell jelenteni. Vannak azonban, akik megpróbálják úgy értelmezni a tevékenységüket, hogy az bérbeadás, és nem szálláshely-szolgáltatás, ami adminisztrációs és adózási szempontból is más megítélés alá esik.

A kettő között az alapvető különbség az, hogy a bérbeadáshoz semmilyen más járulékos szolgáltatás nem tartozik, míg a szálláshely-szolgáltatás valamilyen további, kiegészítő szolgáltatást - így például takarítást, étkezést - is feltételez. Miután a rövid távú kiadásokat követően a tulajdonosok (vagy üzemeltetők) kitakarítanak, így a hatóság értelmezése alapján önmagában ez a munkavégzés is megalapozza a hasznosítás szálláshely-szolgáltatásként történő minősítését.

Ha valaki legálisan végzi ezt a tevékenységet, úgy a szállásadó köteles az e célra formanyomtatványként rendszeresített vendégkönyvet vezetni, amelyet a használatbavétel előtt a jegyző hitelesít. A vendégkönyvnek a következőket kell tartalmaznia: a vendég vezeték- és utóneve, születési helye és ideje, külföldi vendég esetén a vezeték- és utóneve, születési ideje, az állampolgársága, vendég lakcíme, személyi igazolványának száma, külföldi, illetve hontalan vendég esetén útlevelének száma, a vízum vagy a tartózkodási engedély száma,- a szálláshelyen való tartózkodás kezdő és befejező időpontja. Ezen adatok alapján jól azonosíthatók a vendégek, és ilyen (egyébként rendkívüli) esetekben, mint a mostani járvány, visszakövethető az érintettek tevékenysége. Egyéb esetekben pedig egyrészt a statisztikák készítése során lehet jelentősége az adatoknak, illetve az adókötelezettség megállapításánál.

Bonyolultabb a helyzet, ha egy-egy szálláshely ugyan online platformokon toboroz vendégeket, de bérbeadásként kezeli a helyzetet. Ebben az esetben ugyanis a formális szabályokat jóval kevésbé tartják be, sőt a szállásadó inkább abban érdekelt, hogy minél kevesebb nyoma maradjon a lakáskiadásnak. Ebben az esetben az ingatlan más lakói bánkódhatnak, ha túl zajos társaság érkezik, de emellett az adókötelezettségnek sem felelnek meg feltétlenül az érintettek, különleges esetekben pedig komoly fejtörést okozhatnak a hatóságoknak. Hozzá kell tenni, hogy a nagyobb online kiadási platformok az utóbbi időben tettek lépéseket a fehérítés felé, az persze nézőpont kérdése, hogy ez önként vagy a hatóságok nyomására történt.

Nagyhal is fennakadt már
Tavaly decemberben számolt be a 24.hu cikke alapján a sajtó arról, hogy a Fidesz Nógrád megyei országgyűlési képviselője, Becsó Zsolt tulajdonában állt a Bp Design Hotel & Apartman nevű belvárosi szálláshely-komplexum. Erről az derült ki, hogy a VI. kerületi Nagymező utca 66. szám alatt lévő, a társasház különböző ingatlanjaiból kialakított szálloda különböző adatok szerint már évek óta működik, de e tevékenység egészen most decemberig, tehát a 24.hu érdeklődéséig ismeretlen volt a kerületi jegyző előtt. Annak ellenére, hogy a legális működéshez szükséges kereskedelmi engedélyt neki kellene kiadnia, csakhogy ilyet a szállodát működtető vállalkozás nem kért korábban.

Mi van, ha a vírus miatt nem lehet utazni?

Bár rövid távon (például az adókerülés, vagy az adminisztratív kötelezettségek kikerülése) előnyös lehet, ha valaki a szürke zónában mozog, de összességében az utazók és a szállásadók számára is nagyobb védelmet nyújt, ha jogilag is rendezettek a körülmények. Erre példa, hogy a koronavírus járvány kapcsán az Airbnb most új szabályokat vezetett be a lemondás kapcsán, amely immár 70 országban jelent meg, köztük Magyarországon is.

Korábban a foglalások lemondása (akár a vendég, akár a szállásadó részéről) retorziókkal járt, most viszont a járvány sújtotta területeken módosítja az Aribnb a vonatkozó előírást. A most bevezetett enyhébb elbírálás a CNBC cikke szerint vonatkozik minden olyan foglalásra, amikor a házigazdának vagy a vendégnek vissza kellett mondania a foglalást, hogy megfeleljen a kormány vagy az egészségügyi hatóságok által bevezetett korlátozásoknak. Ez azt jelenti, hogy az utazók vagy az Airbnb házigazdái ingyenesen megváltoztathatják, vagy törölhetik a foglalást, ha az a járvánnyal fertőzött területre érvényes. Jelenleg Észak-Olaszország egyes területen, Dél-Korea és Kína szárazföldi részei tartoznak ebbe a kategóriába. Akkor is visszamondhatják a vendégek a foglalásukat, ha a járvány miatt megváltozik a légitársaságok menetrendje, és ezért nem tudnak eljutni az úti célra.

Világszerte jellemző ugyanakkor, hogy elővigyázatosságból sokan akkor is lemondják az utazást, ha egyébként nem egy járvány sújtotta régióba mennének. Ilyen esetekre egyelőre általános könnyítést nem vezet be a vállalat, bár azt közölte az Aribnb, hogy vizsgálják miként tudnak az ügyféligényeknek megfelelni. A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy sokan ijedtek meg és gondolták újra utazásukat - ezt jelzi többek között az is, hogy a nemzetközi járatokra az Egyesült Államokban a repülőjegy-foglalások éves alapon 20 százalékos esést mutattak februárban.

A hazai idegenforgalmi szakemberek az elmúlt napokban egymással ellentétes folyamatokról számoltak be. A külföldi vendégek körében ugyan számottevőnek mondható a lemorzsolódás, őket viszont részben pótolják azok a magyarok, akik nem mernek külföldre utazni, ehelyett belföldi szállást foglalnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló