3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szíriában eddig csak polgárháború zajlott, valamint az Iszlám Állam elleni küzdelem a nagyhatalmak bevonásával annak legyőzéséig, de a szabályos, országok közti háborút sikerült megúszni. Egészen mostanáig, amikor is Aszad elnök kormányerői a törökök elleni harcba készülnek beszállni. A török elnök még Putyint is figyelmeztette, hogy kemény harc lesz.

Néhány napja még csak arról volt szó, hogy a Szíria északnyugati részén lévő Afrin tartományban, melyet eddig a kurdok ellenőriztek, logisztikai segítséget kapnak a kurdok Aszad kormányától a támadó törökök elleni harchoz. Ezzel még meg lehetett volna úszni, hogy közvetlen, országok közötti háborúvá fajuljon a konfliktus, de most úgy tűnik, Aszad harcoló erőket is küldene a kurdok megsegítésére.

A kisebbik rossz

Első körben már a korábbiakban is különös volt, hogy a kurdok korábbi elnyomójukkal, Aszaddal szűrik össze a levet, de az ellenségem ellensége a barátom alapon úgy dönthettek, hogy a kisebbik rosszat választják. Aszad most egy fokkal békésebb, mint régebben, részben orosz kontroll alatt is van, valószínűleg úgy gondolják a kurdok, hogy jobban járnak vele, mint a törökökkel, akik terroristának minősítik őket, pontosabban az YPG katonai szervezetet, amely egyébként döntő részt vállalt az Iszlám Állam leverésében.

Hétfőn a szíriai állami hírügynökség kiadott egy közleményt, hogy a szír hadsereg erői rövidesen megérkeznek Afrin tartományba, hogy úgymond támogassák a nép harcát a török támadás ellen. A kurdok azt nyilatkozták a Reutersnek, hogy határvédelmi feladatok ellátásra érkeznének a szír kormányerők, ami ebben az esetben ugyanazt jelenti, hisz az adott határszakaszon keresztül hatolnak be a török erők. Ebben az esetben a török erők és a szír kormányhadsereg állna egymással szemben, pontosabban háborúban.

Török reakciók

Törökország gyorsan reagált: figyelmeztette Aszadot, hogy meg ne próbálkozzon ezzel a lépéssel, mert akkor a török hadsereg ellenük is harcolni fog. A CNN török adása szerint Erdogan török elnök felhívta Putyint, és közölte vele, hogy a szír kormány komoly következményekkel fog szembe nézni, ha beavatkozik. Ez a fenyegetés nyilván kérés is volt, hogy Oroszország, Aszad fő támogatója beszélje le a szír elnököt terveiről.

A török beavatkozás

A szír kormány már 6 éve elvesztette ellenőrzését Afrin tartomány felett, az Iszlám Állam uralma alól már a kurd YPG szabadította fel a tartományt. Aszad korábban azt kommunikálta, hogy szeretné egész országát visszakapni, így azt a részt is, melyet a SDF kurd-arab szövetség ellenőriz amerikai támogatással, de erről a tervéről úgy tűnt, le kell mondani. Ugyanakkor Amerika szeretett volna kiképezni egy önálló határőrséget a SDF területén, és ez volt az, amire a törökök megorroltak, és rögtön támadást intéztek Afrin tartomány ellen.

A nagyhatalmak bajban vannak, mert Törökország egyrészt NATO-tag, tehát amerikai szövetséges, másrészt Oroszországgal is igyekszik a lehető legszorosabb viszonyt fenntartani. Ugyanakkor Amerika közvetlenül támogatja az YPG-t, vagyis a kurd fegyveres erőket, Oroszország pedig Aszad rendszerét. Így most mindkét szuperhatalom abban a helyzetben találja magát, hogy szövetségesei harcolnak egymás ellen. A török támadás jó kis patthelyzetet teremtett mindkettejük számára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG