<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A magyar biztosjelöltet múlt héten első körben elutasította az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága (Juri), és ma megerősítette ezt a döntését.
Trócsányi László. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Juri ma délelőtti ülésén vizsgálta meg ismét Trócsányi László ügyét, és ismét összeférhetetlenséget állapított meg - közölte Twitter-üzenetében a testület.

Hozzátették: az EP elnöke most az Európai Bizottság megválasztott elnökét, Ursula von der Leyent kérdezi majd arról, hogy milyen szándékai vannak Trócsányival, valamint a szintén ismételten elutasított román biztosjelölttel, a szociáldemokrata Rovana Plumbbal.

A Financial Times előzetesen azt írta, hogy ha a Juri megerősíti múlt csütörtöki döntését, akkor von der Leyen kénytelen lesz új jelöltet kérni a magyar és a román kormánytól.

Vétózott a Juri

A Juri már múlt héten összeférhetetlenséget állapított meg Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda állami megrendelései között. A magyar biztosjelöltet, aki az EU szomszédság- és bővítéspolitikájáért felelne a következő öt évben, jelen állás szerint meg sem hallgatja az EP külügyi bizottsága. Az eredeti tervek szerint a meghallgatásra október 1-jén került volna sor.

Trócsányi a múlt heti döntés után azt közölte, hogy minden tényalapot nélkülöző politikai döntés született. Szerinte minden kérdésre transzparens választ adott, összhangban a már korábban benyújtott dokumentumokkal.

Ma kezdődnek a meghallgatások

Von der Leyen biztosjelöltjeit, legalábbis azokat, akiket alkalmasnak talált a Juri, ma kezdik meghallgatni Brüsszelben az EP szakbizottságai. A meghallgatási procedúra végén az EP-képviselők a teljes új Európai Bizottságról szavaznak, azaz jogukban áll azt elutasítani, amennyiben úgy ítélik meg, hogy egyes biztosok alkalmatlanok pozíciójuk betöltésére.

A brit lap  értesülései szerint von der Leyen jelöltjei minden korábbinál keményebb meghallgatásokra számíthatnak: az EP minden korábbinál több biztosjelöltet kaszálhat el.

Átpolitizálódott procedúra

Alberto Alemanno jogászprofesszor az FT-nek azt mondta: a meghallgatási procedúra példátlan módon átpolitizálódott. Szerinte az eddigi történések azt jelzik, hogy a von der Leyen-bizottságra nehéz próbatételek várnak, így elképzelhető, hogy beiktatása jóval az eredetileg tervezett időpont, november elseje utánra tolódhat.

Eddig egyébként még soha sem volt példa arra, hogy biztosjelölteket már a meghallgatásuk előtt elkaszáljon az EP.

Interjúnk a témában Balázs Péter korábbi külügyminiszterrel: Trócsányi mindenképpen kutyaszorítóba kerül.

Mit hozhat von der Leyen az Orbán-kormánynak? Korábbi videókommentárunk: 

Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG