1p
Megerősítette Magyarország "Ba1" szintű államkötvény-osztályzatát péntek éjjel a Moody's. A besorolásra ugyanakkor érvényben hagyta a leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást.

A magyar osztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody's kiemelte, hogy Magyarországnak sikerült "valamelyest" csökkentenie államadósság-rátáját tavaly. A cég előrejelzése szerint e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik. A nemzetközi hitelminősítő szerint a tavaly elért haladás tükrözi a kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A Moody's arra számít, hogy ez az elkötelezettség 2013-ban is fennmarad.

A ház becslése szerint a magyar államháztartási hiány tavaly a GDP 2,7 százaléka lehetett, és a hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar kormánynak az idén is sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartania a deficitet, akkor is, ha ehhez további költségvetési intézkedések szükségesek. A Moody's közölte: megítélése szerint érett államkötvény-piacra utal az a tény, hogy a kormány hazai állampapír-kibocsátásokból finanszírozta a tavalyi jelentős bruttó hiteligényt. Mindazonáltal a nem rezidens befektetők erőteljes jelenléte a magyar állampapírpiacon kiteszi a magyar gazdaságot a befektetői bizalom potenciális romlásának - áll a Moody's londoni elemzésében. A cég ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a tavaly novemberi állapot szerint a hazai piacon kibocsátott állampapír-állománynak hozzávetőleg a 46 százalékát birtokolják külföldi befektetők.

A Moody's az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra; a másik kettő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást. A Fitch a Moody's "Ba1" adósosztályzatának megfelelő "BB plusz" besorolással tartja nyilván a magyar államadósságot, a Standard & Poor's magyar minősítése ennél egy fokkal gyengébb, "BB" a novemberi osztályzatrontás óta. Magyarország besorolása mindhárom cégnél a befektetésre ajánlott kategória alatti sávban van.A ház londoni elemzői szerint a gazdaságpolitikai intézkedések továbbra is negatív hatást gyakorolnak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, és a gyenge növekedési kilátás változatlanul aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a kormány képes lesz-e az államadósságot tartósan lefelé haladó pályára állítani. A Moody's közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalék körüli mértékben csökkent, és a hitelminősítő 2013 egészére is "nagyon gyenge", 0,3 százalékos növekedést jósol. A Moody's szerint a magyar gazdaság jelentősen gyengült a cég Magyarországgal kapcsolatos legutóbbi, 2011 novemberében végrehajtott minősítési lépése óta.

A Moody's 2011. november 24-én jelentette be, hogy megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást, az addigi "Baa3"-ról egy fokozattal a jelenlegi - most megerősített - "Ba1"-re rontva a magyar államkötvény-osztályzatot. A magyar osztályzat mostani megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody's különösen problematikusnak nevezte a növekedési és versenyképességi kilátás szempontjából a gyengébb befektetési klímát, amelyet a cég szerint az elmúlt években tovább rontottak a bankszektorra, az energiaágazatra, a kiskereskedelemre és a távközlési szektorra kirótt torzító hatású adók. A Moody's szerint ez tükröződik a bruttó állóeszköz-felhalmozás folytatódó hanyatlásában.

A jórészt külföldi tulajdonban lévő bankrendszer, amelyet szintén jelentősen meggyengített a sérülékeny működési környezet, szintén nem képes a gazdasági növekedés támogatására. Mindemellett a lanyha európai növekedés is hatással van a magyar gazdaságra, amely erősen függ az magyar export 76 százalékát felvevő uniós piactól. A hitelminősítő szerint mindezek miatt Magyarország középtávú növekedési kilátása jelentősen gyengébb a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál, és ez korlátozza a magyar kormány képességét az adósság folyamatos lefelé tartó pályára állítására.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody's. A minisztérium közleményében azt írta: "a magyar kormány nem érti, hogy a Moody's Investors Service miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek". Mint a minisztérium írta, mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát, melynek mutatói javultak az előző minősítéshez képest. "A költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, az ország úgynevezett külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb, tartósan és biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról" - sorolta a tárca. Hozzátették: a folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a foglalkoztatás pedig 2010-től folyamatosan bővül.

A negatív kilátás fenntartását alátámasztó tényező a Moody's londoni elemzése szerint az azzal kapcsolatos, továbbra is fennálló bizonytalanság, hogy a magyar gazdaság képes lenne-e ellenállni külső sokkoknak vagy kedvezőtlen hazai gazdaságpolitikai lépéseknek, tekintettel a jelentős finanszírozási igényekre és a potenciális piaci kilengésekre. A GDP-érték 19 százalékára becsülhető idei magyar finanszírozási igény a legmagasabb a közép- és kelet-európai térségben. A Moody's a költségvetési kockázatok közé sorolja, hogy előtérbe kerülhetnek a választási megfontolások, emellett a vártnál esetleg gyengébb gazdasági teljesítmény is költségvetési elcsúszást eredményezhet a következő 12-18 hónapban, ami a cég szerint "büntető jellegű" piaci reakciókhoz vezethet.

A Moody's szerint lefelé irányuló nyomást gyakorolhat a magyar osztályzatra, ha csökkenne az elkötelezettség a 3 százalék alatti GDP-arányos hiány tartása mellett, és/vagy ha a kormány intézkedései a jelenleg vártnál is gyengébb növekedési pályát eredményeznének. A Moody's ugyanakkor megfontolná a kilátás stabilra javítását, ha kiszámíthatóbbá válnának a magyar gazdaságpolitika keretei, és ez robusztus gazdasági növekedést tenne lehetővé középtávon - áll a hitelminősítő londoni elemzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG