<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A német kormány új törvényi szabályozást vezetne be a drónokra, jönne a drónvezetői jogosítvány, a drónrendszám, a repülési tilalom bizonyos objektumok környékén és a magasságkorlátozás. Másutt drasztikusabb megoldásokon is dolgoznak, a rossz helyre tévedt, veszélyes vagy ellenséges drónok leszedésére fejlesztenek speciális fegyvereket.

Új jogszabállyal szigorítaná a német kormány a drónok használatát, tekintettel arra, hogy a légtérben egyre több van belőlük – tudósított a Tagesschau.de. Az üzleti célú használat szabályai rugalmasabbak, a magáncélú felhasználásé szigorúbbak lehetnek.

A „személyzet nélküli repülő készülékek” eszerint nem emelkedhetnének 100 méternél magasabbra, és olyan érzékeny helyeken, mint a rendőrség vagy a mentők bevetési helyei, tömegrendezvények, a fő közlekedési útvonalak és lakóövezetek, a repülés tilos lenne.

61 veszélyes helyzet a repülésben

A 250 grammnál (negyed kilónál) nehezebb szerkezeteket ezentúl már a tulajdonos nevét és címét tartalmazó fémlappal kellene ellátni, hogy károkozás esetén gyorsan kideríthető legyen a felelős személye. A két kiló feletti súlyú drónok és repülőmodellek használatához pedig egyfajta jogosítvány megszerzését írnának majd elő, kivéve a repülőgép-modellek röptetésére kijelölt pályákon.

Állítólag már legalább 400 ezer drón van Németországban, a tendencia emelkedő, 2020-ig ez megháromszorozódhat. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a repülőgépek vagy helikopterek közlekedését veszélyeztetik. Tavaly januártól októberig 61 ilyen eset fordult elő, 2015 hasonló időszakában csak 12 – írta korában a Tagesschau.de.

Elfogó sasok és hálók

De mi van, ha a drónokat kifejezetten ellenséges támadásra próbálják felhasználni? A tilalmak ilyenkor valószínűleg mit sem érnek. A Zerohegde szerint a Davosban rendezendő világgazdasági találkozó színhelyén a szokásos mesterlövészek mellett új biztonsági emberek tűntek fel, furcsa, vállon nyugvó, több csőszerű nyúlványt tartalmazó fegyverrel. Azt gyanítják, hogy ez egy új, drónok elleni fegyver.

A drónok leszedére már többféle módszert kifejlesztettek, a Youtube egyik videója négyfélét mutat be. Közöttük olyan is van, amely a kommunikációs rendszerét, GPS-ét bénítja meg messziről, nem a drónt rombolja szét. A másik egyfajta hálót lő a drónra, majd ejtőernyővel leereszti a földre. A harmadik is hálóval operál, de nem törődik azzal, mennyire puhán ér földet a gyanús jármű. A negyedik a legérdekesebb: idomított sasokat használnak a repülő tárgyak levadászására.

Bővül a piac

Az ellenséges drónok kikémlelhetik a rendőrség és a biztonsági erők pozícióját, fényképeket készíthetnek, a legrosszabb esetben támadást is végrehajthatnak – írja a Bloomberg a svájci rendőrség davosi készülődése kapcsán. A tesztelt drónelhárító fegyvert, HP 47 jelzéssel eszerint a H.P. Marketing & Consulting Wüst német cég gyártja, és szintén a drón kommunikációját bénítja meg.

A PricewaterhouseCoopers szerint a jelenleg kétmilliárd dolláros nemzetközi drónpiac 2020-ra 127 milliárd dollárra bővülhet. Az ABI Research ugyanakkor évi 32 százalékos bővülés mellett tíz év múlva 30 milliárd dolláros piacot prognosztizál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló