3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a mai ülésén nem változtatott a 0,6 százalékos jegybanki alapkamaton és a többi kondícióhoz sem nyúlt. Az okokat a jegybank vezetése - Matolcsy György elnökkel az élen - a 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatón ismerteti, ahol egyúttal azt is megtudhatjuk meg, módosít-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a GDP-re és az inflációra három hónappal ezelőtt adott prognózisán.

Sem a július óta változatlan, 0,6 százalékos jegybanki alapkamathoz, sem a többi kondícióhoz sem nyúlt a Monetáris Tanács mai ülésén. Így az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata is negatív, -0,05 százalék maradt, az egynapos és egyhetes fedezett hiteleké pedig 1,85 százalékos. A másik jegybanki betéti eszköz, az egyhetes kamatáról (ez jelenleg 0,75 százalék) az MNB igazgatósága szokott dönteni, a Monetáris Tanács ülését követően két nappal, vagyis annak eredményét csütörtökön ismerhetjük meg.

A tanács mai döntése megfelel a piaci várakozásoknak. A Matolcsy György vezetésével 15 órakor kezdődő online sajtótájékoztatón megismerhetjük az indoklást, ugyanakkor a csütörtökön nyilvánosságra hozandó újabb - mindig háromhavonta frissített - inflációs jelentés talán két legfontosabb adatát is: magának az inflációra, valamint a bruttó hazai termék (GDP) alakulására adott jegybanki prognózist. (Az aktuális előrejelzéseket ebben a cikkünkben idéztük fel.)

Vigyázó szemek a 3 órakor esedékes indokláson. Fotó: MTI
Vigyázó szemek a 3 órakor esedékes indokláson. Fotó: MTI

Az Equilor Befektetési Zrt. ma reggeli hírlevelében arra hívta fel a figyelmet, hogy több felfelé mutató kockázat jelentkezett az elmúlt időszakban az inflációs kilátásokban, melyre kitérhet a jegybanki vezetés, illetve a Monetáris Tanács közleménye. Eszerint az olaj árfolyama jelentős mértékben emelkedett, a legutóbbi, decemberben megjelent inflációs jelentésben még 50 dollár alatti olajárfolyammal számolt a jegybank, míg az irányadónak számító, északi-tengeri Brent hordónkénti jegyzése múlt héten, a legfrissebb kiadvány elkészítésének időpontjában 65 dollár volt. (Néhány nappal korábban tartózkodott ennél magasabb szinten, 70 dollár felett is, azt követően azonban korrigált, s jelenleg már 62 dollár körül tanyázik.)

Ugyanakkor a legutóbbi inflációs jelentés óta a forint árfolyama is gyengülni kezdett, mely szintén felfelé mutató tényező az importtermékek árára, így a teljes inflációra vonatkozóan - mutat rá az Equilor. Meglátása szerint a legrugalmasabb eszköz továbbra is az egyhetes betéti tender kamatszintje, melyet a forint árfolyamának további, jelentős gyengülése esetén módosíthat a jegybank igazgatósága a jelenlegi 0,75 százalékról 0,9 százalékra, de erre várhatóan a mai közleményben nem lesz konkrét utalás. 

A forint viszonylagos nyugalomban kezdte a napot, az euróval szembeni árfolyama a 366-as szint felett lebegett. Onnan ugyan fél 11 magasságában egészen a 367 forint közelébe ment fel az uniós pénz egysége, ám később relatíve nagyot erősödött, a napi csúcspontján a 366-as szint alá is benézett, s az árfolyam a kamatdöntés 14 órás ismertetése előtt már nem változott érdemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG