<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mintegy 7,5 milliárd eurós forrásbefagyasztást javasolt tegnap az Európai Bizottság Magyarországgal szemben korrupciós problémák miatt. Az összeg óriási, és maximum három hónapon belül eldől, hogy megvalósul-e a szankció.

A brüsszeli testület a kötelezettségvállalások 65 százalékának felfüggesztését javasolja három, a kohéziós politika keretébe tartozó operatív program esetében a jogállamisági (vagy más néven kondicionalitási) mechanizmus keretében. Ez bizottsági közlések szerint mintegy 7,5 milliárd euró – a Magyarországnak járó kohéziós pénzek több mint harmada.

"Ez az elvonás óriási, az agrárkifizetéseken kívül szinte mindent érinthet, ha hatályba lép" – értékelte Feledy Botond külpolitikai szakértő a döntést laptársunknak, az mfor.hu-nak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már április elején bejelentette az eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQUrsula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már április elején bejelentette az eljárás megindítását Magyarországgal szemben. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

A Bizottság alapvetően korrupciós kockázatot lát Magyarországon, főleg a közbeszerzéseket tekintve. Bár elismeri, hogy "Magyarország széles körű korrekciós intézkedésekre tett javaslatot" az aggályok eloszlatása érdekében,  konkrét tetteket, változásokat vár.

A döntés most már a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács kezében van, amely minősített többséggel határoz majd a bizottsági ajánlásról. Erre egy hónapja van, ezt a határidőt kivételes esetben is csak két hónappal lehet kitolni – azaz még idén döntés születik.

"A Bizottság olyan javaslatot tett le a Tanács asztalára, amiből még bármi lehet: teljes, az uniós költségvetést - és nem is csak RRF-et (Helyreállítási Alapot) - érintő közvetlen kifizetések megvonásától az ügy lezárásáig. Tehát a Bizottság nem akarta szűkíteni a Tanács döntési lehetőségét: bármit dönthetnek, minősített többséggel. Egyelőre a politikai szándék az, hogy Magyarország teljesítsen: először a kondicionalitás mentén," véli Feledy Botond.

Navracsics Tibor ugyanakkor bízik abban, hogy végül nem kerül a Tanács asztalára az ügy, hanem a Bizottság – látva, hogy a kormány teljesíti a korrupcióellenes vállalásokat – visszavonja a javaslatát, ezt a Válasz Online-nak mondta a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter.

Az uniós Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzeket – mintegy 7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás és többmilliárd euró hitel – Brüsszel már tavaly nyár óta visszatartja.

A teljes cikk az mfor.hu-n olvasható.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG