3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A várakozásoknak megfelelően bejárták a világsajtót azok a képek, amelyeken Vlagyimir Putyin megtáncoltatta az osztrák külügyminisztert. Az orosz elnök ezzel ország-világ előtt demonstrálhatta, hogy szalonképes vendég az EU-ban. Bécsnek viszont még sokáig fejére olvassák majd Nyugaton, hogy minisztere egy meglehetősen vitatott vezetővel haverkodik.
Karin Kneissl és Vlagyimir Putyin tánca az esküvőn (Fotó: EPA/ROLAND SCHLAGER / POOL)

Többnyire negatív visszhangot kapott a nyugati sajtóban Vlagyimir Putyin „fellépése” az osztrák külügyminiszter esküvőjén. Az orosz elnök szombaton, útban Angela Merkel német kancellár felé ugrott be Karin Kneissl  stájerországi lagzijára, megtáncoltatta a menyasszonyt, akit anno a Szabadságpárt delegált az osztrák kormányba, és még tósztot is mondott a boldog pár tiszteletére. A látogatásról készült képek bejárták a világsajtót.

Aki Putyinnal táncol...  

„Vlagyimir Putyinnal nem lehet büntetlenül táncolni” – írta kommentárjában a Le Soir. A belga napilap szerint fogadni lehetne arra, hogy ez a kép rá fog ragadni Ausztriára és a külügyminiszterre. Putyint aligha lehet magánmeghívottnak tekinteni, hiszen nyilvánvaló, hogy nem áll közeli kapcsolatban Karin Kneissl-lel.

A lap szerint a történtek miatt nem Putyinnak, hanem az EU soros elnöki tisztét betöltő Ausztriának kell szégyenkeznie. „Kneissl asszony nem talál kivetnivalót abban, hogy szó szerinti és átvitt értelemben is táncol az orosz elnökkel, aki nyíltan EU-ellenes politikát folytat. Ez felveti a kérdést, hogy mennyire legitim az osztrák diplomácia vezetője” – írja a Le Soir.    

Mit nekünk a szankciók

„Buli Putyinnal” – ezzel a címmel közölt előzetes kommentárt az esküvőről a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). „Míg mások szankciókkal sújtják az oroszokat, te boldog Ausztria, partizz Putyinnal!” – írja a lap ironikus hangvételű jegyzetében. Lehet, hogy Putyin esküvői ajándéka nem a Krím-félsziget lesz, de talán Dél-Oszétiát megkaphatja Ausztria.

A FAZ a látogatás után, egy másik cikkben megjegyzi: Putyinnak nyomós politikai oka volt arra, hogy elmenjen az esküvőre.  Ezáltal ugyanis demonstrálhatta, hogy a Krím-félsziget annektálása és a kelet-ukrajnai beavatkozás ellenére sem izolálódott az EU-ban, sőt, annak egyik képviselője még hízeleg is neki.       

Az emberi Putyin

Oroszországban viszont elismerő hangon szólnak Putyin ausztriai látogatásáról. Ottani vélemények szerint ez azt jelzi, hogy az orosz elnököt nagyon emberi politikusként kezelik, akivel kellemesen el lehet beszélgetni. Az ausztriai látogatás egy sikeres vizit, amelyen Putyin emberi oldala került előtérbe, jelentette ki például Vlagyimir Dzsabarov,  a felsőház külügyi bizottságának alelnöke.

Hozzátette: az a tény, hogy Putyin magánemberként részt vett az esküvőn, azt mutatja, hogy Oroszország egy teljesen normális ország. Helyi lapok orosz sikerként könyvelik el a látogatást, amelyről elsőként közöltek exkluzív képeket.

Szabadságpárti parti

Az osztrák Die Presse szerint egyébként Putyin egy szűk órát töltött el az esküvőn, és kevesebb mint négy órát tartózkodott Ausztriában.  A grazi repülőtéren szállt le, ahol néhány percet beszélt Sebastian Kurz osztrák kancellárral, majd az orosz követség konvojával utazott az esküvőre. Az eseményen egyébként Kurz mellett elsősorban szabadságpárti miniszterek vettek részt a főbb politikusok közül.

A látogatás hátteréről készült cikkünket itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG