<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.

 • Megalázó háborús vereségnek titulálják a nemzetközi értékelések orosz szempontból Liman elvesztését. Különösen kínos a vereség azért, mert Vlagyimir Putyin mindössze egy nappal az oroszok kivonulása előtt, pénteken jelentette ki egyebek mellett donyecki régióról is (amelyben Liman városa is fekszik), hogy "örökre" Oroszországé.
 • Az amerikai védelmi miniszter is üdvcözölte Liman visszafoglalását, amely az egyik legfontosabb kelet-ukrajnai orosz harcálláspont volt. A Reuters jelentése szerint Austin megjegyezte, hogy Liman olyan utánpótlási vonalak részew volt, amelyeket Oroszország arra használt, hogy csapatait és utánpótlásait délre és nyugatra jutassa el - Liman elvesztése most komoly nehézségeket okozhat az oroszoknak.
 • A Kreml propagandistáiból, szakértőiből és katonai bloggerekből álló orosz információs tér Liman elestét annak eredményeként regisztrálta, hogy az orosz katonai parancsnokság nem küldte időben az erősítést - írja külpolitikai szakértőnk, Káncz Csaba Facebook-oldalán. A Liman körüli vereség azt is jelzi, hogy Putyin elnök – aki állítólag orosz parancsnokokat irányított a helyszínen – prioritáson kívül helyezi Luhanszk megye védelmét a dél-ukrajnai megszállt területek megtartása érdekében. 
 • Ukrán és orosz források következetesen arra utalnak, hogy az orosz erők továbbra is erősítik az orosz pozíciókat Herszon és Zaporizzsja megyében, annak ellenére, hogy a Harkiv-Izjum front közelmúltban összeomlott, és még akkor is, amikor a Liman körüli orosz állások összeomlottak - írja Káncz Csaba.
 • A szakértő azt is kiemeli: Törökország - amely a Nyugat és Oroszország közötti közvetítés középpontjában áll -, elutasítja Oroszország ukrajnai annektálását, és a nemzetközi jog „súlyos megsértésének” nevezte a Kreml négy régióra vonatkozó lépését.
 • Arról is Káncz Csaba számol be: Fehéroroszország orosz katonák és felszerelés fogadására készül – írja a Kyiv Independent. Az országban körülbelül 1000 orosz katona tartózkodik. A szakértő emlékeztet: Lukasenka a hét első felében 3 napos látogatást tett Szocsiban, ahol találkozott Putyinnal. A látogatását előzetesen egyik fél sem jelentette be. A látogatás a szokásosnál tovább tartott. A hivatalos közlemények teljes hiánya a két sajtószolgálattól olyan feltételezésekhez vezetett, hogy a Kreml fokozza a Lukasenkára gyakorolt nyomást, hogy közvetlenül vegyen részt az ukrajnai konfliktusban.
 • A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) nevű kutatóintézet szerint az orosz hadsereg jelenlegi állapotában szinte biztosan nem képes nukleáris hadszíntéren tevékenykedni, annak ellenére, hogy egységeit egyébként kaptak erre kiterjedő kiképzést. "A kimerült szerződéses katonák, sietve mozgósított tartalékosok, sorkatonák és zsoldosok kaotikus összevisszasága, amely jelenleg az orosz szárazföldi erőket alkotja, nem tudna működni nukleáris környezetben" - jelentette a Reuters az ISW elemzői szerint. Ez azt jelenti, hogy amennyiben bevetnék az orosz taktikai atomfegyvereket, az érintett területek az orosz hadsereg számára megközelíthetetlenek lennének, ami jó eséllyel megakadályozná az orosz előrenyomulást.
 • Christine Lambrecht német védelmi miniszter váratlan látogatást tett Ukrajnában - először az orosz invázió februári kezdete óta -, mivel Kijev arra kérte Berlint, hogy küldjön harckocsikat. Lambrecht szombaton ellátogatott a déli kikötővárosba, Odesszába, és találkozott ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval - közölte a német védelmi minisztérium.
 • Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken - közölte a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője. Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van: vagy teljesen kiürült már a vezeték, vagy pedig a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást. Az Északi Áramlat-1 vezetékkel kapcsolatban nem közöltek híreket. A vezetékek felrobbantásának hátteréről vasárnapi elemzésünkben bővebben is olvashat:

 • Magyarország területére 2022. október 1-én az ukrán-magyar határszakaszon 6212 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5641 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 224 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. október 1-én 30 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal az ORFK közlése szerint.
 • (Reuters, The Guardian, MTI)

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG