<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.

 • Megalázó háborús vereségnek titulálják a nemzetközi értékelések orosz szempontból Liman elvesztését. Különösen kínos a vereség azért, mert Vlagyimir Putyin mindössze egy nappal az oroszok kivonulása előtt, pénteken jelentette ki egyebek mellett donyecki régióról is (amelyben Liman városa is fekszik), hogy "örökre" Oroszországé.
 • Az amerikai védelmi miniszter is üdvcözölte Liman visszafoglalását, amely az egyik legfontosabb kelet-ukrajnai orosz harcálláspont volt. A Reuters jelentése szerint Austin megjegyezte, hogy Liman olyan utánpótlási vonalak részew volt, amelyeket Oroszország arra használt, hogy csapatait és utánpótlásait délre és nyugatra jutassa el - Liman elvesztése most komoly nehézségeket okozhat az oroszoknak.
 • A Kreml propagandistáiból, szakértőiből és katonai bloggerekből álló orosz információs tér Liman elestét annak eredményeként regisztrálta, hogy az orosz katonai parancsnokság nem küldte időben az erősítést - írja külpolitikai szakértőnk, Káncz Csaba Facebook-oldalán. A Liman körüli vereség azt is jelzi, hogy Putyin elnök – aki állítólag orosz parancsnokokat irányított a helyszínen – prioritáson kívül helyezi Luhanszk megye védelmét a dél-ukrajnai megszállt területek megtartása érdekében. 
 • Ukrán és orosz források következetesen arra utalnak, hogy az orosz erők továbbra is erősítik az orosz pozíciókat Herszon és Zaporizzsja megyében, annak ellenére, hogy a Harkiv-Izjum front közelmúltban összeomlott, és még akkor is, amikor a Liman körüli orosz állások összeomlottak - írja Káncz Csaba.
 • A szakértő azt is kiemeli: Törökország - amely a Nyugat és Oroszország közötti közvetítés középpontjában áll -, elutasítja Oroszország ukrajnai annektálását, és a nemzetközi jog „súlyos megsértésének” nevezte a Kreml négy régióra vonatkozó lépését.
 • Arról is Káncz Csaba számol be: Fehéroroszország orosz katonák és felszerelés fogadására készül – írja a Kyiv Independent. Az országban körülbelül 1000 orosz katona tartózkodik. A szakértő emlékeztet: Lukasenka a hét első felében 3 napos látogatást tett Szocsiban, ahol találkozott Putyinnal. A látogatását előzetesen egyik fél sem jelentette be. A látogatás a szokásosnál tovább tartott. A hivatalos közlemények teljes hiánya a két sajtószolgálattól olyan feltételezésekhez vezetett, hogy a Kreml fokozza a Lukasenkára gyakorolt nyomást, hogy közvetlenül vegyen részt az ukrajnai konfliktusban.
 • A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) nevű kutatóintézet szerint az orosz hadsereg jelenlegi állapotában szinte biztosan nem képes nukleáris hadszíntéren tevékenykedni, annak ellenére, hogy egységeit egyébként kaptak erre kiterjedő kiképzést. "A kimerült szerződéses katonák, sietve mozgósított tartalékosok, sorkatonák és zsoldosok kaotikus összevisszasága, amely jelenleg az orosz szárazföldi erőket alkotja, nem tudna működni nukleáris környezetben" - jelentette a Reuters az ISW elemzői szerint. Ez azt jelenti, hogy amennyiben bevetnék az orosz taktikai atomfegyvereket, az érintett területek az orosz hadsereg számára megközelíthetetlenek lennének, ami jó eséllyel megakadályozná az orosz előrenyomulást.
 • Christine Lambrecht német védelmi miniszter váratlan látogatást tett Ukrajnában - először az orosz invázió februári kezdete óta -, mivel Kijev arra kérte Berlint, hogy küldjön harckocsikat. Lambrecht szombaton ellátogatott a déli kikötővárosba, Odesszába, és találkozott ukrán kollégájával, Olekszij Reznyikovval - közölte a német védelmi minisztérium.
 • Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken - közölte a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője. Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van: vagy teljesen kiürült már a vezeték, vagy pedig a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást. Az Északi Áramlat-1 vezetékkel kapcsolatban nem közöltek híreket. A vezetékek felrobbantásának hátteréről vasárnapi elemzésünkben bővebben is olvashat:

 • Magyarország területére 2022. október 1-én az ukrán-magyar határszakaszon 6212 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5641 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 224 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. október 1-én 30 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal az ORFK közlése szerint.
 • (Reuters, The Guardian, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG