<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Másfél hónapos késéssel hallgatja meg holnap a magyar uniós biztosjelöltet az Európai Parlament illetékes szakbizottsága. Az eredeti jelöltet, Trócsányi Lászlót már a nulladik körben elkaszálta az EP, a mostani jelölt, Várhelyi Olivér viszont relatív simán vette ezt az akadályt. Holnap azonban ő is kemény próbatételre számíthat a kiszivárgott hírek szerint.
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

Csütörtökön hallgatja meg Várhelyi Olivér szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosjelöltet az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottsága, valamint ugyanekkor "világítja át” a többi illetékes bizottság a francia és a román jelöltet, Thierry Bretont és Adina Valeant.

Az EP-testületek azt mérik fel, hogy  szakmailag alkalmasak és rátermettek-e a jelöltek a nekik szánt portfolió irányítására.

Meg fogják szavazni?

Az szinte biztos, hogy Várhelyi – mint a magyar kormány delegáltja – nem számíthat könnyű menetre. A kiszivárgott hírek szerint néhány EP-képviselő már előzetesen aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy decembertől ő felelhet az EU szomszédság- és bővítéspolitikájáért.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor szoros kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyinnal és Recep Tayyip Erdogannal – az orosz elnök október végén, a török elnök pedig múlt héten vendégeskedett Budapesten –, valamint arra, hogy Magyarország beleavatkozik a balkáni politikába és időnként összeveszik Ukrajnával.

Küzdelmes meghallgatás lesz

Emlékeztettek arra is, hogy Magyarország októberben előbb megvétózta azt az uniós állásfoglalást, amely megrótta Törökországot a kurdok elleni észak-szíriai hadjárat miatt, és csak később fogadta el a közös deklarációt. (A magyar fél ezt azzal magyarázta, hogy meg kellett várni a magyar kormány döntését az ügyben.)

Várhelyi megerősítése küzdelmes lesz

- mondta a Politicónak egy néppárti képviselő. Kati Piri holland szocialista képviselő pedig kijelentette:

Ha a meghallgatás során Várhelyi biztosjelölt nem határolódik el egyértelműen Orbán Viktortól és kormánya ténykedésétől, akkor erős ellenállásra számíthat a szociáldemokrata frakció részéről.

Eközben egy, von der Leyen csapatához közeli tisztviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy minden biztos uniós hivatalnok, akinek az EU-t kell szolgálnia, nem pedig a kormányát – azaz uniós, nem pedig nemzeti politikát kell megvalósítania.

De ki az a Várhelyi Olivér?

A 47 éves biztosjelölt jogász, diplomata. Szegeden született, és a helyi jogi karon végzett. Kezdetben fogalmazóként dolgozott a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának Harmonizációs és Jogi Főosztályán, majd a Jogi Osztály vezetője, jogi attasé, később a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Képviselete Jogi Szolgálatának a vezetője lett.

2008-tól 2011-ig az Európai Bizottság Belsőpiaci és Szolgáltatási Főigazgatósága Iparjogvédelmi Osztályán dolgozott osztályvezetőként.

2011-től a brüsszeli magyar Állandó Képviselet helyettes állandó képviselői posztját töltötte be, 2015 óta pedig ő a képviselet vezetője.

Lojális Orbán Viktorhoz

A Financial Times Várhelyiről korábban annyit jegyzett meg róla, hogy nagy tiszteletnek örvend, az Európai Bizottság tisztségviselője is volt, az elmúlt években pedig Orbán Viktor migrációellenes politikáját védte Brüsszelben.

A Politico szerint Várhelyi nagyon jártas az uniós politikában, közismerten nagyon lojális Orbán Viktorhoz, és határozottan védelmezi a magyar kormány politikai prioritásait a nagyköveti találkozókon.

A brüsszeli lap ugyanakkor hihetetlenül durvának nevezi Várhelyit, aki állítólag keményen bánik alkalmazottaival, és nem éppen könnyű ember.

A kormányfő B-terve

Az eredeti magyar biztosjelöltet, Trócsányi Olivért a tervek szerint szeptember végén hallgatta volna meg az illetékes szakbizottság. Erre azonban végül nem került sor, mivel a volt magyar igazságügyi miniszter már az előzetes rostán kihullott – az EP jogi bizottsága üzleti összeférhetetlenségre hivatkozva kigolyózta.

Így került a képbe Várhelyi Olivér, Orbán Viktor kormányfő B-terve, akit Ursula von der Leyen október végén jelölt biztosnak, tegnap pedig az EP jogi bizottsága is egyhangúlag jóváhagyott, miután megvizsgálta pénzügyi érdekeltségeit és esetleges összeférhetetlenségeit.

Maratoni menetek

A holnapi, mintegy háromórás meghallgatások a jelöltek 15 perces bevezetőjével kezdődnek, amit 25 kérdés követ a képviselők részéről. Annak végén a frakciók koordinátorai akár rögtön jóvá is hagyhatják kinevezésüket, amihez kétharmados többség szükséges. Ha ez nincs meg, akkor a jelöltek további kérdéseket kapnak írásban, és ha az erre adott válaszaik sem győzik meg a képviselőket, akkor újbóli meghallgatás következik. Ezen – a szükséges koordinátori többség hiányában – már egyszerű többséggel is jóváhagyhatja őket a testület.

Várhelyi és társai azonban még ezután sem lesznek automatikusan biztosok, hiszen az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete még áttekinti az értékeléseket és ajánlásokat, végül pedig az EP plenáris ülése a teljes biztosi testületről szavaz november 27-én.

Ha elfogadja, akkor az új, Ursula von der Leyen vezette bizottság december elsején lép majd hivatalba – egy hónappal később az eredetileg tervezetthez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos