<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Másfél hónapos késéssel hallgatja meg holnap a magyar uniós biztosjelöltet az Európai Parlament illetékes szakbizottsága. Az eredeti jelöltet, Trócsányi Lászlót már a nulladik körben elkaszálta az EP, a mostani jelölt, Várhelyi Olivér viszont relatív simán vette ezt az akadályt. Holnap azonban ő is kemény próbatételre számíthat a kiszivárgott hírek szerint.
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

Csütörtökön hallgatja meg Várhelyi Olivér szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosjelöltet az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottsága, valamint ugyanekkor "világítja át” a többi illetékes bizottság a francia és a román jelöltet, Thierry Bretont és Adina Valeant.

Az EP-testületek azt mérik fel, hogy  szakmailag alkalmasak és rátermettek-e a jelöltek a nekik szánt portfolió irányítására.

Meg fogják szavazni?

Az szinte biztos, hogy Várhelyi – mint a magyar kormány delegáltja – nem számíthat könnyű menetre. A kiszivárgott hírek szerint néhány EP-képviselő már előzetesen aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy decembertől ő felelhet az EU szomszédság- és bővítéspolitikájáért.

Felhívták a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor szoros kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyinnal és Recep Tayyip Erdogannal – az orosz elnök október végén, a török elnök pedig múlt héten vendégeskedett Budapesten –, valamint arra, hogy Magyarország beleavatkozik a balkáni politikába és időnként összeveszik Ukrajnával.

Küzdelmes meghallgatás lesz

Emlékeztettek arra is, hogy Magyarország októberben előbb megvétózta azt az uniós állásfoglalást, amely megrótta Törökországot a kurdok elleni észak-szíriai hadjárat miatt, és csak később fogadta el a közös deklarációt. (A magyar fél ezt azzal magyarázta, hogy meg kellett várni a magyar kormány döntését az ügyben.)

Várhelyi megerősítése küzdelmes lesz

- mondta a Politicónak egy néppárti képviselő. Kati Piri holland szocialista képviselő pedig kijelentette:

Ha a meghallgatás során Várhelyi biztosjelölt nem határolódik el egyértelműen Orbán Viktortól és kormánya ténykedésétől, akkor erős ellenállásra számíthat a szociáldemokrata frakció részéről.

Eközben egy, von der Leyen csapatához közeli tisztviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy minden biztos uniós hivatalnok, akinek az EU-t kell szolgálnia, nem pedig a kormányát – azaz uniós, nem pedig nemzeti politikát kell megvalósítania.

De ki az a Várhelyi Olivér?

A 47 éves biztosjelölt jogász, diplomata. Szegeden született, és a helyi jogi karon végzett. Kezdetben fogalmazóként dolgozott a Külügyminisztérium Integrációs Államtitkárságának Harmonizációs és Jogi Főosztályán, majd a Jogi Osztály vezetője, jogi attasé, később a Magyar Köztársaság EU melletti Állandó Képviselete Jogi Szolgálatának a vezetője lett.

2008-tól 2011-ig az Európai Bizottság Belsőpiaci és Szolgáltatási Főigazgatósága Iparjogvédelmi Osztályán dolgozott osztályvezetőként.

2011-től a brüsszeli magyar Állandó Képviselet helyettes állandó képviselői posztját töltötte be, 2015 óta pedig ő a képviselet vezetője.

Lojális Orbán Viktorhoz

A Financial Times Várhelyiről korábban annyit jegyzett meg róla, hogy nagy tiszteletnek örvend, az Európai Bizottság tisztségviselője is volt, az elmúlt években pedig Orbán Viktor migrációellenes politikáját védte Brüsszelben.

A Politico szerint Várhelyi nagyon jártas az uniós politikában, közismerten nagyon lojális Orbán Viktorhoz, és határozottan védelmezi a magyar kormány politikai prioritásait a nagyköveti találkozókon.

A brüsszeli lap ugyanakkor hihetetlenül durvának nevezi Várhelyit, aki állítólag keményen bánik alkalmazottaival, és nem éppen könnyű ember.

A kormányfő B-terve

Az eredeti magyar biztosjelöltet, Trócsányi Olivért a tervek szerint szeptember végén hallgatta volna meg az illetékes szakbizottság. Erre azonban végül nem került sor, mivel a volt magyar igazságügyi miniszter már az előzetes rostán kihullott – az EP jogi bizottsága üzleti összeférhetetlenségre hivatkozva kigolyózta.

Így került a képbe Várhelyi Olivér, Orbán Viktor kormányfő B-terve, akit Ursula von der Leyen október végén jelölt biztosnak, tegnap pedig az EP jogi bizottsága is egyhangúlag jóváhagyott, miután megvizsgálta pénzügyi érdekeltségeit és esetleges összeférhetetlenségeit.

Maratoni menetek

A holnapi, mintegy háromórás meghallgatások a jelöltek 15 perces bevezetőjével kezdődnek, amit 25 kérdés követ a képviselők részéről. Annak végén a frakciók koordinátorai akár rögtön jóvá is hagyhatják kinevezésüket, amihez kétharmados többség szükséges. Ha ez nincs meg, akkor a jelöltek további kérdéseket kapnak írásban, és ha az erre adott válaszaik sem győzik meg a képviselőket, akkor újbóli meghallgatás következik. Ezen – a szükséges koordinátori többség hiányában – már egyszerű többséggel is jóváhagyhatja őket a testület.

Várhelyi és társai azonban még ezután sem lesznek automatikusan biztosok, hiszen az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete még áttekinti az értékeléseket és ajánlásokat, végül pedig az EP plenáris ülése a teljes biztosi testületről szavaz november 27-én.

Ha elfogadja, akkor az új, Ursula von der Leyen vezette bizottság december elsején lép majd hivatalba – egy hónappal később az eredetileg tervezetthez képest.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos