Hirdetés

Gáz, migránsok, fegyverek – bevonult Budapestre Erdogan

Wéber Balázs, 2019. november 07., 14:00

Egymásnak adják a kilincset az autoriter vezetők Budapesten: múlt héten Vlagyimir Putyin vendégeskedett Orbán Viktornál, ma Recep Tayyip Erdogan teszi ugyanezt. Az egyik központi téma – múlt héthez hasonlóan – az orosz gázt Ukrajna kikerülésével Európába szállító Török Áramlat lehet, de terítékre kerülhet a migráció és a fegyverüzlet kérdése is.

Budapest, 2019. november 7. Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Sándor-palotában 2019. november 7-én. MTI/Illyés Tibor
Így fogadta ma Áder János köztársasági elnök Erdogant a Sándor-palotában. MTI/Illyés Tibor

Hivatalos látogatást tesz ma Budapesten Recep Tayyip Erdogan: a török elnök a magyar-török felső szintű stratégiai tanács negyedik ülésére érkezik. Erdogan, aki a délelőtti órákban "futott be" Budapestre, előbb találkozik Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktorral közösen vesz részt a tanács ülésén, végül várhatóan közös sajtótájékoztatót tart a magyar kormányfővel.

Mindent megbeszélnek

Hirdetés

A török elnöki hivatal közlése szerint az ülésen a török-magyar kapcsolatok minden aspektusa szóba kerül majd, regionális és nemzetközi kérdésekről is tárgyalni fognak, valamint aláírnak számos olyan megállapodást, amelyek a két ország közötti együttműködést hivatottak erősíteni.

Erdogan részt vesz majd a magyar és török üzletemberek találkozóján is, és előreláthatólag ellátogat a 2018-ban felújított Gül Baba türbéjéhez is a II. kerületben.

Gulyás a migrációt emlegette

Gulyás Gergely a vizittel kapcsolatban ma azt közölte: Törökország Magyarország szövetségese a NATO-ban és Európa egészének legfontosabb szövetségese a migráció megállításában, Magyarország pedig minden szövetségesével és valamennyi nagyhatalommal jó viszonyra törekszik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a Törökország területén lévő hárommillió bevándorló Európának megoldhatatlan nehézséget okozna, ha a törökök nem gondoskodnának az ellátásukról.

Megjegyezte azt is, hogy az elmúlt évben az EU majdnem minden fontosabb vezetője tárgyalt a török elnökkel.

Erdogan látogatásáról még szeptember közepén, a Türk Tanács külügyminiszteri találkozójának keretében állapodott meg Szijjártó Péter Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter akkor azt is közölte, hogy Törökország öt új tiszteletbeli konzult nevez ki Magyarországon, és támogatja tagságunkat az UNESCO végrehajtó tanácsában.

Szijjártó Péter egyúttal  üdvözölte, hogy

Bulgáriában aláírták a Török Áramlat gázvezeték bulgáriai szakaszának kivitelezési szerződését, mivel így reális esély van arra, hogy 2021-re Törökországon keresztül is érkezik gáz Közép-Európába.

Jön a gáz – de mikor?

A Török Áramlat ügye minden bizonnyal a mai találkozón is szóba fog kerülni. A vezeték Oroszországból szállítana gázt Törökországba, majd onnan Európába. Ezáltal lehetővé válna, hogy az orosz szempontból veszélyfaktornak számító Ukrajna kikerülésével jusson el gáz Oroszországból a többi közt Magyarországra is.

A vezeték első, Törökországot ellátó részét az idei év végén helyezhetik üzembe. A második része, amely Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül hozná a gázt, jövőre készülne el – azt nem tudni, hogy pontosan mikor.

Mint arról beszámoltunk, Bulgáriában mintegy két hete adták át a Török Áramlat ottani szakaszának első részét. Bár egyelőre mindössze 11 kilométerről van szó, a bolgár kormány reményei szerint 2020 kezdetére a vezeték eléri majd a szerb-bolgár határt.

A vezeték  kérdése a múlt heti Orbán-Putyin találkozón is szóba került. Akkor az orosz elnök azt mondta: Oroszország fontos partnernek tekinti Magyarországot az Európába irányuló gázszállításban. Orbán Viktor pedig kijelentette:

(A Török Áramlat) egy preferencia, minél hamarabb tudunk hozzá csatlakozni, annál jobb.

A Deutsche Welle szerint ma a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésén belül szóba kerülhet a fegyverüzlet is: Magyarország ugyanis részben török (és német) hadiipari termékekkel tenné ütöképesebbé a hadseregét.

Tiltakozik az ellenzék

A török elnök látogatása miatt számos ellenzéki párt tiltakozást jelentett be. Szerintük Erdogan háborús bűnös a kurdok ellen októberben indított észak-szíriai hadjárata miatt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtöki, magyarországi látogatása szégyenként fog bevonulni a történelemkönyvekbe. A diktátor Budapestre érkezésével Orbán Viktor szembeköpte az egyetemes emberi értékeket és mindent, amiben hinni érdemes

- írta például az LMP.

Több száz áldozat

Török interpretáció szerint egységeik Észak-Szíriában kurd önvédelmi milíciák ellen harcolnak, és céljuk, hogy megtisztítsák a területet a „kurd terroristáktól”. A hadműveletet ugyanakkor számos nyugati ország is elítélte.

Törökország most egy úgynevezett biztonsági zónát alakít ki Észak-Szíriában, amelyben a török és az orosz csapatok közösen járőröznek.

Szíriai emberi jogi csoportok szerint a hadműveletben mintegy 120 civil, 260 kurd fegyveres, 200 török párti szíriai lázadó és hét török katona vesztette életét. Török közlések szerint kurd terroristák húsz civilt öltek meg török területen.

Erdogan egyébként jövő héten Washingtonba látogat majd Donald Trump amerikai elnök meghívására.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hogyan hat a forint értékvesztése a BUX indexre?

Hogyan hat a forint értékvesztése a BUX indexre?

A forint újabb és újabb történelmi mélypontokra süllyed, eközben a BUX index emelkedett az utóbbi egy évben, bár kevésbé, mint nyugat- vagy közép-európai kollégái. Jó-e a tőzsdei társaságoknak, befektetőknek a gyenge forint, vagy sem? A kép nem egyértelmű. Megnéztük az angol font és a tőzsde kapcsolatát is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?