Hirdetés
Hirdetés

Kompromisszumokra kérte Szijjártót a német külügyminiszter

Wéber Balázs, 2019. november 04., 16:43

Németország és Magyarország számos kérdésben szövetséges, számos területen viszont továbbra is nézetkülönbségek vannak a két kormány között – derült ki a német külügyminiszter budapesti látogatásán. Heiko Maas a konfliktusokat párbeszéd útján oldaná fel, a migráció kérdésében például kompromisszumot javasolt.

Budapest, 2019. november 4. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Heiko Maas német külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Vannak köztünk nézetkülönbségek, ezért is fontos, hogy beszéljünk egymással, jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kompromisszumokat javasol Maas

Hirdetés

A szociáldemokrata politikus, aki külügyminiszterként először járt Budapesten, a tárgyaláson érintett „nehéz témák" között említette a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság kérdését, konkrétumokra azonban nem tért ki.

Újságírói kérdésre a migrációval kapcsolatban kifejtette: nyílt vitát folytattak Szijjártó Péterrel. Szerinte kompromisszumokra lenne szükség.

Mint mondta, tudomásul veszik, hogy egyes országok nem hajlandók menekültek befogadására, és nem támogatják a kötelező uniós kvótákat. Nekik ugyanakkor más területeken – uniós határvédelem, a migrációt kiváltó okok kezelése a „küldő” országokban – kell majd szerepet vállalniuk.

Szijjártó: nem fogadunk be senkit

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban annyit mondott: máshonnan, másként látják a világot. A magyar kormány továbbra sem hajlandó illegális bevándorlókat befogadni, és nem kíván részt venni a közös „betelepítési kvótarendszerben”. (Míg Maas a menekültek szót használta, addig Szijjártó illegális bevándorlókról beszélt.)

A szíriai kurdok elleni török hadjáratra vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter azt válaszolta: a magyar kormány álláspontját a magyar érdek határozza meg. Ez pedig – fűzte hozzá –, hogy Törökország ne nyissa ki az ajtókat Európa felé a területén élő „négymillió migráns” előtt.

Német fegyverimportőrök lettünk

Szijjártó egyúttal kiemelte, hogy a két ország számos területen – védelempolitika, hadiipar, gazdaság, a migránsokat kibocsátó országok segítése – szövetségese egymásnak.

Magyarország a legnagyobb fegyverimportőr szerepébe került Németországban

– jelentette ki. Szerinte az onnan vásárolt haditechnika és fegyverek hozzájárulnak a magyar hadsereg fejlesztéséhez, és a NATO-val szemben fennálló kötelezettségek teljesítéséhez.

Rekordot dönthet a kereskedelem

A német-magyar kereskedelmi kapcsolatokról a magyar külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: az év első nyolc hónapjában 55 milliárd euró forgalmat regisztráltak, ami négy százalékos növekedés éves szinten. Ezen belül a magyar kivitel több mint 20 milliárd euró. Szerinte esély van arra, hogy idén ismét rekordot döntsenek.

Emlékeztetett arra is, hogy itthon hatezer német hátterű vállalat mintegy 300 ezer embernek ad munkát. A győri Audinál tervezett létszámcsökkentéssel kapcsolatban megjegyezte:

Minket arról tájékoztattak, hogy nem lesz leépítés.

Köszönet a határnyitásért

Heiko Maas, aki a sajtótájékoztatón „Kedves Péter”-nek szólította Szijjártót, megemlékezett arról, hogy ma van az 1956-os forradalom leverésének 63. évfordulója. Emellett ezúttal is megköszönte Magyarországnak, hogy 30 évvel ezelőtt az osztrák-magyar határ megnyitása révén segített a Vasfüggöny és a Berlini fal lebontásában:

Ezt soha nem fogjuk elfelejteni.

Maas ma Budapesten találkozott a Máltai Szeretetszolgálat vezetőivel és az akkori történések szemtanúival is.

Merkel és Mayer is járt itt

Augusztusban a határnyitás 30. évfordulóján már sor került egy megemlékezésre Sopronban, amelyen Angela Merkel német kancellár is részt vett.

Július végén Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára tárgyalt a magyar kormánnyal Budapesten. A vele készült interjúnk rövidített verzióját itt olvashatja el, a csaknem teljes beszélgetést pedig itt tekintheti meg:

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

Havi 1250 euró fixszel – másfél millió német kaphat alapnyugdíjat

A német kormánykoalíció megegyezett a régóta vitatott alapnyugdíjról. A gordiuszi csomót úgy vágták át, hogy nem lesz ugyan rászorultsági vizsgálat, nem számít a vagyon, viszont vizsgálják a jövedelmet. Ez másfél millió embert érinthet. Mutatjuk, hol van még minimálnyugdíj vagy alapnyugdíj, és hol van a listán Magyarország.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?