Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Brexit lefolyásának legvalószínűbbnek tartott forgatókönyve alapján csökkentette növekedési előrejelzését az IMF.
Kép forrása: EPA

Az IMF kedden publikált és a Brexit legkedvezőbb lefolyását feltételező alap (baseline) forgatókönyve a Nagy-Britannia és az EU kapcsolatát terhelő bizonytalansági tényezők fokozatos oldódásával számol számottevő kereskedelmi akadályok felépülése nélkül. A forgatókönyv nem feltételezi sem komolyabb pénzpiaci zavarok sem politikai dominó-hatás bekövetkezését.

Nem omlunk össze a britek miatt

A tanulmány megjegyzi, hogy a két másik forgatókönyv, a lehúzó hatású (downside) és a súlyos lefolyású (severe) megvalósulásának valószínűsége az eddigi tapasztalatok, az eddig bekövetkezett piaci és politikai fejlemények alapján rohamosan csökken.

Az IMF a Brexit legkedvezőbb lefolyását feltételezve világgazdasági növekedési előrejelzését 0,1 százalékponttal csökkentette az április prognózishoz képest, 2016-ra 3,1 százalékra, 2017-re vonatkozóan pedig 3,4 százalékra.

Brexit-témában készült cikkeinket itt lehet megnézni! >>>

A legnagyobb hátrány még ebben a forgatókönyvben is Nagy-Britanniát éri: az idei GDP-növekedést 0,2 százalékponttal, a jövő évit 0,9 százalékponttal terheli meg. A brit GDP-növekedés az idén 1,7 százalék, 2017-ben 1,3 százalék lesz.

Az Egyesült Államok idei GDP-növekedési előrejelzését 0,2 százalékponttal lejjebb módosította mostani előrejelzésében az IMF, de nem a Brexit, hanem a vártnál gyengébb év eleji gazdasági teljesítmény miatt. Az idei évre 2,2 százalékos, 2017-re pedig 2,5 százalékos növekedést jelez az IMF.

Az euróövezetre csak mérsékelt hatással lesz a Brexit, az idei GDP-növekedési előrejelzést az IMF a régió vártnál jobb év eleji teljesítményét nyugtázva 0,1 százalékponttal 1,6 százalékra emelte meg, a 2017-est viszont 0,2 százalékponttal 1,4 százalékra csökkentette.

A német GDP-növekedés az idén 1,6 százalék lesz, 0,1 százalékponttal magasabb az áprilisi prognózisban jelzettnél, a 2017-es pedig 0,4 százalékponttal alacsonyabb, 1,2 százalék.

A fejlett gazdaságok együtt az idei növekedésnek az áprilisi prognózishoz képest 0,1 százalékpontos, a 2017-esnek pedig 0,2 százalékpontos negatív korrekciójával az idén is és jövőre is 1,8 százalékkal növekednek.

A fejlődő régiók növekedési előrejelzését viszont nem módosította az IMF, az idén 4,1 százalék, 2017-ben pedig 4,6 százalék lesz.

Oroszország GDP-növekedése 2016-ban 0,6 százalékponttal, 2017-ben pedig 0,2 százalékponttal lesz magasabb az áprilisban jelzettnél, azaz 2016-ban 1,2 százalék csökkenés, majd 2017-ben 1,0 százalék növekedés.

Kína GDP-növekedését az IMF 2016-ra a kormány gazdaságösztönző intézkedéseinek köszönhetően 0,1 százalékponttal felfelé 6,6 százalékra módosította, a 2017-es 6,2 százalékon pedig nem változtatott. A kínai gazdaság közvetlenül nem, legfeljebb csak az Európai Unió teljesítményének közvetítésével érezheti meg a Brexit esetleges hatását - mutat rá az IMF tanulmánya.

A világkereskedelmi forgalom az idén 2,7 százalékkal, jövőre 3,9 százalékkal növekszik, 0,4 százalékponttal kisebb, illetve 0,1 százalékponttal nagyobb ütemben az április prognózisban jelzettnél.

Mi lenne, ha?

A "downside" forgatókönyv az alap-forgatókönyvnél jóval komolyabb pénzpiaci zavarokkal, valamint az üzleti és fogyasztói bizalom jelentősebb romlásával számol mind az Egyesült Királyságban, mind globálisan egészen 2017 első feléig. Az áprilisi WEO-prognózishoz képest mindez a fogyasztás és a beruházások növekedésének számottevő lassulását vonná maga után.

Az IMF legkevésbé valószínűnek tartott "severe" forgatókönyve súlyos pénzügyi zavarokkal számol az EU-ban, elsősorban is annak magját alkotó nagy nemzetgazdaságokban, illetve a brit pénzügyi szolgáltatások nagy részének az áttelepülését feltételezi az euróvöezetbe. Az eredmény Nagy Britanniában recesszió, globális szinten pedig a növekedésnek az alap-forgatókönyvben vázolthoz képest jóval nagyobb mértékű lassulása lenne.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.