<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Merkel kancellár asszony és a szocialista koalíciós partnerek állítólag nem is tudtak arról, hogy a szíriai menekülteket vissza készülnek küldeni abba az EU-s országba, ahol átlépték a határt. A német belügy erről maga döntött volna? A németek is vitatkoznak, képlékeny az egész helyzet.
Thomas de Maizière (fotó: Wikimedia Commons, A. Savin)

Christiane Wirtz, a német kormány szóvivője szerint Angela Merkel kancellár és Peter Altmeier menekültügyi koordinátor nem is tudtak róla, hogy országuk ismét alkalmazni kívánja a Dublini Egyezmény azon kitételét, amely szerint a menekültek visszatoloncolhatók abba az országba, ahol átlépték az EU határát – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung online változata.

Azt is hozzátette, hogy ez nem jelenti az utóbbi hónapokban érvényes befogadás kultúrájának (Willkommenskultur) megváltozását, a politikai irány módosulását. Csak a ma is érvényes jogszabály alkalmazását, bármennyire is módosítandóak lennének a menekültügyi szabályok.

Az említett Dublini Szerződés írja elő többek között a menekültek kötelező regisztrációját, ujjlenyomatuk rögzítését. Valamint azt is, hogy visszaküldhetők abba az országba, amelyben az EU határát átlépték. (A magyar kormány ettől való rettegésében követett el sok mindent, amit lehetett, a regisztráció nélküli továbbküldéstől a kerítésépítésig.)

A dublini egyezményt Németország augusztusban a gyakorlatban hatályon kívül helyezte a szíriaiak számára, nem alkalmazta, ahogy Merkel asszony híres mondása, a „mindenkit szívesen látunk” kifejezte. A tegnap esti bejelentést a jogszabály alkalmazásáról – Görögország kivételével – most a belügyminiszter, Thomas de Maizière (CSU) számlájára írják, aki már korábban is nem egyszer szembe helyezkedett Merkellel (CDU).

Németországban jelenleg nagykoalíció kormányoz, a kereszténydemokrata CDU és bajor változata, a CSU, valamint a szocialisták (SPD) részvételével. Most az SPD is erősen nehezményezi, hogy egy ilyen horderejű döntésről egyszerűen nem tájékoztatták, „nulla kommunikáció” volt a partnerek részéről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG