<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A háztartások 95 milliárd forinttal több értékpapírt adtak el áprilisban, mint amennyit vásároltak, amiben nyilvánvalóan közrejátszhatott a jövedelmi helyzet romlása, illetve az azzal kapcsolatos bizonytalanság, félelem.

Az értékpapírok csoportján belül az állampapír-tulajdonukat csökkentették a legnagyobb mértékben, 125 milliárd forinttal a magánszemélyek – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból. Kivétel nélkül a rövid lejáratú sorozatokat tették pénzzé, azok állománya ugyanis 133 milliárddal csökkent, amiből az is következik, hogy az egyéb konstrukcióknál növekedésnek kellett bekövetkeznie. S valóban: a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapírok állománya (ilyen a szuperkötvénynek nevezett Magyar Állampapír (MÁP) Plusz és az inflációkövető államkötvény) 6 milliárd, a devizában kibocsátott papíroké 2 milliárd forinttal emelkedett.

Befektetési jegyekből is vettek ki ugyanakkor megtakarítást a magánszemélyek áprilisban, azok állománya ugyanis 23 milliárddal mérséklődött, míg a jelzálogleveleké 1 milliárddal apadt. 

Ezzel szemben a tőzsdei részvények állománya 52 milliárd forinttal emelkedett.

Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án. (MTI/Balogh Zoltán)Nyomtatott Magyar Állampapír Plusz a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Összességében azonban nőttek az állampapír-állományok 

Ha azonban nemcsak a háztartásokat nézzük, hanem az intézményeket és a külföldi befektetőket, akkor azt látjuk, hogy az állampapírok állománya áprilisban 860 milliárd forinttal nőtt. Hosszú lejáratú állampapírokból 138 milliárd forintnyi járt le – két sorozat kifutásának köszönhetően –, amely összegnél azonban 70 milliárddal többet, 208 milliárdot vont be az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hét új sorozat kibocsátása révén. Az aukciókon 337 milliárd forintnyi rábocsátás történt, miközben az ÁKK 45 milliárdért vissza is vásárolt. Az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 67 milliárd forintot tett ki. 

Áprilisban egy viszonylag hosszabb távú trend tört meg azzal, hogy a nem aukció keretében értékesített lakossági kötvények állománya 47 milliárddal csökkent, ennyivel többet váltottak vissza a magánszemélyek, mint amennyit vásároltak.

Mérséklődött a rövid lejáratú forint állampapírok közül a diszkontkincstárjegyek állománya is, 71 milliárddal, miután a 270 milliárd forint értékben lejárt sorozatok ellenében csak 199 milliárdnyit bocsátott ki és rá az ÁKK. Ennél is nagyobb mértékben, 233 milliárddal esett a kamatozó lakossági papírok állománya. A forintban denominált papíroknál a hozamok csökkentek, az árváltozás 192 milliárd forintot tett ki. 

Két új, euróban denominált devizakötvény kibocsátására került sor, 713 milliárd forint értékben. Ami az összállományt illeti, azt az árváltozás 6 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása viszont 58 milliárd forinttal csökkentette. 

Szűkülő hazai jelzáloglevél-piac

A Magyarországon bejegyzett öt jelzálogbank (OTP, K&H, UniCredit, Erste, Takarék) által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 19 milliárd forinttal csökkent áprilisban. Ki- és rábocsátás nem volt, a lejáratok 28 milliárd forintot tettek ki. Mindezek eredményeként a hó végén a forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1496 milliárd, míg a devizásoké 7 milliárd forint volt.  

Vállalati kötvényekből is kevesebb lett

Szintén csökkent a vállalati kötvények állománya áprilisban, 27 milliárd forinttal, 2152 milliárdra. Ennek nagyobb részét a hitelintézetek által kibocsátott papírok tették ki, míg a többi vállalat kötvényeinek összértéke 928 milliárd forintra rúgott a hó végén, amelyben már vastagon benne vannak az MNB-program keretében piacra dobott papírok. Áprilisban összességében 7 milliárd forintnyi kötvénykibocsátás történt, 1 milliárd értékben jártak le sorozatok, míg a visszavásárlások 400 milliót tettek ki. Az év negyedik havában több papírnak volt kamatfizetése, ezek árváltozása 1 milliárd, míg a devizaárfolyamoké 21 milliárd forinttal csökkentette az állományt. 

Üdítő kivételek a befektetési jegyek

Az általános csökkenő áprilisi trenddel szembementek a hazai befektetési jegyek, amelyek állománya 22 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 63 milliárd, az egyéb alapoké 7 148 milliárd forintot számláltak az időszak végén. Pedig a 13 milliárd forint értékben lejártakkal szemben csak 5 milliárd forintnyi új papírt értékesítettek. Csakhogy az árváltozás 77 milliárd forintos pluszt hozott, ami bőven kompenzálta a devizaárfolyamok változása okozta 18 milliárdos csökkenést. 

Szárnyaló tőzsdei részvények

Emelkedett a tőzsdei részvények piaci értékes állománya is áprilisban, 327 milliárd forinttal, amelyek eredményeként a banki részvényeké 2 871 milliárd, a vállalatiaké 3 882 milliárd forintnyira ugrott, míg az egyéb szektoroké 37 milliárd forintot tett ki. A vezető papírok árfolyama emelkedett, a részvénypiaci kapitalizáció 5 százalékkal került feljebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 340 milliárd forinttal növelte az állományt. 

Bezsákoltak állampapírból a külföldiek

A külföldi befektetők 502 milliárd forinttal több magyar állampapírt vettek – kizárólag devizában kibocsátottakat –, mint amennyit eladtak áprilisban. Ezzel szemben a tőzsdei részvényekből, az egyéb kötvényekből, a befektetési jegyekből és jelzáloglevelekből 74 milliárd, 10 milliárd, 3 milliárd és 1 milliárd forinttal kevesebbet birtokoltak április végén az egy hónappal korábbihoz képest.

Gyarapodó banki értékpapír-portfóliók

A hitelintézetek is nettó vásárlók voltak, állományuk a tranzakciók következtében 307 milliárd forinttal gyarapodtak. Ezen belül az állampapír-állományuk 310 milliárd, az egyéb (jelesül vállalati) kötvényekből álló portfoliójuk 3 milliárd forinttal növekedett, ami bőven kompenzálta, hogy befektetési jegyeik értéke 3 milliárddal, míg a jelzálogleveleiké 2 milliárd forinttal csökkent.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a fertőzöttek száma 241,1 millió, a halálos áldozatoké 4,9 millió a világon
MTI | 2021. október 19. 06:53
A világon 241 115 485 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 905 196 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Gyorsuló infláció, gyengülő forint: mit lépnek Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. október 19. 05:15
Arra továbbra sem érdemes fogadni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén tovább emeli-e a jegybanki alapkamatot. Hiszen már korábban bejelentette, hogy elkerülhetetlen a szigorítás folytatása. Arra viszont már korántsem lehet mérget venni, hogy az irányadó ráta 15 bázisponttal emelkedik – ahogy azt Matolcsy Györgyék a legutóbbi, szeptember 21-ei kamatdöntés után gyakorlatilag számszerűsítették. Azóta ugyanis romlottak a kilátások.
Makro / Külgazdaság Mi jöhet a NER után? Klasszis Klubunk következő vendége Giró-Szász András lesz
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 19:07
Pánik van a Fideszben, vagy teljes a nyugodtság az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztása után? És ki lehet Orbán Viktor utóda? Fontos kérdések, fontos válaszok október 28-án.
Makro / Külgazdaság Megrendült Joe Biden elnöksége: Trump nyerheti a 2024-es elnökválasztást
Káncz Csaba | 2021. október 18. 18:33
Végigvesszük, hogy milyen főbb okok vezettek a Biden kormányzattal szembeni komoly bizalomvesztéshez. A brit fogadóirodák már arra teszik tétjeiket, hogy 2024-ben Donald Trump legyőzi Bident. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hitelekkel menekül előre Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. október 18. 17:37
A magyar kormány továbbra is alkudozik az Európai Unióval az újjáépítési alapból származó összegek kifizetéséről. Eközben viszont más forrásokból próbálnak pénzt bevonni, amivel a mozgásterüket növelik, többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos