<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A várakozásoknak megfelelően jóváhagyta az új Európai Bizottságot az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.
Ursula von der Leyen mai beszéde közben az EP-ben Strasbourgban. EPA/PATRICK SEEGER

Az EP-képviselők közül 461-en szavaztak igennel, 157-en nemmel, 89-en tartózkodtak, azaz a testület simán vette az akadályt. 2014-ben a Juncker-bizottság ennél kevesebb, 423 igen voksot kapott. 

Várhelyi a magyar biztos

Mindez azt jelenti, hogy az új Bizottság, amelyet Ursula von der Leyen vezet majd, december elsején megkezdheti működését. Magyarország uniós biztosa Várhelyi Olivér lesz, miután az Orbán-kormány első jelöltjét, Trócsányi László volt igazságügyi minisztert elkaszálta az EP jogi bizottsága. Várhelyi a bővítés- és szomszédságpolitikáért fog felelni.

A voksolás előtt von der Leyen bemutatta programját és az EP szakbizottságok által az elmúlt hónapokban meghallgatott biztosait. A szavazást egy – olykor meglehetősen heves – vita is megelőzte.  

Megköszönte Junckernak

A német néppárti politikus beszéde elején elődjét, Jean-Claude Junckert méltatta.

Az elmúlt években krízist krízis után kellett kezelni, küzdenünk kellett, hogy megőrizzük az egységünket és a szolidaritásunkat. És ha erősebben kerültünk ki abból az időszakból, márpedig én úgy hiszem, hogy igen, akkor az elődöm, Jean-Claude Juncker vezetésének köszönhető

– mondta a német politikus, aki részletes programját már júliusban ismertette az EP-vel. (Erről részletesen itt olvashat.)

Új kezdet

Az Európai Bizottság elnöke új kezdetet ígért az Európai Unió számára, és ennek érdekében kérte az új összetételű biztosi testület jóváhagyását.

Utalt arra, hogy csapata nagyon színes – a biztosok között tanárok, orvosok, gazdálkodók éppúgy vannak, mint fiatalok és idősek –, és nemek tekintetében is relatív kiegyensúlyozott. (A vele együtt 28 tagú testületnek 12 női tagja lesz.)

Zöld program

Ami a konkrét programpontokat illeti, von der Leyen létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet. Szerinte Európának kötelessége vezető szerepet vállalni e téren, és ehhez a lehetőségei is megvannak.

Nincs egyetlen elvesztegethető percünk sem.

Kiemelte, hogy a klímasemlegesség eléréshez az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség. Mandátuma első száz napjában átfogó tervezettel fog előállni a zöld átmenetről.

A jogállamisággal kapcsolatban elmondta: ez a közösség alapja, ezért a bizottság a következő öt évben nem fog vonakodni a szükséges intézkedések megtételétől annak védelme érdekében. Ugyanakkor minden tagállamnak azonos elbánásban kell részesülnie, fűzte hozzá.

Befogadjuk a menekülteket, de...

A migrációról szólva kifejtette:

Európa mindig egy olyan hely lesz, amely menedéket kínál a nemzetközi védelemre szorulóknak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy gondoskodni kell az Európában maradók integrációjáról. Azokat pedig, akiknek nincs joguk Európában maradni, vissza kell küldeniük a hazájukba - jelentette ki.

Von der Leyen megjegyezte azt is, hogy erősíteni kell a külső határok védelmét, ami a schengeni övezet teljes helyreállítását is lehetővé tenné, valamint segíteni kell az életkörülmények javítását azokban az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek.

Kiemelte az európai kultúra, örökség és sokszínűség fontosságát is.

Éljen soká Európa!

A Brexittel kapcsolatban kifejtette: mindig maradáspárti lesz, de tiszteletben tartja a brit emberek kilépésről szóló döntését. Beszédét pedig - angolul, franciául és németül - egy felkiáltással zárta: Éljen soká Európa!

Az új Bizottsággal és Várhelyi Olivér szerepével holnap reggel részletes cikkben foglalkozunk.

Háttéranyagunkat itt: Holnap végre megkoronázhatják Európa új nagyasszonyát, jegyzetünket pedig itt olvashatják Szimpla csuklóztatás Várhelyi megakasztása. Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Makro / Külgazdaság Tényleg gerillaháború jön Ukrajnában? – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. január 21. 20:01
Washington már egy ukrán gerillaháború támogatására sző terveket. A stratégia autonómiát kóstolgató EU számára az orosz-ukrán konfliktus most úgy jött, mint ablakos tótnak a hanyatt esés. De mik Putyin stratégiai céljai az ukrán válság kirobbantásával?  Káncz Csaba, a Privátbankár külügyi szakértőjének videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Lech Walesa három oltás után kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:33
Elkapta a koronavírust Lech Walesa volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője - jelentette be maga az érintett pénteken a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság A tőzsdére is rányomta a bélyegét az ukrán-orosz konfliktus
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 18:06
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
Makro / Külgazdaság Börtönt kaptak Nicolas Sarkozy volt munkatársai
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 17:32
Börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő (2007-2012) volt közvetlen munkatársait, köztük Claude Guéant-t, az elnöki hivatal volt vezetőjét az Elysée-palota által túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt.
Makro / Külgazdaság Bukarestben második napja alig lehet közlekedni
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:56
Bukarestben második napja nincs felszíni tömegközlekedés a járművezetők általános sztrájkja miatt, miután a dolgozók a munkabeszüntetésük törvénytelenné nyilvánítása ellenére sem voltak hajlandók felvenni a munkát, és továbbra is a vállalat igazgatójának a lemondását követelik.
Makro / Külgazdaság Tovább gyarapodott a Pallas Athéné Alapítvány vagyona
Privátbankár.hu | 2022. január 21. 16:31
Sikeres évet tudhat maga mögött a Pallas Athéné Alapítvány.
Makro / Külgazdaság Elképesztő új generációs harci drónok – már a mesterséges intelligencia dönt
Káncz Csaba | 2022. január 21. 16:08
Az új generációs drón a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a pilóták által vezetett vadászgépekkel kötelékben repülni, valamint önálló missziókra is bevethető. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló