<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A várakozásoknak megfelelően jóváhagyta az új Európai Bizottságot az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.
Ursula von der Leyen mai beszéde közben az EP-ben Strasbourgban. EPA/PATRICK SEEGER

Az EP-képviselők közül 461-en szavaztak igennel, 157-en nemmel, 89-en tartózkodtak, azaz a testület simán vette az akadályt. 2014-ben a Juncker-bizottság ennél kevesebb, 423 igen voksot kapott. 

Várhelyi a magyar biztos

Mindez azt jelenti, hogy az új Bizottság, amelyet Ursula von der Leyen vezet majd, december elsején megkezdheti működését. Magyarország uniós biztosa Várhelyi Olivér lesz, miután az Orbán-kormány első jelöltjét, Trócsányi László volt igazságügyi minisztert elkaszálta az EP jogi bizottsága. Várhelyi a bővítés- és szomszédságpolitikáért fog felelni.

A voksolás előtt von der Leyen bemutatta programját és az EP szakbizottságok által az elmúlt hónapokban meghallgatott biztosait. A szavazást egy – olykor meglehetősen heves – vita is megelőzte.  

Megköszönte Junckernak

A német néppárti politikus beszéde elején elődjét, Jean-Claude Junckert méltatta.

Az elmúlt években krízist krízis után kellett kezelni, küzdenünk kellett, hogy megőrizzük az egységünket és a szolidaritásunkat. És ha erősebben kerültünk ki abból az időszakból, márpedig én úgy hiszem, hogy igen, akkor az elődöm, Jean-Claude Juncker vezetésének köszönhető

– mondta a német politikus, aki részletes programját már júliusban ismertette az EP-vel. (Erről részletesen itt olvashat.)

Új kezdet

Az Európai Bizottság elnöke új kezdetet ígért az Európai Unió számára, és ennek érdekében kérte az új összetételű biztosi testület jóváhagyását.

Utalt arra, hogy csapata nagyon színes – a biztosok között tanárok, orvosok, gazdálkodók éppúgy vannak, mint fiatalok és idősek –, és nemek tekintetében is relatív kiegyensúlyozott. (A vele együtt 28 tagú testületnek 12 női tagja lesz.)

Zöld program

Ami a konkrét programpontokat illeti, von der Leyen létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet. Szerinte Európának kötelessége vezető szerepet vállalni e téren, és ehhez a lehetőségei is megvannak.

Nincs egyetlen elvesztegethető percünk sem.

Kiemelte, hogy a klímasemlegesség eléréshez az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség. Mandátuma első száz napjában átfogó tervezettel fog előállni a zöld átmenetről.

A jogállamisággal kapcsolatban elmondta: ez a közösség alapja, ezért a bizottság a következő öt évben nem fog vonakodni a szükséges intézkedések megtételétől annak védelme érdekében. Ugyanakkor minden tagállamnak azonos elbánásban kell részesülnie, fűzte hozzá.

Befogadjuk a menekülteket, de...

A migrációról szólva kifejtette:

Európa mindig egy olyan hely lesz, amely menedéket kínál a nemzetközi védelemre szorulóknak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy gondoskodni kell az Európában maradók integrációjáról. Azokat pedig, akiknek nincs joguk Európában maradni, vissza kell küldeniük a hazájukba - jelentette ki.

Von der Leyen megjegyezte azt is, hogy erősíteni kell a külső határok védelmét, ami a schengeni övezet teljes helyreállítását is lehetővé tenné, valamint segíteni kell az életkörülmények javítását azokban az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek.

Kiemelte az európai kultúra, örökség és sokszínűség fontosságát is.

Éljen soká Európa!

A Brexittel kapcsolatban kifejtette: mindig maradáspárti lesz, de tiszteletben tartja a brit emberek kilépésről szóló döntését. Beszédét pedig - angolul, franciául és németül - egy felkiáltással zárta: Éljen soká Európa!

Az új Bizottsággal és Várhelyi Olivér szerepével holnap reggel részletes cikkben foglalkozunk.

Háttéranyagunkat itt: Holnap végre megkoronázhatják Európa új nagyasszonyát, jegyzetünket pedig itt olvashatják Szimpla csuklóztatás Várhelyi megakasztása. Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG