<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A várakozásoknak megfelelően jóváhagyta az új Európai Bizottságot az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.
Ursula von der Leyen mai beszéde közben az EP-ben Strasbourgban. EPA/PATRICK SEEGER

Az EP-képviselők közül 461-en szavaztak igennel, 157-en nemmel, 89-en tartózkodtak, azaz a testület simán vette az akadályt. 2014-ben a Juncker-bizottság ennél kevesebb, 423 igen voksot kapott. 

Várhelyi a magyar biztos

Mindez azt jelenti, hogy az új Bizottság, amelyet Ursula von der Leyen vezet majd, december elsején megkezdheti működését. Magyarország uniós biztosa Várhelyi Olivér lesz, miután az Orbán-kormány első jelöltjét, Trócsányi László volt igazságügyi minisztert elkaszálta az EP jogi bizottsága. Várhelyi a bővítés- és szomszédságpolitikáért fog felelni.

A voksolás előtt von der Leyen bemutatta programját és az EP szakbizottságok által az elmúlt hónapokban meghallgatott biztosait. A szavazást egy – olykor meglehetősen heves – vita is megelőzte.  

Megköszönte Junckernak

A német néppárti politikus beszéde elején elődjét, Jean-Claude Junckert méltatta.

Az elmúlt években krízist krízis után kellett kezelni, küzdenünk kellett, hogy megőrizzük az egységünket és a szolidaritásunkat. És ha erősebben kerültünk ki abból az időszakból, márpedig én úgy hiszem, hogy igen, akkor az elődöm, Jean-Claude Juncker vezetésének köszönhető

– mondta a német politikus, aki részletes programját már júliusban ismertette az EP-vel. (Erről részletesen itt olvashat.)

Új kezdet

Az Európai Bizottság elnöke új kezdetet ígért az Európai Unió számára, és ennek érdekében kérte az új összetételű biztosi testület jóváhagyását.

Utalt arra, hogy csapata nagyon színes – a biztosok között tanárok, orvosok, gazdálkodók éppúgy vannak, mint fiatalok és idősek –, és nemek tekintetében is relatív kiegyensúlyozott. (A vele együtt 28 tagú testületnek 12 női tagja lesz.)

Zöld program

Ami a konkrét programpontokat illeti, von der Leyen létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet. Szerinte Európának kötelessége vezető szerepet vállalni e téren, és ehhez a lehetőségei is megvannak.

Nincs egyetlen elvesztegethető percünk sem.

Kiemelte, hogy a klímasemlegesség eléréshez az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség. Mandátuma első száz napjában átfogó tervezettel fog előállni a zöld átmenetről.

A jogállamisággal kapcsolatban elmondta: ez a közösség alapja, ezért a bizottság a következő öt évben nem fog vonakodni a szükséges intézkedések megtételétől annak védelme érdekében. Ugyanakkor minden tagállamnak azonos elbánásban kell részesülnie, fűzte hozzá.

Befogadjuk a menekülteket, de...

A migrációról szólva kifejtette:

Európa mindig egy olyan hely lesz, amely menedéket kínál a nemzetközi védelemre szorulóknak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy gondoskodni kell az Európában maradók integrációjáról. Azokat pedig, akiknek nincs joguk Európában maradni, vissza kell küldeniük a hazájukba - jelentette ki.

Von der Leyen megjegyezte azt is, hogy erősíteni kell a külső határok védelmét, ami a schengeni övezet teljes helyreállítását is lehetővé tenné, valamint segíteni kell az életkörülmények javítását azokban az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek.

Kiemelte az európai kultúra, örökség és sokszínűség fontosságát is.

Éljen soká Európa!

A Brexittel kapcsolatban kifejtette: mindig maradáspárti lesz, de tiszteletben tartja a brit emberek kilépésről szóló döntését. Beszédét pedig - angolul, franciául és németül - egy felkiáltással zárta: Éljen soká Európa!

Az új Bizottsággal és Várhelyi Olivér szerepével holnap reggel részletes cikkben foglalkozunk.

Háttéranyagunkat itt: Holnap végre megkoronázhatják Európa új nagyasszonyát, jegyzetünket pedig itt olvashatják Szimpla csuklóztatás Várhelyi megakasztása. Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos