<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A várakozásoknak megfelelően jóváhagyta az új Európai Bizottságot az Európai Parlament (EP) plenáris ülése.
Ursula von der Leyen mai beszéde közben az EP-ben Strasbourgban. EPA/PATRICK SEEGER

Az EP-képviselők közül 461-en szavaztak igennel, 157-en nemmel, 89-en tartózkodtak, azaz a testület simán vette az akadályt. 2014-ben a Juncker-bizottság ennél kevesebb, 423 igen voksot kapott. 

Várhelyi a magyar biztos

Mindez azt jelenti, hogy az új Bizottság, amelyet Ursula von der Leyen vezet majd, december elsején megkezdheti működését. Magyarország uniós biztosa Várhelyi Olivér lesz, miután az Orbán-kormány első jelöltjét, Trócsányi László volt igazságügyi minisztert elkaszálta az EP jogi bizottsága. Várhelyi a bővítés- és szomszédságpolitikáért fog felelni.

A voksolás előtt von der Leyen bemutatta programját és az EP szakbizottságok által az elmúlt hónapokban meghallgatott biztosait. A szavazást egy – olykor meglehetősen heves – vita is megelőzte.  

Megköszönte Junckernak

A német néppárti politikus beszéde elején elődjét, Jean-Claude Junckert méltatta.

Az elmúlt években krízist krízis után kellett kezelni, küzdenünk kellett, hogy megőrizzük az egységünket és a szolidaritásunkat. És ha erősebben kerültünk ki abból az időszakból, márpedig én úgy hiszem, hogy igen, akkor az elődöm, Jean-Claude Juncker vezetésének köszönhető

– mondta a német politikus, aki részletes programját már júliusban ismertette az EP-vel. (Erről részletesen itt olvashat.)

Új kezdet

Az Európai Bizottság elnöke új kezdetet ígért az Európai Unió számára, és ennek érdekében kérte az új összetételű biztosi testület jóváhagyását.

Utalt arra, hogy csapata nagyon színes – a biztosok között tanárok, orvosok, gazdálkodók éppúgy vannak, mint fiatalok és idősek –, és nemek tekintetében is relatív kiegyensúlyozott. (A vele együtt 28 tagú testületnek 12 női tagja lesz.)

Zöld program

Ami a konkrét programpontokat illeti, von der Leyen létkérdésnek nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet. Szerinte Európának kötelessége vezető szerepet vállalni e téren, és ehhez a lehetőségei is megvannak.

Nincs egyetlen elvesztegethető percünk sem.

Kiemelte, hogy a klímasemlegesség eléréshez az ipari, széntermelő, nagy szén-dioxid-kibocsátású régiók gazdaságának támogatására van szükség. Mandátuma első száz napjában átfogó tervezettel fog előállni a zöld átmenetről.

A jogállamisággal kapcsolatban elmondta: ez a közösség alapja, ezért a bizottság a következő öt évben nem fog vonakodni a szükséges intézkedések megtételétől annak védelme érdekében. Ugyanakkor minden tagállamnak azonos elbánásban kell részesülnie, fűzte hozzá.

Befogadjuk a menekülteket, de...

A migrációról szólva kifejtette:

Európa mindig egy olyan hely lesz, amely menedéket kínál a nemzetközi védelemre szorulóknak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy gondoskodni kell az Európában maradók integrációjáról. Azokat pedig, akiknek nincs joguk Európában maradni, vissza kell küldeniük a hazájukba - jelentette ki.

Von der Leyen megjegyezte azt is, hogy erősíteni kell a külső határok védelmét, ami a schengeni övezet teljes helyreállítását is lehetővé tenné, valamint segíteni kell az életkörülmények javítását azokban az országokban, ahonnan a migránsok érkeznek.

Kiemelte az európai kultúra, örökség és sokszínűség fontosságát is.

Éljen soká Európa!

A Brexittel kapcsolatban kifejtette: mindig maradáspárti lesz, de tiszteletben tartja a brit emberek kilépésről szóló döntését. Beszédét pedig - angolul, franciául és németül - egy felkiáltással zárta: Éljen soká Európa!

Az új Bizottsággal és Várhelyi Olivér szerepével holnap reggel részletes cikkben foglalkozunk.

Háttéranyagunkat itt: Holnap végre megkoronázhatják Európa új nagyasszonyát, jegyzetünket pedig itt olvashatják Szimpla csuklóztatás Várhelyi megakasztása. Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György helyettese újabb sokkoló prognózissal állt elő
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:16
Virág Barnabás monetáris politikáért felelős MNB-alelnök szerint a következő hónapokban 20 százalék környékére gyorsulhat az infláció.
Makro / Külgazdaság Csapás Putyinnak: Kína nem menti meg az orosz gázbizniszt
Wéber Balázs | 2022. augusztus 11. 05:44
Bár az EU most még rá van szorulva az orosz gázra, a lehető leghamarabb függetlenedne tőle, valamint az orosz olajtól és széntől is. A leválás már megindult, Oroszország a legnagyobb vevőit veszíti el. Míg az olajexportban Kína részben pótolja az EU-t, a gázexportban erre 10 éven belül nincs esély. Abba az irányba ugyanis még kezdetleges a gázvezetékrendszer, az LNG pedig el lett hanyagolva.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG