4p
Szerdán szavaz az Európai Parlament plenáris ülése az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságról. Ha jóváhagyja, akkor a testület december elsején végre megkezdheti működését. A szeptemberben indult jóváhagyási procedúra a vártnál keményebb volt: az EP-szakbizottságok három ország jelöltjét is megbuktatták – köztük az Orbán-kormányét is.
Ursula von der Leyen az októberi EU-csúcson Brüsszelben. EPA/OLIVIER HOSLET

Újabb fontos állomáshoz érkezik az uniós politika szerdán: az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szavaz majd az új Európai Bizottságról Strasbourgban, és az előzetes várakozások szerint jóváhagyja azt.

Az utolsó ütközet

A voksolás előtt Ursula von der Leyen bemutatja végleges csapatát, majd ismerteti programját. Végül vita és szavazás következik.

Mindez azután vált lehetővé, hogy az elmúlt hetekben az EP szakbizottságai meghallgatták és jóváhagyták az uniós biztosokat – három tagállamtól új biztosjelöltet kértek –, a módosított névsort pedig tegnap a tagállamok kormányai is hivatalosan elfogadták.

Amennyiben az EP plenáris ülése is zöld jelzést ad a von der Leyen-bizottságnak, akkor az december elsején megkezdheti működését. Ez egy hónapos csúszást jelent, hiszen az új bizottságnak november elsején kellett volna hivatalba lépnie az eredeti tervek szerint.

Búcsú a tankoktól

Szerdán tehát egy hosszú folyamat végére kerülhet pont.

Ursula von der Leyen hétgyermekes családanyát, egyben az akkori német védelmi minisztert idén július elején jelölte az Európai Tanács az Európai Bizottság elnöki posztjára, miután az uniós kormány- és államfők – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – megfúrták a két nagy pártcsalád csúcsjelöltjét, Manfred Weber néppárti és Frans Timmermans szocialista jelöltet. Von der Leyent július közepén kis többséggel, de megszavazta az EP is, miután a politikusasszony a plenáris ülésen ismertette  programját. (Erről részletesen itt olvashat.)

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke szeptemberben bemutatta biztosjelöltjeit, akiknek többségét átengedték az EP szakbizottságai, a magyar, a román és a francia jelöltet viszont megbuktatták. Trócsányi Lászlót, az Orbán-kormány volt igazságügyi miniszterét összeférhetetlenségre hivatkozva kaszálták el.  

Van másik!

Az új Európai Bizottság magyar tagja végül Orbán Viktor második számú jelöltje, Várhelyi Olivér lesz. A tapasztalt diplomata az elmúlt években a brüsszeli magyar Állandó Képviseletet vezette, a jövőben pedig a bővítés- és szomszédságpolitikáért felel majd uniós biztosként.

Várhelyi a jogi bizottság meghallgatásán elsőre átment, a külügyi bizottságban azonban írásban „pótvizsgáznia” kellett. Alkalmasságát szakmai múltja alapján senki sem vonta igazán kétségbe, ugyanakkor liberális és baloldali körökben komoly kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesz képes majd függetleníteni magát Orbán Viktor miniszterelnöktől, és mennyire tudja hitelesen képviselni az uniós értékeket a magyar kormány jelöltjeként.

Magát adja

Az akkor még biztosjelölt az Orbán-kormány minősítésétől konzekvensen tartózkodott EP-meghallgatásán, ugyanakkor többször is kiemelte: nem a magyar kabinetet, hanem önmagát képviseli, uniós biztosként pedig egyetlen kormány által sem hagyja majd magát befolyásolni, hanem az Európai Bizottság képviseletében, az uniós érdekeket figyelembe véve  fog dolgozni.

Nem fog kötni vagy befolyásolni egyetlen ország egyetlen kormányfőjének és egyetlen kormány egyetlen képviselőjének egyetlen nyilatkozata sem

- erősítette meg később írásban is.

Várhelyi Magyarország ötödik uniós biztosa Balázs Péter, Kovács László, Andor László és Navracsics Tibor után.

Beintettek a britek

Az új Európai Bizottságnak egyébként nem lesz brit tagja, miután a Boris Johnson vezette brit kormány annak ellenére sem volt hajlandó biztost jelölni, hogy az ország hivatalosan még EU-tagállam, és az uniós jog alapján ez kötelessége lenne.

A britek ellen még kötelezettségszegési eljárás is indult, de ez sem hatotta meg őket, amin annyira nem is csodálkozunk.

A brit huzavona  ugyanakkor már nem oszt, nem szoroz – ettől függetlenül az immár „csonka” Európai Bizottság december elsején megkezdheti működését.

Jegyzetünket a témában itt olvashatják: Szimpla csuklóztatás Várhelyi megakasztása, videókommentárunkat pedig itt tekinthetik meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG