6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az amerikai elnök körül egy percre sem áll meg az élet, egyetlen nap leforgása alatt azonban sikerült az amerikai lakossággal, Iránnal és Pakisztánnal is összerúgnia a port. Ráadásul tovább fokozódott a konfliktus közte és volt stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon között: nem, hogy betiltani nem sikerült a róla szóló könyvet, még hamarabb is kiadják. Csoda, hogy az elnök dühös?
Donald Trump Forrás: MTI/EPApool/Michael Reynolds

Különös konfliktus dúl jelenleg az Egyesült Államokban, Donald Trump ugyanis megkísérelte betiltatni az elnökségéről szóló könyvet, mondván, hogy a könyv rengeteg hamis állítást tartalmaz, főként a volt stratégiai tanácsadó, Steve Bannon nyilatkozataiból. Trump ügyvédjének azonban nem hogy nem sikerült elérnie a könyv betiltását, de a Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről még a tervezettnél is hamarabb, már péntektől kapható lesz a boltokban, írja az MTI. A botrány miatt Bannonnal azóta gyakorlatilag minden támogatója megszakította a kapcsolatot.

Az amerikai sajtóban egymás után jelennek meg részletek a könyv "robbanást okozónak" ítélt állításaiból. Az elnököt kezdetben - a könyv állítása szerint - "megrémisztette a Fehér Ház", nem számított az elnöki győzelemre, ugyanakkor teljesen „megittasodott” tőle. Egyebek mellett szó esik arról is, hogy Bannon szerint Donald Trump legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal tartott találkozói az elnökválasztási kampány idején "árulással" értek fel és "hazafiatlan" cselekedetnek minősülnek. Emellett Bannon állítása szerint Trump leánya, Ivanka abban reménykedik, hogy ő lesz az Egyesült Államok első női elnöke.

Potheadeken vezeti le a frusztrációt?

Azt tudjuk, hogy Trump szereti a felhajtást – elég csak a Twitter-posztjait olvasgatni – de nyilvánvalóan nem azt a fajtát, ami a családi és a magánéletét pedzegeti. Ennek fényében annyira nem meglepő, hogy több, meglehetősen szigorú intézkedést is hozott gyors egymásutánban – kérdés, hogy ezeket átgondoltan, vagy a frusztráció levezetésére hozta-e. Egyebek mellett például a Trump-kormányzat jelezte, hogy a jövőben nem folytatják Obama politikáját a marihuánafogyasztással kapcsolatban, amivel konkrétan egész Kalifornia államnak szúrt oda az elnök.

Obama ugyanis bevezette, hogy bár a szövetségi törvények nem adnak lehetőséget arra, hogy szabadon lehessen vásárolni és fogyasztani marihuánát, ezt a törvényt az egyes államok felülvizsgálhatják, és – bizonyos szabályok betartása mellett – engedélyezhetik a területükön. Egyúttal ellenezte, hogy szövetségi ügyészek pert indítsanak marihuánával kapcsolatos bűnügyekben azokban az államokban, ahol ez a kábítószer legális. Épp ezt tette négy nappal ezelőtt Kalifornia is, a most hozott intézkedéssel azonban a szövetségi ügyészek ezentúl szélesebb hatáskört kapnak, és pert indíthatnak a szövetségi szintű tiltó törvény megsértéséért. Az azonban nem derült még ki, hogy az új rendszer pontosan mikortól lép majd életbe, és, hogy indítanak-e eljárást azok ellen a szövetségi államok ellen, ahol legálisan lehet füvezni.

Háborús vizeken: ugrott a támogatás, jönnek a szankciók

Külföldre is volt néhány keresetlen szava az amerikai elnöknek, az Egyesült Államok ugyanis felfüggesztette a Pakisztánnak nyújtott biztonsági támogatás nagy részét. A döntést Heather Nauert külügyi szóvivő jelentette be, indoklásként azt hozva fel, hogy Iszlámábád nem hozott "érdemi intézkedéseket" a tálibok megfékezésére, akik a szomszédos Afganisztánban amerikaiak ellen hajtanak végre terrorakciókat. A felfüggesztés ugyanakkor csak átmeneti időre szól és kizárólag a katonai segélyek összegét érinti. A biztonsági támogatás felfüggesztése magában foglalja katonai felszerelések eladását és biztonságpolitikai szempontból fontos pénzalapokból is juttatnak az országnak.

A szóvivő hangsúlyozta: a döntés mindaddig érvényben marad, amíg Pakisztán "nem cselekszik érdemben" a tálibok ellen, akik "destabilizálják a térséget". Nauert ugyanakkor leszögezte, hogy Pakisztán "bizonyos esetekben" segítőkész volt, de általában "nem teszi meg a terroristák elleni harchoz szükséges lépéseket". Trump egyébként az év első posztját is Pakisztánnak szentelte, amelyben dühösen írta: az Egyesült Államok "bolond módjára több mint 33 milliárd dollár segélyt adott Pakisztánnak az elmúlt 15 évben, és cserében nem kapott mást, csak hazugságokat és megtévesztést".

Mindemellett Iránhoz is volt egy-két keresetlen szava a vezetésnek, az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön újabb szankciókat jelentett be iráni székhelyű vállalatok és személyek ellen. Steve Mnuchin pénzügyminiszter elmondta: a szankciókkal sújtott öt iráni vállalat részt vesz a perzsa ballisztikusrakéta-programban, "amelynek az iráni rezsim elsőbbséget ad az iráni nép gazdasági jólétével szemben". Ehhez azonban az Egyesült Államok nem kíván asszisztálni, a rendelkezésről itt írtunk bővebben a Privátbankár.hu-.n >>>

Küszöbön egy iráni-izraeli háború kitörése?

Bár a Nyugat általában, a washingtoni neokonzervatívok pedig különösképpen szeretnék az iráni megmozdulásokat rezsimellenes felkelésként láttatni, a tüntetések valójában szociális indíttatásúak olyan problémák ellen, amelyek a Föld déli féltekéjén országok tucatjait jellemzik. Az amerikai titkosszolgálatok zöld lámpát adhattak Izraelnek ahhoz, hogy merényletet hajtsanak végre egy vezető iráni tábornok ellen. Az esetleges merényletet Teherán teljes joggal tekinthetné háborús cselekménynek, amely hadüzenettel járna. Káncz Csaba jegyzete >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ismét harmadik országba tévedt egy háborús rakéta
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 20:03
A hétfői a háború 579. napja volt. Ezek az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Itt az orosz visszavágás azért, mert letartóztatnák Putyint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:34
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak vágtak vissza az oroszok.
Makro / Külgazdaság Olyasmire készül Ukrajna, amivel korábban még nem próbálkoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 18:31
Áthidalnák a fűtési szezon egyik legnagyobb kihívását.
Makro / Külgazdaság Marad a kamatsapka - több intézkedést is bejelentett a kormány
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:51
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium három intézkedés meghosszabbítását jelentett be.  
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb nevek érkeznek Hegyi-Karabahba
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 16:16
A hányattatott sorsú területen sűrű a diplomáciai program.
Makro / Külgazdaság Több mint 30 orosz tisztet likvidáltak az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:55
A szevasztopoli szeptember 22-i rakétacsapás a korábbi információkhoz képest is súlyosabb volt.
Makro / Külgazdaság Értékválságban van az ország, de van-e kiút? - Donáth Anna lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 15:13
Donáth Anna szerint Magyarország egyik legsúlyosabb gondja, hogy értékválságban van az ország. De vajon van-e kiút ebből és hogyan? Mennyi időbe telne kijönni ebből a válságból, ha most azonnal lépéseket tennénk? És mi a helyzet a gazdasági válsággal, az oktatás krízisével? Többek között ezeket is megkérdezzük a Klasszis Média soron következő Klasszis Klub rendezvényén vendégünktől, a Momentum EP-képviselőjétől, Donáth Annától.
Makro / Külgazdaság Felemást hírt kapott Németország
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 14:55
A konjunktúraindex eredménye nem jó, de lehetett volna rosszabb is.
Makro / Külgazdaság Durva vád érte a németeket, kiakadtak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 13:58
Ez tényleg meghökkentő vád két uniós tagállam között.
Makro / Külgazdaság Ravasz tervet eszeltek ki az ukránok
Káncz Csaba | 2023. szeptember 25. 12:53
Ukrajna a jelek szerint megtalálta az oroszok Achilles-sarkát: a tengeren haladó orosz utánpótlási vonalakat. Az ukrán titkosszolgálat a Krímben olyan diverzáns csoportot is fölhasznál, amelynek tagjai a tatár kisebbséghez tartoznak. Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG