Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az ENSZ felügyelete alatt álló gyermekek több mint fele nem jár iskolába, ami később katasztrofális következményekkel járhat hazájuk fejlődése szempontjából. Miközben Németországban a menekültek fogadtatása már kevésbé pozitív, mint korábban, a menekült gyermekeken még többen szeretnének segíteni, mint tavaly. Akár személyesen is közreműködnének ebben.
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

Az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR közzétett egy jelentést a menekült gyermekekről, amely különösen aggasztó. „A gyermekek jelentik egy ország jövőjét, ők azok, akik tíz, húsz, harminc év múlva a társadalom jólétéért gondoskodnak” - kommentálja a számokat a német Stuttgarter Zeitung. A menekültügyi szervezet által felügyelt gyermekek több mint fele ugyanis nem jár iskolába, mintegy hatmillióból 3,7 millió.

Ráadásul az UNHCR csak mintegy 16 millió ember sorsát kíséri nyomon, miközben világszerte 65 millióra teszik azok számát, akik menekülnek. Ez rendkívül sötét jövőt jósol sok régió számára, mint Szíria, ahol nem lesznek, akik újra felépítik majd az országot. Miután összeomlott az oktatási rendszer, nem lesznek tanárok, orvosok, mérnökök sem.

Egy egész generáció elvész

Szíriában elveszett generációról beszélnek. A lakosság több mint fele elhagyta otthonát a polgárháború kezdete óta. (Egy részük az országán belül menekült más helyre, további milliók a környező országokban, Törökországban, Libanonban, Jordániában élnek – a szerk.)

A német lakosság nagy többsége azt szeretné, ha a menekült gyermekek jogi és szociális helyzete ugyanaz lenne, mint a Németországban született gyermekeké – írja az N-tv.de. Az egyik gyermeksegítő szolgálat (Deutsches Kinderhilfswerk) megbízásából készült felmérés szerint 69 százalékuk gondolja így, két százalékponttal többen, mint tavaly. A német lakosság 54 százaléka pedig akár személyesen is hajlandó lenne menekült gyermekeken segíteni, ez 4 százalékponttal több, mint az előző évben.

Hátrányos megkülönböztetés

Thomas Krüger, a szervezet elnöke szerint a menekült gyermekeket Németországban szisztematikusan hátrányos megkülönböztetés éri, és a német menekültügyi szabályok ellentmondanak az ENSZ gyermekjogi megállapodásának. Az Unicef egy júniusi jelentése is hasonló eredményre jutott.

A menekülteknek nehezebb Németországban beilleszkednie, mint más külföldieknek – állapítja meg az N24.de cikke egy másik tanulmány alapján (DIW-IAB). Rosszabb nyelvtudással érkeznek, ritkábban van iskolai végzettségük és jóval később találnak állást, ha egyáltalán.

Már a bölcsődében is

A kutatók az 1990 és 2010 között érkezett menekültek sorsát követték nyomon, hogy megállapítsák, hogyan lehet a most érkezettek integrációján javítani. Arra jutottak, hogy már egészen korai gyermekkorban nehéz a menekültek számára a társadalomba való beilleszkedés.

Csak feleannyi a három évnél fiatalabb gyermekek között a bölcsődébe vagy óvodába járók aránya, mint a migrációs háttérrel nem rendelkezőké. Ennek fő oka az lehet, hogy a menekült anyák ritkábban dolgoznak, de azt is okként említik, hogy a szülők iskolai végzettsége átlagosan alacsonyabb. A három-hat évesek között sokkal jobb a helyzet, de ott is van különbség.

Nem sportol, nem barátkozik

Viszont megkezdődik az a folyamat, hogy a menekült gyermekek eltávolodnak, elkülönülnek más kortársaiktól. Ezt azzal magyarázzák, hogy jóval kisebb arányban vesznek részt képességfejlesztő foglalkozásokon, például csak 41 százalékuk sportol, míg az egyéb migránsok – vendégmunkások, EU-ból jövő bevándorlók vagy Kelet-Európából kivándorolt németek – gyerekeinél ez az arány 50 százalék feletti.

Egyes tevékenységek a szülők anyagi helyzetével függhetnek össze, például több menekült gyermek zenél, mint amennyi a nem menekültek között. Mégis kevesen járnak közülük zeneiskolába, ami igen költséges dolog.

Minden ötödik német migráns

Megjegyzik azonban, hogy 2001-ig elsősorban európai országokból – például a Balkán-félszigetről – érkeztek menekültek Németországba, az Európán kívüli muszlim menekültek inkább 2001 után. Így az utóbbi két év menekülthullámára nem feltétlenül alkalmazható minden, amit a tanulmány kiderített.

Németországban több ember él migrációs háttérrel, mint korábban bármikor – írja a Die Welt. A 2015-ös adatok szerint 21 százalék, azaz minden ötödik, és ebben még nincsen benne a mostani menekülthullámban érkezettek nagy többsége. Ez 17,1 millió ember, egy év alatt 4,4 százalékkal növekedett a számuk.

A gyerekeknek már a harmada

Migrációs háttérrel rendelkezőnek a németek azt nevezik, aki, vagy akinek legalább az egyik szülője nem német állampolgárként született. A 17,1 millió főből egyébként 5,5 millió már Németországban jött a világra. A gyermekek között jóval magasabb a migrációs hátterűek száma, már minden harmadik közülük ilyen. A 65 év felettiek között ugyanakkor csak 10 százalék a migrációs háttér előfordulása.

A legfontosabb három származási ország Törökország, Lengyelország és az Orosz Föderáció – írják. A 17,1 millióból főből 6,3 millió fő olyan országokból származik, amelyek tipikus vendégmunkás-küldő államok, Törökország, Olaszország és Görögország.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
Makro / Külgazdaság L. Simon László vezérletével készül óriási múzeumösszevonásra a kormány
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 10:37
Miniszteri biztosként készíti elő a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását, de az Iparművészeti Múzeum is bekerülhet az integrációba.
Makro / Külgazdaság Heti csúcsra emelkedett szombatra az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:38
Az áldozatok száma hajszállal a heti átlag alatt alakult a szombati adatközlésben, a gyógyultak száma most nagyobbat ugrott. Kevesebben vannak kórházban és lélegeztetőgépen is.
Makro / Külgazdaság Meglepetésember pályázhat Angela Merkel székére
Wéber Balázs | 2021. április 10. 06:04
Bár a CDU-CSU pártszövetségben általában a CDU állítja a kancellárjelöltet, most megszakadhat ez a hagyomány: a CSU főnöke, Markus Söder ugyanis sokkal népszerűbb az új CDU-vezérnél, Armin Laschetnél. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint Söder egy új generációt képvisel, politikailag pedig nyitottabb a korábbi CSU-vezetésnél. Kérdés, hogy „becserélné-e” Bajorországot Berlinre.    
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta a járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére irányuló kiegészítő támogatást
MTI | 2021. április 9. 18:44
Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy az unió költségvetéséből 121,5 millió euró összegű kiegészítő támogatás nyújtsanak a koronavírus-járvánnyal összefüggő sürgős szükségletek fedezésére - közölte az uniós tanács pénteken.
Makro / Külgazdaság Elkerülhető a nagy háború kitörése? – növekvő ukrán és tajvani aggodalmak
Káncz Csaba | 2021. április 9. 15:34
Moszkva és Peking egyidőben eszkalálja a katonai feszültséget az ukrán határon és Tajvan körül.  A két különböző kontinensen zajló kettős válság komoly teszt elé állítja a Biden-kormányzatot.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Mégsem gyarapodik az oltási paletta a CanSino és a CoviShield vakcinákkal
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 15:04
Úgy tűnik, hogy a korábban beharangzott két további vakcina mégsem érkezik Magyarországra, ezt Szijjártó Péter külügyminiszter árulta el sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Nagyon meglökte a hiányt a járvány - kijött a PM adata
MTI | 2021. április 9. 13:05
A járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere - közölte pénteken kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
Makro / Külgazdaság Maruzsa Zoltán: írásbeli vizsgák lesznek csak, szóbeli nem
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 12:25
A középiskolák nyitása és az érettségi volt a fő téma a mai tájékoztatón.
hírlevél
depositphotos