<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Régóta csökkennek az új szerződések, elemzők az építőipari termelés további lassulására számítanak.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az új megrendelések volumene és a rendelésállomány is markánsan csökken. A szakértő ezért rövid távon visszaesést sem tart kizártnak, középtávon pedig az építőipari termelés tavalyinál lassabb növekedésére számít. Az elemző szerint 2012-ig éveken át csökkent az építőipari kibocsátás, az ágazatot az állami beruházások húzták ki a gödörből. A nagy infrastrukturális fejlesztések felpörgették az építőipart, különösen 2014-ben, de ez a hatás folyamatosan csökkenni fog.

Balatoni András hangsúlyozta: fontos kérdés, hogyan alakulnak majd a lakossági ingatlanberuházások. Kiemelte, hogy ezen a téren vannak kedvező jelek, a háztartások bizalma magas, és a statisztikák szerint nő azok aránya, akik ház- vagy lakásfelújítást, illetve vásárlást terveznek.

Az elemző szerint a lakossági beruházások, illetve az ingatlanpiac fogja húzni az ágazatot az idei év második felében és 2016-ban. Olyan erős növekedésre nem lehet számítani, mint tavaly, de hosszabb távon a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottabb lesz.

Budapest szépít a helyzeten

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén úgy látja, hogy az út- és vasútépítések a tavalyinál visszafogottabban hajtják majd az ágazatot. Az épületeknél bekövetkezett átlag alatti növekedés, valamint az új szerződések volumenének csökkenése arra utal, hogy a lakásépítések és más épületek építése terén még nincs komolyabb élénkülés. Kitért arra, hogy a fővárosban van némi javulás, az évek óta elmaradó lakásépítések kezdenek megjelenni, de összességében látványos, az egész szektort élénkítő volumenről még nincs szó.

Az elemző szerint a januári adat kedvező, mert azt mutatja, hogy élénkülés következett be januárban, ami arra utal, hogy az ágazatban a múlt év végi megtorpanáshoz képest valamivel jobb a helyzet. Ugyanakkor Németh Dávid is lassulást vár a szektorban, mert a jövőbeni teljesítményt meghatározó új szerződések volumene, valamint a szerződésállomány is csökkenést mutat. Németh Dávid szerint az idén 5-6 százalékos növekedés várható az építőiparban, a tavalyi 14,2 százalékos bővülés után.

Gyorsítani kellene

A KSH által közölt legfrissebb építőipari adatokat itt találja >>>

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége alelnöke szintén kiemelte, hogy négy-öt hónapja folyamatosan csökken a megkötött új szerződések volumene. A szakember szerint ahhoz, hogy mintegy 2000 milliárd forintos építés-szerelési munkát az idén is el tudjon végezni az építőipar, szükség lenne a részben uniós forrásokból finanszírozandó közmegrendelések felgyorsítására, valamint arra, hogy a lakosság a múlt évihez képest lényegesen nagyobb aktivitással legyen jelen a lakásépítések és lakásfelújítások piacán.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló