<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Meredek emelkedéssel 400 bázispont közvetlen közelébe emelkedett a szerdai londoni kereskedésben a spanyol államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, amely immár meghaladja a magyar kockázatbiztosítási kontraktusok árfolyamát.

A spanyol szuverén törlesztéskockázat piaci megítélésének hirtelen romlásához hozzájárultak a takarékossági intézkedések elleni, erőszakba torkolló madridi összecsapások hírei, és azok a londoni elemzői vélemények is, amelyek szerint a hivatalos várakozásnál sokkalta mélyebb recesszió várható jövőre a spanyol gazdaságban.

Mariano Rajoy egyelőre elutasítja az európai mentőcsomagot. Fotó: europa.euSpanyolország kockázatosabb nálunk is

Egy nap alatt 35 ezer eurós drágulás
A szerda estére kialakult spanyol CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves spanyol államkötvényre jelenleg csaknem 400 ezer eurós éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon. Ez egyetlen kereskedési napon belül több mint 35 ezer eurós drágulás.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég kimutatása szerint a szuverén spanyol törlesztésleállási kockázat ellen kínált piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 399 bázispont környékén járt a szerdai késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 363,6 bázispontos előző esti záró után.

A CMA londoni szakelemzőinek kimutatása szerint az összehasonlítható futamidejű magyar kormánykötvény-kötelezettségek CDS-középárfolyama szerdán enyhe emelkedéssel 390 bázispont körül ingadozott a 384,3 bázispontos előző záró után.

A Spanyolországgal kapcsolatos piaci aggályok kiújulását jelezte az is, hogy szerdán ismét a 6 százalékos lélektani határ fölé emelkedett az irányadó tízéves spanyol állampapír hozama a londoni másodpiaci forgalomban.

A piac azt akarja, hogy Mariano Rajoy mentőcsomagot kérjen

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics közgazdászai szerdai helyzetértékelésükben közölték, hogy a spanyol kormány fél százalékos jövő évi visszaesési előrejelzésével szemben a maguk részéről 3 százalékos GDP-mínuszt várnak 2013-ra a spanyol gazdaságban. Tegnap a spanyol jegybank is rontott GDP-előrejelzésén, a harmadik negyedévben nagyobb visszaesést vár, mint eddig. A madridi tőzsde indexe, az Ibex tegnap közel 4%-ot esett. Egyértelmű, a piacok össztűz alá vették Spanyolországot: nagyon úgy tűnik, ki akarják kényszeríteni, hogy Madrid mentőcsomagot kérjen.A Capital Economics londoni elemzői szerint emellett az erősödő katalóniai autonómiatörekvéseknek is káros hatásai lehetnek a spanyol közfinanszírozás állapotára.

Katalónia kiválna

Artur Mas, az északkelet-spanyolországi tartomány kormányfője előző nap jelentette be, hogy népszavazást szeretne rendezni Katalónia függetlenségéről.

Katalónia gazdaságilag a legerősebb spanyol régió - a teljes spanyol GDP-érték 20 százalékát adja -, de egyben a legsúlyosabban eladósodott spanyol tartomány is.

Szerdai londoni elemzői vélemények szerint ugyanakkor reálisan nem várható, hogy Katalónia belátható időn belül elszakadna Spanyolországtól. A tartomány ugyanakkor szeretne nagyobb függetlenséget adóügyekben, a közterheket ugyanis a központi kormányzat szedi be Katalóniában is, és onnan oszt vissza pénzt a tartománynak, Barcelona célja, hogy ez fordítva történjen.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni részlegének szakértői befektetők számára szerdán összeállított elemzésükben "valószínűtlennek" nevezték, hogy Katalónia a közeljövőben kikiáltaná függetlenségét. A ház szerint ugyanis egy ilyen lépés számtalan jogi bizonytalanságot teremtene azzal kapcsolatban, hogy az új országnak milyen státusa lenne az Európai Unión belül, emellett "pusztító" gazdasági hatást gyakorolna nem csupán Spanyolországra, de magára Katalóniára is.

Makro / Külgazdaság Hamarosan terítékre kerülhet a svéd NATO-csatlakozás a törököknél?
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 18:56
A hétfő legfontosabb történései röviden.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Makro / Külgazdaság Nem zárható ki egy háború Oroszország és a NATO között
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:58
Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában egy biztonságpolitikai konferencián.
Makro / Külgazdaság Feszült a helyzet: a NATO békefenntartói is megjelentek Koszovóban
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 16:14
Három észak-koszovói településen kezdődött a hétfő reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.
Makro / Külgazdaság Ne repüljön, szálljon vonatra! - Komolyan veszik a klímavédelmet Franciaországban
Elek Lenke | 2023. május 29. 14:56
A gallok nem viccelnek, hanem tesznek is a klímavédelemért. Még akkor is, ha óriási üzlet a légi közlekedés. A közelmúltban sokakat meglepett, hogy betiltották a belföldi repülőjáratokat azon városok között, amelyek esetében két és fél óra alatt meg lehet tenni az utat vonattal is.
Makro / Külgazdaság Választás elé állították a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:26
Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.
Makro / Külgazdaság Tovább szárnyal szomszédunk gazdasága
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 14:03
A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
Makro / Külgazdaság Erdogan: ideje a nemzeti álmok érdekében egyesülni
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 12:18
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőre virradó éjszaka Ankarában az elnökválasztás második fordulójának csaknem végleges eredménye alapján bejelentett győzelmére utalva azt mondta, újraválasztásával Törökország, a nemzet minden része, a demokrácia és az ország teljes 85 milliós népessége is nyert.
Makro / Külgazdaság Rekorddöntés kell ahhoz, hogy másfél százalékkal nőhessen idén a GDP? Klasszis podcast
Csabai Károly | 2023. május 29. 11:26
Mi a különbség a technikai és a "sima" recesszió között? Sorrendben a negyedik negyedévben is mínuszos lehet a GDP? Elérhető-e a 1,5 százalékos gazdasági növekedés? Ezekről, valamint az idei és a jövő évi költségvetésről beszélgetett főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Makro / Külgazdaság Menekültek ezrei haladnak át Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. május 29. 09:58
Az ORFK napi jelentése.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG