<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Szépen nőtt a hazai szálláshelyek forgalma, legjobban az orosz vendégek száma nőtt, nem is kevéssel.
Étterem a Castellum Hotel négycsillagos wellness szállodában, Hollókőn. (MTI Fotó: Komka Péter)

Márciusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8 százalékkal bővült, a belföldi vendégeké az egy évvel korábbihoz hasonló volt – közölte legfrissebb adatai a Központi Statisztikai Hivatal a Privátbankár.hu-val .

Mint írják, több vendég, rövidebb időre szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9 százalékkal nőtt. Az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a 4 százalékos növekedés annak ellenére következett be, hogy idén a húsvét áprilisban, míg 2016-ban márciusban volt.

A KSH szerint márciusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 9 az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8 százalékkal (946 ezerre) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom héttizede Budapesten koncentrálódott, ahol 10 százalékos volt a növekedés.

Csak úgy jöttek az oroszok és az olaszok

Az Oroszországból (51 százalékkal) és az Olaszországból (25 százalékkal) érkezők esetében kiemelkedő, a Franciaországból, a Romániából és az Egyesült Királyságból látogatók esetében átlagon felüli mértékben (14–18 százalékkal), a Csehországból érkezett vendégek esetében kismértékben (3,5 százalékkal) nőtt a vendégéjszakában mért forgalom. Az osztrák és a német vendégek által eltöltött éjszakák száma 9,3, illetve 2,3 százalékkal csökkent.

A belföldi vendégek száma 6 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakáké stagnált, és kevéssel 860 ezer alatt maradt. A forgalom 90 százalékát fogadó, szálloda típusú egységek közül a szállodákban 1,1 százalékkal csökkent, a panziókban 2 százalékkal nőtt a belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom. A turisztikai régiók közül Budapest–Közép-Dunavidéken, Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön bővült, a többi régióban kisebb-nagyobb mértékben csökkent a vendégéjszakák száma.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG