<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Már a múlt héten bejelentett kormányzati költekezés előtt is az inflációs kockázatokra figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB), így el lehet képzelni, mit gondolnak most a jegybankban. Amely kedvezményes kamatozású zöld lakáshitele épp mától igényelhető a kereskedelmi bankokban. E témák foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában gazdasági aktualitásokról fejtette ki a véleményét.

Már egy ideje úgy lehet jellemezni a kormány és az MNB viszonyát, mint amikor valaki megy előre árkon-bokron át, nem törődve azzal, hogy mit hagy hátra maga után, miközben az utána jövő másik személy minden erejével azon van, hogy megpróbálja helyreállítani a növényzetet.

A Matolcsy György vezette jegybank tavasz óta küld figyelmeztető jelzéseket arról, hogy az infláció gyorsul, amelynek tompítása érdekében a kormány jobban tenné, ha visszafogná a költekezését. A jegybanktörvényben rá testált feladatnak, nevezetesen az árstabilitás megteremtésének és megőrzésének megfelelően az MNB június végén kamatemelésekbe kezdett, hogy az év hatodik havában eddigi 2021-es tetőpontját, 5,3 százalékot elért éves pénzromlást tompítsa.

Ezermilliárd forintos kérdések. Fotó: Privátbankár.huEzermilliárd forintos kérdések. Fotó: Privátbankár.hu

A kormány azonban mintha mit sem törődne az inflációs veszélyekkel, ha képviselőit erről kérdezik, azt hangsúlyozzák, hogy ez az MNB feladata. Orbán Viktorék már azzal is odapörköltek a jegybanknak, hogy a június végén kivezetett NHP Hajrá-program klónját, a Kavosz-hiteleket már másnap elérhetővé tették, még a jegybankinál is kedvezményesebb feltételekkel.

Igazából azonban a múlt héten öntöttek olajat a tűzre, azzal, hogy olyan intézkedéseket jelentettek be, amelyek összességében több mint ezermilliárd forint elkölthető pénzhez juttathatják a magánszemélyeket. Méghozzá 2022 tavasza előtt. Az időzítés nyilvánvaló - akkor kerül sor a következő parlamenti választásokra, s most úgy tűnik, hogy az előző kettővel - a 2014-essel és a 2018-assal ellentétben - ezúttal nehezebbnek tűnik a kormánypártoknak meghosszabbíttatniuk a négyéves mandátumukat.

Azt persze nem tudni, hogy a pluszba kapott pénzt mire költik majd a kedvezményezettek - mindenekelőtt a nyugdíjasok és a családosok -, de jó eséllyel azt nem teszik félre, hanem előrehozzák a vásárlásaikat. Méghozzá pont abból a megfontolásból, hogy az 5 százalék körüli infláció esetleg még magasabb szintre való emelkedése miatt a mostaninál is drágább lesz az élet, amivel egyfajta öngerjesztő folyamatként csak még jobban hozzájárulnak az infláció további emelkedéséhez.

Kérdés, ebben a helyzetben mit tud tenni az MNB, elegendőek lehetnek-e az eddigi és a már kilátásba helyezett lépések. Mindenesetre a jegybank pont a mai nappal egy olyan lehetőséget kínál a pluszpénzek elköltésére, amelyek nem feltétlenül inflatorikus hatásúak.

A maximum évi 2,5 százalékos kamattal új, energiahatékony lakások vásárlásához és építéséhez felvehető zöld lakáshitelek hosszabb távon egy fenntarthatóbb jövő megteremtésével, magyarul, költséghatékonyabb energiaszámlákkal kecsegtetnek. Már csak az a kérdés, lesz-e olyan kínálat a hazai ingatlanpiacon, amelyre ezek a zöld lakáshitelek fordíthatók.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG