BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 5. 13:53

A lengyel ügyészségnek bizonyítéka van arra, hogy az évtized első felében létezett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) egy titkos létesítménye az országban

A lengyel ügyészségnek bizonyítéka van arra, hogy az évtized első felében létezett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) egy titkos létesítménye az országban - jelentette pénteken a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

A szigorúan titkos bizonyíték a lengyel titkosszolgálatok egy kétoldalas emlékeztetője, amelyet láttak a lap meg nem nevezett forrásai. A dokumentumot 2005 végén vagy 2006 elején írták a lengyel szolgálatok azon információk alapján, amelyeket az amerikai sajtó szerzett meg arról, hogy léteztek titkos CIA-börtönök több európai volt kommunista országban.

Az újság szerint az emlékeztető alapján bizonyos, hogy létezett egy titkos CIA-létesítmény az országban, amelyet a terrorizmus elleni küzdelemről szóló lengyel-amerikai megállapodás 2002-es megkötése után alakítottak ki, de az nem, hogy ezt börtönként használták volna, amelyben az al-Kaida terrorhálózat egyes vezetőit tartották fogva.

Az Európa Tanács egy 2007-es jelentésében megvádolta Lengyelországot és Romániát azzal, hogy megengedték a CIA-nak titkos börtönök létesítését területükön, és 2003 és 2005 között léteztek is ilyenek. A két ország kormányai - politikai irányultságtól függetlenül - következetesen tagadták a vádat.

Több amerikai lap megírta például, hogy az észak-lengyelországi Szymany repülőtere mellett tartották fogva, hallgatták ki és kínozták meg Háled Sejk Mohammedet, az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások állítólagos megszervezőjét.

Az újság úgy tudja, hogy a dokumentumot 2006-ban egy bizonyos találkozón megmutatták az akkori konzervatív kormány két miniszterének és az akkori legfőbb ügyésznek, Janusz Kaczmareknek. A lengyel lap kérdésére Kaczmarek megerősítette, hogy volt egy ilyen találkozó, de azt nem volt hajlandó elárulni, hogy ott miről volt szó. A többi résztvevő pedig egyáltalán nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A lengyel ügyészség augusztus végén megerősítette, hogy első ízben vizsgálatot indított az állítólagos CIA-börtönök létezésével kapcsolatban, de erről semmi többet nem közölt. Donald Tusk miniszterelnök egyik főtanácsadója is megerősítette a vizsgálat megindításának tényét a Tok FM rádiónak pénteken adott nyilatkozatában. A lengyel titkosszolgálatokhoz közel álló, de meg nem nevezett forrás pedig azt mondta: "Biztos, hogy volt együttműködés a lengyel és az amerikai titkosszolgálatok között, de hogy kínoztak-e meg embereket a létesítményben, azt remélhetőleg hamarosan megtudjuk".

"Az EU-ultimátum egy vicc"
EU-csúcs: látszategységben, eredmény nélkül  
Az EU fél az orosz medvétől?  
Moszkva az egész világra készül csapást mérni
Oroszország új birodalmat épít?

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél