4p

A francia elnök részvétele a budapesti V4-csúcson mindkét fél számára előnyös: Emmanuel Macron szövetségeseket szerezhet a francia uniós elnökség előtt, Orbán Viktor pedig elmondhatja magáról, hogy újabb uniós „nagyvadat” sikerült Magyarországra csábítania.     

Emmanuel Macron számára nagyon fontos a januártól kezdődő francia uniós elnökség. Mivel kevés ideje van a bizonyításra – jövő áprilisban elnökválasztások lesznek Franciaországban –, sürgősen kellenek neki a szövetségesek, például a Visegrádi Négyek (V4-ek)

- jelentette ki a Privátbankár.hu-nak Soós Eszter Petronella azzal kapcsolatban, hogy elnökké választása, 2017. május óta ma tesz először hivatalos látogatást Budapesten Emmanuel Macron. A francia államfő előbb Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal, majd részt vesz a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) csúcstalálkozóján. 

Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián  2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)
Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián 2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Mumusból szövetséges

A Franciaország-szakértő emlékeztetett arra, hogy Macron elnökségének első éveiben még feszült volt a francia-magyar viszony. A francia államfő akkor még „mumus” volt az Orbán-kormány számára, amely anno sokat bírálta Párizst, főleg a szerinte nagyvonalú migrációs politikája miatt.

Időközben azonban változtak az érdekek, ezért 2019 után az együttműködés irányába mozdult el a viszony. Ez az uniós csúcsjelölti rendszer közös megfúrásában csúcsosodott ki         

- mondta Soós Eszter Petronella arra utalva, hogy 2019 nyarán többek között Orbán Viktor és Emmanuel Macron akadályozta meg a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére. (Helyette Ursula von der Leyen lett végül az a személy, akit mindenki el tudott fogadni.)

Jelenleg pragmatikus kapcsolat van a két vezető között

- tette hozzá. A látogatás egyben gesztus az Orbán-kormány számára.

Mit jelent a mai találkozó?

A Franciaország-szakértő szerint Orbán és Macron

hasonlóan gondolkodik a védelmi kérdésekben, például egyaránt fontosnak tartják a külsős uniós határok védelmét. A jogállamisági kérdésekben ugyanakkor vitáik vannak: francia sajtóértesülések szerint ezek a témák szóba is kerülnek majd a mai kétoldalú találkozón.

Ami a budapesti látogatás francia belpolitikai vonatkozásait illeti, Macron ezzel az ottani szuverenistáknak is „üzen” – tehát azoknak, akik föderáció helyett nemzetállamok szuverén közösségeként képzelik el az EU-t. Számukra Orbán Viktor fontos politikai szereplő, mondja Soós Eszter Petronella.  

A francia elnök ugyanakkor nem feledkezik meg a másik politikai oldalról sem: a tervek szerint találkozik a hazai ellenzék képviselőivel is, valamint ellátogat Heller Ágnes filozófus sírjához.

A mai találkozó összességében tovább javíthatja a magyar-francia kapcsolatokat, ami uniós szinten is előrelépést jelenthet,

véli a Franciaország-szakértő. Orbán Viktor pedig elmondhatja majd magáról, hogy korántsem izolálódott, hiszen újabb nyugati csúcsvezető látogatott el hozzá. (Korábban számos alkalommal járt Budapesten például Angela Merkel – ma már csak volt – német kancellár is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor még nem tett hivatalos látogatást Magyarországon – a szerk.)  

Emmanuel Macront Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta ma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)
(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)

A francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kora délután tesz majd sajtónyilatkozatot a Karmelita Kolostorban, este pedig a V4-es kormányfőkkel közösen tartanak sajtótájékoztatót. 

Macron múlt pénteken az új német kancellárt, Olaf Scholzot fogadta Párizsban. Erről itt írtunk:     

Azt pedig ebben a videóban elemeztük, hogy milyen volt a Merkel-korszak:       

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG