<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A francia elnök részvétele a budapesti V4-csúcson mindkét fél számára előnyös: Emmanuel Macron szövetségeseket szerezhet a francia uniós elnökség előtt, Orbán Viktor pedig elmondhatja magáról, hogy újabb uniós „nagyvadat” sikerült Magyarországra csábítania.     

Emmanuel Macron számára nagyon fontos a januártól kezdődő francia uniós elnökség. Mivel kevés ideje van a bizonyításra – jövő áprilisban elnökválasztások lesznek Franciaországban –, sürgősen kellenek neki a szövetségesek, például a Visegrádi Négyek (V4-ek)

- jelentette ki a Privátbankár.hu-nak Soós Eszter Petronella azzal kapcsolatban, hogy elnökké választása, 2017. május óta ma tesz először hivatalos látogatást Budapesten Emmanuel Macron. A francia államfő előbb Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal, majd részt vesz a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) csúcstalálkozóján. 

Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián  2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián 2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Mumusból szövetséges

A Franciaország-szakértő emlékeztetett arra, hogy Macron elnökségének első éveiben még feszült volt a francia-magyar viszony. A francia államfő akkor még „mumus” volt az Orbán-kormány számára, amely anno sokat bírálta Párizst, főleg a szerinte nagyvonalú migrációs politikája miatt.

Időközben azonban változtak az érdekek, ezért 2019 után az együttműködés irányába mozdult el a viszony. Ez az uniós csúcsjelölti rendszer közös megfúrásában csúcsosodott ki         

- mondta Soós Eszter Petronella arra utalva, hogy 2019 nyarán többek között Orbán Viktor és Emmanuel Macron akadályozta meg a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére. (Helyette Ursula von der Leyen lett végül az a személy, akit mindenki el tudott fogadni.)

Jelenleg pragmatikus kapcsolat van a két vezető között

- tette hozzá. A látogatás egyben gesztus az Orbán-kormány számára.

Mit jelent a mai találkozó?

A Franciaország-szakértő szerint Orbán és Macron

hasonlóan gondolkodik a védelmi kérdésekben, például egyaránt fontosnak tartják a külsős uniós határok védelmét. A jogállamisági kérdésekben ugyanakkor vitáik vannak: francia sajtóértesülések szerint ezek a témák szóba is kerülnek majd a mai kétoldalú találkozón.

Ami a budapesti látogatás francia belpolitikai vonatkozásait illeti, Macron ezzel az ottani szuverenistáknak is „üzen” – tehát azoknak, akik föderáció helyett nemzetállamok szuverén közösségeként képzelik el az EU-t. Számukra Orbán Viktor fontos politikai szereplő, mondja Soós Eszter Petronella.  

A francia elnök ugyanakkor nem feledkezik meg a másik politikai oldalról sem: a tervek szerint találkozik a hazai ellenzék képviselőivel is, valamint ellátogat Heller Ágnes filozófus sírjához.

A mai találkozó összességében tovább javíthatja a magyar-francia kapcsolatokat, ami uniós szinten is előrelépést jelenthet,

véli a Franciaország-szakértő. Orbán Viktor pedig elmondhatja majd magáról, hogy korántsem izolálódott, hiszen újabb nyugati csúcsvezető látogatott el hozzá. (Korábban számos alkalommal járt Budapesten például Angela Merkel – ma már csak volt – német kancellár is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor még nem tett hivatalos látogatást Magyarországon – a szerk.)  

Emmanuel Macront Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta ma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)

A francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kora délután tesz majd sajtónyilatkozatot a Karmelita Kolostorban, este pedig a V4-es kormányfőkkel közösen tartanak sajtótájékoztatót. 

Macron múlt pénteken az új német kancellárt, Olaf Scholzot fogadta Párizsban. Erről itt írtunk:     

Azt pedig ebben a videóban elemeztük, hogy milyen volt a Merkel-korszak:       

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább spórolnak, mint költenek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 00:01
A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.
Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló