<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A francia elnök részvétele a budapesti V4-csúcson mindkét fél számára előnyös: Emmanuel Macron szövetségeseket szerezhet a francia uniós elnökség előtt, Orbán Viktor pedig elmondhatja magáról, hogy újabb uniós „nagyvadat” sikerült Magyarországra csábítania.     

Emmanuel Macron számára nagyon fontos a januártól kezdődő francia uniós elnökség. Mivel kevés ideje van a bizonyításra – jövő áprilisban elnökválasztások lesznek Franciaországban –, sürgősen kellenek neki a szövetségesek, például a Visegrádi Négyek (V4-ek)

- jelentette ki a Privátbankár.hu-nak Soós Eszter Petronella azzal kapcsolatban, hogy elnökké választása, 2017. május óta ma tesz először hivatalos látogatást Budapesten Emmanuel Macron. A francia államfő előbb Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal, majd részt vesz a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) csúcstalálkozóján. 

Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián  2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián 2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Mumusból szövetséges

A Franciaország-szakértő emlékeztetett arra, hogy Macron elnökségének első éveiben még feszült volt a francia-magyar viszony. A francia államfő akkor még „mumus” volt az Orbán-kormány számára, amely anno sokat bírálta Párizst, főleg a szerinte nagyvonalú migrációs politikája miatt.

Időközben azonban változtak az érdekek, ezért 2019 után az együttműködés irányába mozdult el a viszony. Ez az uniós csúcsjelölti rendszer közös megfúrásában csúcsosodott ki         

- mondta Soós Eszter Petronella arra utalva, hogy 2019 nyarán többek között Orbán Viktor és Emmanuel Macron akadályozta meg a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére. (Helyette Ursula von der Leyen lett végül az a személy, akit mindenki el tudott fogadni.)

Jelenleg pragmatikus kapcsolat van a két vezető között

- tette hozzá. A látogatás egyben gesztus az Orbán-kormány számára.

Mit jelent a mai találkozó?

A Franciaország-szakértő szerint Orbán és Macron

hasonlóan gondolkodik a védelmi kérdésekben, például egyaránt fontosnak tartják a külsős uniós határok védelmét. A jogállamisági kérdésekben ugyanakkor vitáik vannak: francia sajtóértesülések szerint ezek a témák szóba is kerülnek majd a mai kétoldalú találkozón.

Ami a budapesti látogatás francia belpolitikai vonatkozásait illeti, Macron ezzel az ottani szuverenistáknak is „üzen” – tehát azoknak, akik föderáció helyett nemzetállamok szuverén közösségeként képzelik el az EU-t. Számukra Orbán Viktor fontos politikai szereplő, mondja Soós Eszter Petronella.  

A francia elnök ugyanakkor nem feledkezik meg a másik politikai oldalról sem: a tervek szerint találkozik a hazai ellenzék képviselőivel is, valamint ellátogat Heller Ágnes filozófus sírjához.

A mai találkozó összességében tovább javíthatja a magyar-francia kapcsolatokat, ami uniós szinten is előrelépést jelenthet,

véli a Franciaország-szakértő. Orbán Viktor pedig elmondhatja majd magáról, hogy korántsem izolálódott, hiszen újabb nyugati csúcsvezető látogatott el hozzá. (Korábban számos alkalommal járt Budapesten például Angela Merkel – ma már csak volt – német kancellár is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor még nem tett hivatalos látogatást Magyarországon – a szerk.)  

Emmanuel Macront Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta ma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)

A francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kora délután tesz majd sajtónyilatkozatot a Karmelita Kolostorban, este pedig a V4-es kormányfőkkel közösen tartanak sajtótájékoztatót. 

Macron múlt pénteken az új német kancellárt, Olaf Scholzot fogadta Párizsban. Erről itt írtunk:     

Azt pedig ebben a videóban elemeztük, hogy milyen volt a Merkel-korszak:       

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG