<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A francia elnök részvétele a budapesti V4-csúcson mindkét fél számára előnyös: Emmanuel Macron szövetségeseket szerezhet a francia uniós elnökség előtt, Orbán Viktor pedig elmondhatja magáról, hogy újabb uniós „nagyvadat” sikerült Magyarországra csábítania.     

Emmanuel Macron számára nagyon fontos a januártól kezdődő francia uniós elnökség. Mivel kevés ideje van a bizonyításra – jövő áprilisban elnökválasztások lesznek Franciaországban –, sürgősen kellenek neki a szövetségesek, például a Visegrádi Négyek (V4-ek)

- jelentette ki a Privátbankár.hu-nak Soós Eszter Petronella azzal kapcsolatban, hogy elnökké választása, 2017. május óta ma tesz először hivatalos látogatást Budapesten Emmanuel Macron. A francia államfő előbb Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal, majd részt vesz a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) csúcstalálkozóján. 

Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián  2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián 2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Mumusból szövetséges

A Franciaország-szakértő emlékeztetett arra, hogy Macron elnökségének első éveiben még feszült volt a francia-magyar viszony. A francia államfő akkor még „mumus” volt az Orbán-kormány számára, amely anno sokat bírálta Párizst, főleg a szerinte nagyvonalú migrációs politikája miatt.

Időközben azonban változtak az érdekek, ezért 2019 után az együttműködés irányába mozdult el a viszony. Ez az uniós csúcsjelölti rendszer közös megfúrásában csúcsosodott ki         

- mondta Soós Eszter Petronella arra utalva, hogy 2019 nyarán többek között Orbán Viktor és Emmanuel Macron akadályozta meg a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére. (Helyette Ursula von der Leyen lett végül az a személy, akit mindenki el tudott fogadni.)

Jelenleg pragmatikus kapcsolat van a két vezető között

- tette hozzá. A látogatás egyben gesztus az Orbán-kormány számára.

Mit jelent a mai találkozó?

A Franciaország-szakértő szerint Orbán és Macron

hasonlóan gondolkodik a védelmi kérdésekben, például egyaránt fontosnak tartják a külsős uniós határok védelmét. A jogállamisági kérdésekben ugyanakkor vitáik vannak: francia sajtóértesülések szerint ezek a témák szóba is kerülnek majd a mai kétoldalú találkozón.

Ami a budapesti látogatás francia belpolitikai vonatkozásait illeti, Macron ezzel az ottani szuverenistáknak is „üzen” – tehát azoknak, akik föderáció helyett nemzetállamok szuverén közösségeként képzelik el az EU-t. Számukra Orbán Viktor fontos politikai szereplő, mondja Soós Eszter Petronella.  

A francia elnök ugyanakkor nem feledkezik meg a másik politikai oldalról sem: a tervek szerint találkozik a hazai ellenzék képviselőivel is, valamint ellátogat Heller Ágnes filozófus sírjához.

A mai találkozó összességében tovább javíthatja a magyar-francia kapcsolatokat, ami uniós szinten is előrelépést jelenthet,

véli a Franciaország-szakértő. Orbán Viktor pedig elmondhatja majd magáról, hogy korántsem izolálódott, hiszen újabb nyugati csúcsvezető látogatott el hozzá. (Korábban számos alkalommal járt Budapesten például Angela Merkel – ma már csak volt – német kancellár is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor még nem tett hivatalos látogatást Magyarországon – a szerk.)  

Emmanuel Macront Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta ma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)

A francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kora délután tesz majd sajtónyilatkozatot a Karmelita Kolostorban, este pedig a V4-es kormányfőkkel közösen tartanak sajtótájékoztatót. 

Macron múlt pénteken az új német kancellárt, Olaf Scholzot fogadta Párizsban. Erről itt írtunk:     

Azt pedig ebben a videóban elemeztük, hogy milyen volt a Merkel-korszak:       

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG