<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A francia elnök részvétele a budapesti V4-csúcson mindkét fél számára előnyös: Emmanuel Macron szövetségeseket szerezhet a francia uniós elnökség előtt, Orbán Viktor pedig elmondhatja magáról, hogy újabb uniós „nagyvadat” sikerült Magyarországra csábítania.     

Emmanuel Macron számára nagyon fontos a januártól kezdődő francia uniós elnökség. Mivel kevés ideje van a bizonyításra – jövő áprilisban elnökválasztások lesznek Franciaországban –, sürgősen kellenek neki a szövetségesek, például a Visegrádi Négyek (V4-ek)

- jelentette ki a Privátbankár.hu-nak Soós Eszter Petronella azzal kapcsolatban, hogy elnökké választása, 2017. május óta ma tesz először hivatalos látogatást Budapesten Emmanuel Macron. A francia államfő előbb Áder János köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal, majd részt vesz a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) csúcstalálkozóján. 

Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián  2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)
Orbán Viktor és Emmanuel Macron Párizsban az elnöki rezidencián 2019 októberében. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Mumusból szövetséges

A Franciaország-szakértő emlékeztetett arra, hogy Macron elnökségének első éveiben még feszült volt a francia-magyar viszony. A francia államfő akkor még „mumus” volt az Orbán-kormány számára, amely anno sokat bírálta Párizst, főleg a szerinte nagyvonalú migrációs politikája miatt.

Időközben azonban változtak az érdekek, ezért 2019 után az együttműködés irányába mozdult el a viszony. Ez az uniós csúcsjelölti rendszer közös megfúrásában csúcsosodott ki         

- mondta Soós Eszter Petronella arra utalva, hogy 2019 nyarán többek között Orbán Viktor és Emmanuel Macron akadályozta meg a néppárti csúcsjelölt, Manfred Weber megválasztását az Európai Bizottság élére. (Helyette Ursula von der Leyen lett végül az a személy, akit mindenki el tudott fogadni.)

Jelenleg pragmatikus kapcsolat van a két vezető között

- tette hozzá. A látogatás egyben gesztus az Orbán-kormány számára.

Mit jelent a mai találkozó?

A Franciaország-szakértő szerint Orbán és Macron

hasonlóan gondolkodik a védelmi kérdésekben, például egyaránt fontosnak tartják a külsős uniós határok védelmét. A jogállamisági kérdésekben ugyanakkor vitáik vannak: francia sajtóértesülések szerint ezek a témák szóba is kerülnek majd a mai kétoldalú találkozón.

Ami a budapesti látogatás francia belpolitikai vonatkozásait illeti, Macron ezzel az ottani szuverenistáknak is „üzen” – tehát azoknak, akik föderáció helyett nemzetállamok szuverén közösségeként képzelik el az EU-t. Számukra Orbán Viktor fontos politikai szereplő, mondja Soós Eszter Petronella.  

A francia elnök ugyanakkor nem feledkezik meg a másik politikai oldalról sem: a tervek szerint találkozik a hazai ellenzék képviselőivel is, valamint ellátogat Heller Ágnes filozófus sírjához.

A mai találkozó összességében tovább javíthatja a magyar-francia kapcsolatokat, ami uniós szinten is előrelépést jelenthet,

véli a Franciaország-szakértő. Orbán Viktor pedig elmondhatja majd magáról, hogy korántsem izolálódott, hiszen újabb nyugati csúcsvezető látogatott el hozzá. (Korábban számos alkalommal járt Budapesten például Angela Merkel – ma már csak volt – német kancellár is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor még nem tett hivatalos látogatást Magyarországon – a szerk.)  

Emmanuel Macront Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta ma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)
(MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)

A francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kora délután tesz majd sajtónyilatkozatot a Karmelita Kolostorban, este pedig a V4-es kormányfőkkel közösen tartanak sajtótájékoztatót. 

Macron múlt pénteken az új német kancellárt, Olaf Scholzot fogadta Párizsban. Erről itt írtunk:     

Azt pedig ebben a videóban elemeztük, hogy milyen volt a Merkel-korszak:       

Makro / Külgazdaság Oroszország kiakadt: szlovák vadászgépek lépték át az ukrán határt
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 17:46
Csak az első néhány repülő, amit továbbiak követnek majd.
Makro / Külgazdaság Sürgősen magyarázatot várnak a svédek Magyarországtól
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 17:22
A magyar kormány szétválasztós döntését nem értik. 
Makro / Külgazdaság Olyat tesz az orosz légierő, amire senki nem számított - és ez nagyon rossz hír az ukránoknak
Litván Dániel | 2023. március 23. 16:56
Mariupol ostroma óta nem láttunk ilyet, de egy körbezárt város helyett most a frontvonalon is képesek erre az orosz gépek.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem fog örülni: kútba eshetnek a megígért vadászgépek?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 16:35
Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia.
Makro / Külgazdaság Macron újabb feladatot pipált ki, de Szijjártó Péter is dörzsölheti a kezét
Király Béla | 2023. március 23. 16:17
A francia parlament kedden nagy többséggel megszavazta a kormány nukleáris beruházási tervét, egy nappal azután, hogy a kormány épphogy túlélte a nyugdíjreform-tervezettel kapcsolatos bizalmatlansági szavazást.
Makro / Külgazdaság Nem csak a magyaroknak van elege az óraátállításból
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:56
Az eltörlés régóta terítéken van, viszont folyamatosan húzódik.
Makro / Külgazdaság Menekültek egész tömege érkezett az Európai Unióba
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:38
A 2020-ban tapasztalt visszaesés után most újból az emelkedés a jellemző.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij elutazott – ezt ígérte a lerombolt települések lakóinak
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:14
Az ukrán elnök a frontvonal közelében vendégeskedett.
Makro / Külgazdaság Már köröznek Brüsszel felett a háborús héják – érik a milliárdos lőszerbiznisz
Wéber Balázs | 2023. március 23. 14:37
EU-csúcs kezdődik ma Brüsszelben. Az EU egymillió lőszert kíván vásárolni, illetve saját készletéből adni Ukrajnának egy éven belül – Magyarország egyik projektben sem kíván részt venni. A hadiipar már kiszagolta a lehetőséget.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek a britek
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 14:19
A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG