3p
Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén. Bár a forintgyengülés is hozzátett az államadósság növekedéséhez, a nagyobb tétel a hitelfelvételből származik. Az első negyedévben devizakötvényt is bocsátottak ki és az ÁKK is rendre terv felett értékesített állampapírt az első negyedévben.

Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén. Az adósságot 1456 milliárd forint nettó hitelfelvétel és 380 milliárd forint árfolyamveszteség növelte az első negyedévben - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A március végén zárult egy évben az államháztartás hiánya 791 milliárd forint, a GDP 2,7 százaléka volt, ebből az idei első három hónapban 271 milliárd deficit keletkezett, ami a negyedéves GDP 4 százalékával egyenlő - közölte az MNB.

 

Forrás: MNB

 

A kormányzat és az önkormányzatok

Idén első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 864 milliárd forint volt. A szektor pénzügyi eszközei közül nagymértékben növekedtek a jegybanknál elhelyezett betétek, miközben értékpapír- és hitelállománya csökkent. Kötelezettség oldalon jelentős állampapír-kibocsátás történt, a rövid lejáratú értékpapírokat elsősorban az egyéb monetáris intézmények vásárolták, míg a hosszú lejáratú államkötvények a vállalatok és a külföld állampapír-állományát növelték. A hitelállomány növekedésében az önkormányzati adósságátvállalás játszott elsődleges szerepet, amit a hiteltörlesztés részben ellensúlyozni tudott. 

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 529 milliárd forint volt az első negyedévben. A pénzügyi eszközök közül erőteljesen emelkedett a monetáris intézményeknél elhelyezett önkormányzati betétállomány, míg a kötelezettségek terén az adósságátvállalás következtében erőteljes csökkenés mutatkozott a hitel- és értékpapír-állomány tekintetében.

Miben tartják  a magyarok vagyonukat?

A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 64 milliárd forint volt. Eszközeik közül jelentősen növekedtek kincstári betéteik, számottevően csökkentek viszont a háztartásokkal és vállalatokkal szembeni egyéb követeléseik. Kötelezettségeik terén a szállítói tartozásokban következett be jelentősebb csökkenés.

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2014 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,7 százaléka (1682 milliárd forint) volt. 2014 első negyedévében a háztartások nettó finanszírozási képessége (495 milliárd forint) a negyedéves GDP 7,3 százalékát tette ki.

Fürdenek a magyarok a készpénzben

140 milliárd forinttal nőtt a lakosság forint-készpénzállománya az MNB adatsorai szerint, eközben azonban 30 milliárd forintnyi valutától megszabadultak. A tranzakciós illeték bevezetése óta majdnem 400 milliárd forinttal több készpénze lett a lakosságnak. Részletek >>

A korábbi negyedévekhez hasonló módon, 2014 első negyedévében a háztartások pénzügyi eszközeik közül számottevően a tartott készpénz, a rövid lejáratú állampapírok és a befektetési jegyek állományát növelték. Kisebb arányú növekedés volt továbbá tapasztalható a folyószámla betétek, a hosszú lejáratú értékpapírok, a tőzsdei részvények, valamint a biztosítástechnikai tartalékok esetében. A kötelezettségek csökkenése mögött elsősorban a hitelek törlesztése és az egyéb tartozások tranzakcióból fakadó csökkenése áll.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG