<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az ok, hogy múlt héten hívei megrohamozták a Capitoliumot. Donald Trumpot nem csak megfosztanák hatalmától, hanem eltiltanák az indulástól a 2024-es választáson. A távozó elnök eközben sorra veszíti el kommunikációs csatornáit.      

Már ma szavazhat a demokrata többségű Képviselőház arról a határozatról, amelynek végső célja Donald Trump amerikai elnök eltávolítása a hatalomból. A határozat arra szólítja fel Mike Pence alelnököt, hogy fossza meg Trumpot elnöki jogaitól. Erről Nancy Pelosi demokratapárti házelnök tájékoztatta a törvényhozókat tegnap.

Örökre kiiktatnák Trumpot

Amennyiben Pence erre nem hajlandó – az alelnök eddig nem adta jelét annak, hogy szembeszállna Trumppal –, akkor a demokraták a Kongresszusban indíthatják el az úgynevezett impeachment-eljárást (felelősségre vonási eljárást) az elnökkel szemben.

A Képviselőház szinte biztosan megszavazná az eljárást, az azonban bizonytalan, hogy mi történne a még republikánusok által uralt (de hamarosan szintén demokrata uralom alá kerülő) Szenátusban – nem csak a republikánusok miatt, hanem azért is, mert a demokraták egy része nem szeretné, ha az eljárás beárnyékolná Joe Biden megválasztott elnök hatalomátvételét. (A demokratapárti politikust január 20-án iktatják be hivatalába.)

A demokraták azzal vádolják Donald Trumpot, hogy megszegte hivatali esküjét azáltal, hogy feltüzelte híveit a megválasztott elnök, Joe Biden ellen, kétségbe vonta a választás végeredményét, és hívei az ő hatására törtek be múlt szerdán az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

Az összecsapások során (vagy azokkal összefüggésben) öt ember, köztük egy rendőr életét vesztette.

Trump-párti tüntetők benyomulnak a Capitoliumba 2020. január hatodikán Washingtonban. EPA/WILL OLIVERTrump-párti tüntetők benyomulnak a Capitoliumba 2020. január hatodikán Washingtonban. EPA/WILL OLIVER

Amennyiben a Szenátus megalapozottnak találja a vádat, akkor egy további lépésben arról is dönthet, hogy Trump soha többé nem vállalhat állami hivatalt, írja a Spiegel.

Ez nem csak súlyos megaláztatás lenne számára, hanem azt is jelentené, hogy nem indulhatna a 2024-es elnökválasztáson.

2019-ben egyébként már indult ellene egy impeachment-eljárás, az azonban elbukott.

Trump mindenesetre próbálja menteni a menthetőt: múlt heti videóüzenetében elítélte a szerdai erőszakot és a Capitolium ostromlóit. Egyúttal megígérte, hogy biztosítja a hatalom rendezett átadását. (Biden beiktatási ceremóniáján ugyanakkor nem vesz részt.)

Az elnökkel már a republikánusok egy része is kezd szembefordulni.

Eközben a Twitter, amely Trump egyik legfontosabb kommunikációs csatornája volt, kitiltotta az elnököt a platformról, ugyanezt tette a Twitch és a Snapchet is, a Facebook pedig határozatlan időre felfüggesztette a profilját.

Arról, hogy Trump a republikánusokat is megosztja, itt írtunk, (Trumpot tőrbe csalták? – forradalmi hangulat a republikánusoknál), arról pedig itt olvashatnak, hogy a lázongás csak előszele lehet egy közelgő viharnak (74 millió Trump-hívőt nem lehet karanténba zárni).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG