<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A republikánus szavazók 45 százaléka egyetért a Capitolium elleni támadással. Nem elképzelhetetlen, hogy a mérsékelt republikánusok zárt ajtók mögött megegyezésre jutottak a demokratákkal az egyre beszámíthatatlanabb Trump tőrbe csalásáról. Káncz Csaba jegyzete.

A republikánus vezetők hetek óta hagyták Trump elnököt, hogy terjessze összeesküvés-elméleteit a novemberi elnökválasztásról, és hallgattak, amikor az elnök washingtoni tüntetésekre szólított fel. De szerdán elszakadt a húr, és amikor több száz felheccelt Trump-hívő behatolt a Capitoliumba, többen hirtelen újra megtalálták a hangjukat.

Mérsékelt és trumpista republikánusok

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója kiemelte, hogy „az erőszak és a zavargás bármilyen formája elfogadhatatlan, és a tetteseket az igazságszolgáltatás kezére kell adni”. Tavaly novemberben a kormányzó még azzal érvelt, hogy a választási eredményeket módosítani kell Trump javára.

Marco Rubio szenátor, aki pár napja még nyitva hagyta, vajon jóváhagyja-e a választások eredményét a szenátusban, a zavargások után kemény szavakat használt: „Ami a Capitoliumnál lezajlott, az nem hazafias tett. Ez egy anti-amerikai anarchia a harmadik világ stílusában”.

Tim Scott, Dél-Karolina állam republikánus szenátora (k) megy a felborított bútorok mellett a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 7-ének hajnalán, miután korábban Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört a Capitoliumba. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)Tim Scott, Dél-Karolina állam republikánus szenátora (k) megy a felborított bútorok mellett a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 7-ének hajnalán, miután korábban Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört a Capitoliumba. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A republikánus reakciókban érződik egyfajta leválás Trumpról. „Ideje, hogy hogy az elnök elismerje a választások eredményét, befejezze az amerikai nép félrevezetését, és elutasítsa a csőcselék erőszakát” –szögezte le az elmúlt órákban Tom Cotton szenátor Arkansas szövetségi államból, aki az elnök hűséges híve volt. Richard Burr Észak-Karolinából pedig az elnököt tesz felelőssé a Capitoliumon történt káoszért, mivel folyamatosan „alaptalan összeesküvés-elméleteket terjeszt”.

Ezek a szenátori reakciók azonban sok felbőszült választ is szülnek a republikánus választói bázisból, nem egyszer azonnali lemondásra szólítva fel őket. Bizony, a republikánus szavazók 45 százaléka egyetért a Capitolium elleni támadással. A mélyen megosztott pártban most a „hű trumpista” frakciót Ted Cruz és Josh Hawley szenátorok vezetik, akik már a 2024-es elnökválasztásra pozicionálják magukat.

A biztonságiak játszmája

Heves vita robbant ki az USA-ban most arról, hogyan engedhették be a tüntetőket a Capitoliumra a biztonságiak. Videók bukkantak fel, amely szerint a biztonsági erők gyakorlatilag utat nyitnak a csőcselék előtt. Felvételek jelentek meg a Capitolium belsejéből, amelyek azt mutatják, ahogyan a rend fenntartói csak bámulják a randalírozókat, sőt egyesek szelfire is kiálltak velük. Különösen a színesbőrű demokraták köreiben gyűlik a harag, hiszen felteszik a kérdést: a rendfenntartók hogyan bántak volna ugyanilyen esetben az afroamerikaiakkal?

Az USA 16 titkosszolgálattal rendelkezik, amelyek együttes költségvetése eléri a magyar GDP harmadát. Kizárt, hogy nem tudtak volna mindent azokról az előkészületekről, amelyeket a Proud Boys és a QAnon hívei az elmúlt hetekben folytattak. Nyílt titok, hogy Trump hívei a „Gab” és a Parler” közösségi hálózatain kommunikáltak.

Nem elképzelhetetlen, hogy a mérsékelt republikánusok zárt ajtók mögött megegyezésre jutottak a demokratákkal: a rendőrség és a biztonságiak bevonásával az egyre beszámíthatatlanabb Trump csőcselékének utat nyitnak a Capitoliumhoz, és a felfordulással végzetes sebet ejtenek Trump elnöki tekintélyén. A republikánus párt mérsékeltjei így kiszabadulhatnak a botrányban megrendült elnök árnyékából, a párt talán még megmenthető marad, a demokraták pedig megindítják a különböző eljárásokat Trump ellen.

Csapás az amerikai tekintélyen

A Capitolium elleni támadás után felerősödtek a hangok, hogy újabb alkotmányos visszahívási eljárást indítsanak Trump ellen. Ilhan Omar demokrata képviselőnő bejelentette, hogy már készíti elő a megfelelő hivatali eljárást. Omar leszögezi: „nem engedhetjük meg, hogy hivatalban maradjon, ez köztársaságunk fennmaradásának egyik kérdése, és hűnek kell lennünk az eskünkhöz”. Omar lépése már élvezi Carolyn Bourdeaux képvelőnő támogatását.

Ted Lieu demokrata kongresszusi képviselő pedig felszólította Mike Pence alelnököt, hogy az alkotmány 25. módosítása alapján nyilvánítsa Trumpot alkalmatlannak a hivatalára. Az utóbbi órákban Adam Kinzinger republikánus képviselő is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. A CNN és a CBS beszámolt arról is, hogy ezt a lehetőséget több kormánytag is megvitatta.

Ennek megvalósításához Pence-nek és a kormánynak egy nyilatkozatot kell eljuttatniuk a kongresszushoz, amely szerint Trump képtelen feladatainak ellátására. De január 20-ig már csak pár nap van hátra, ennek a javaslatnak már inkább csak jelképes súlya van.

Akár megtervezett provokáció volt, akár nem, az USA nemzetközi tekintélye egy újabb súlyos csapást szenvedett el. A képek évekig kísérteni fogják az Egyesült Államokat, hiszen láthatóan nem képes még egy békés hatalomátadásra sem. A globális diplomácia főbb erőközpontjaiban a Biden-adminisztráció beiktatására azonban még mindig pozitív várakozással tekintenek, hiszen az USA a remények szerint visszatér a multilaterális együttműködés játékszabályaihoz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
Makro / Külgazdaság A nap képe: és akkor megjelent a Mol-székházban Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 11:17
Miután összeomlott az üzemanyagellátás és eltörölték az ársapkát. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG