<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A republikánus szavazók 45 százaléka egyetért a Capitolium elleni támadással. Nem elképzelhetetlen, hogy a mérsékelt republikánusok zárt ajtók mögött megegyezésre jutottak a demokratákkal az egyre beszámíthatatlanabb Trump tőrbe csalásáról. Káncz Csaba jegyzete.

A republikánus vezetők hetek óta hagyták Trump elnököt, hogy terjessze összeesküvés-elméleteit a novemberi elnökválasztásról, és hallgattak, amikor az elnök washingtoni tüntetésekre szólított fel. De szerdán elszakadt a húr, és amikor több száz felheccelt Trump-hívő behatolt a Capitoliumba, többen hirtelen újra megtalálták a hangjukat.

Mérsékelt és trumpista republikánusok

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója kiemelte, hogy „az erőszak és a zavargás bármilyen formája elfogadhatatlan, és a tetteseket az igazságszolgáltatás kezére kell adni”. Tavaly novemberben a kormányzó még azzal érvelt, hogy a választási eredményeket módosítani kell Trump javára.

Marco Rubio szenátor, aki pár napja még nyitva hagyta, vajon jóváhagyja-e a választások eredményét a szenátusban, a zavargások után kemény szavakat használt: „Ami a Capitoliumnál lezajlott, az nem hazafias tett. Ez egy anti-amerikai anarchia a harmadik világ stílusában”.

Tim Scott, Dél-Karolina állam republikánus szenátora (k) megy a felborított bútorok mellett a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 7-ének hajnalán, miután korábban Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört a Capitoliumba. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)Tim Scott, Dél-Karolina állam republikánus szenátora (k) megy a felborított bútorok mellett a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 7-ének hajnalán, miután korábban Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört a Capitoliumba. (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A republikánus reakciókban érződik egyfajta leválás Trumpról. „Ideje, hogy hogy az elnök elismerje a választások eredményét, befejezze az amerikai nép félrevezetését, és elutasítsa a csőcselék erőszakát” –szögezte le az elmúlt órákban Tom Cotton szenátor Arkansas szövetségi államból, aki az elnök hűséges híve volt. Richard Burr Észak-Karolinából pedig az elnököt tesz felelőssé a Capitoliumon történt káoszért, mivel folyamatosan „alaptalan összeesküvés-elméleteket terjeszt”.

Ezek a szenátori reakciók azonban sok felbőszült választ is szülnek a republikánus választói bázisból, nem egyszer azonnali lemondásra szólítva fel őket. Bizony, a republikánus szavazók 45 százaléka egyetért a Capitolium elleni támadással. A mélyen megosztott pártban most a „hű trumpista” frakciót Ted Cruz és Josh Hawley szenátorok vezetik, akik már a 2024-es elnökválasztásra pozicionálják magukat.

A biztonságiak játszmája

Heves vita robbant ki az USA-ban most arról, hogyan engedhették be a tüntetőket a Capitoliumra a biztonságiak. Videók bukkantak fel, amely szerint a biztonsági erők gyakorlatilag utat nyitnak a csőcselék előtt. Felvételek jelentek meg a Capitolium belsejéből, amelyek azt mutatják, ahogyan a rend fenntartói csak bámulják a randalírozókat, sőt egyesek szelfire is kiálltak velük. Különösen a színesbőrű demokraták köreiben gyűlik a harag, hiszen felteszik a kérdést: a rendfenntartók hogyan bántak volna ugyanilyen esetben az afroamerikaiakkal?

Az USA 16 titkosszolgálattal rendelkezik, amelyek együttes költségvetése eléri a magyar GDP harmadát. Kizárt, hogy nem tudtak volna mindent azokról az előkészületekről, amelyeket a Proud Boys és a QAnon hívei az elmúlt hetekben folytattak. Nyílt titok, hogy Trump hívei a „Gab” és a Parler” közösségi hálózatain kommunikáltak.

Nem elképzelhetetlen, hogy a mérsékelt republikánusok zárt ajtók mögött megegyezésre jutottak a demokratákkal: a rendőrség és a biztonságiak bevonásával az egyre beszámíthatatlanabb Trump csőcselékének utat nyitnak a Capitoliumhoz, és a felfordulással végzetes sebet ejtenek Trump elnöki tekintélyén. A republikánus párt mérsékeltjei így kiszabadulhatnak a botrányban megrendült elnök árnyékából, a párt talán még megmenthető marad, a demokraták pedig megindítják a különböző eljárásokat Trump ellen.

Csapás az amerikai tekintélyen

A Capitolium elleni támadás után felerősödtek a hangok, hogy újabb alkotmányos visszahívási eljárást indítsanak Trump ellen. Ilhan Omar demokrata képviselőnő bejelentette, hogy már készíti elő a megfelelő hivatali eljárást. Omar leszögezi: „nem engedhetjük meg, hogy hivatalban maradjon, ez köztársaságunk fennmaradásának egyik kérdése, és hűnek kell lennünk az eskünkhöz”. Omar lépése már élvezi Carolyn Bourdeaux képvelőnő támogatását.

Ted Lieu demokrata kongresszusi képviselő pedig felszólította Mike Pence alelnököt, hogy az alkotmány 25. módosítása alapján nyilvánítsa Trumpot alkalmatlannak a hivatalára. Az utóbbi órákban Adam Kinzinger republikánus képviselő is támogatásáról biztosította a kezdeményezést. A CNN és a CBS beszámolt arról is, hogy ezt a lehetőséget több kormánytag is megvitatta.

Ennek megvalósításához Pence-nek és a kormánynak egy nyilatkozatot kell eljuttatniuk a kongresszushoz, amely szerint Trump képtelen feladatainak ellátására. De január 20-ig már csak pár nap van hátra, ennek a javaslatnak már inkább csak jelképes súlya van.

Akár megtervezett provokáció volt, akár nem, az USA nemzetközi tekintélye egy újabb súlyos csapást szenvedett el. A képek évekig kísérteni fogják az Egyesült Államokat, hiszen láthatóan nem képes még egy békés hatalomátadásra sem. A globális diplomácia főbb erőközpontjaiban a Biden-adminisztráció beiktatására azonban még mindig pozitív várakozással tekintenek, hiszen az USA a remények szerint visszatér a multilaterális együttműködés játékszabályaihoz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Több tucatnyi orosz vasúti kocsit foglaltak le az ukránok - hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 17:28
Az elmúlt órák hírei egy helyen.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: mi nem keverünk össze össze nem illő dolgokat
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 16:37
Európa súlyos gazdasági kihívásokkal szembesül a háború és a szankciók miatt, úgy tűnik, tartós lesz a háborús inflációs környezet - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szombaton.
Makro / Külgazdaság Egész jól állnak az európai gázkészletek
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 15:36
Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest - áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG