<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár a távozó elnök jelentősen növelte bázisát, még ez is kevés volt a győzelemhez. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint sok volt a proteszt-szavazó, akik mindenáron le akarták váltani Trumpot. Biden sikeresen állította vissza a Kék Falat, és aktivizálni tudta a külvárosi szavazókat. Amerika megosztottsága nőtt: két 70 milliós tábor áll szemben egymással.

Első látásra elképesztő rekordokat hozott az amerikai elnökválasztás: a részvételi arány becslések szerint csaknem 70 százalék (pontos adat még nincs), ami a legmagasabb érték 1900 óta, és mind Joe Biden, mind Donald Trump több szavazatot kapott, mint korábban bármelyik elnökjelölt az amerikai történelemben.

Dőltek a csúcsok

Ma reggeli, csaknem végleges adatok szerint a demokratapárti jelölt 75,4 millió voksot sepert be, csaknem 6 millióval többet, mint az eddigi csúcstartó, Barack Obama 2008-ban, és 9,5 millióval (!) többet, mint a 2016-os demokratapárti aspiráns, Hillary Clinton.

Hatalmasat lépett előre Donald Trump is, akire 70,9 millió amerikai szavazott – 2016-ban 8 millióval kevesebb, mintegy 63 millió voks is elég volt a győzelemhez. Egyébként már az is több volt, mint amennyit a két korábbi republikánus elnökjelölt, Mitt Romney és John McCain kapott, és még a kétszer elnökké választott George W. Bush számait is felülmúlta.

Költözés előtt: Donald Trump távozik a Fehér Házból Washingtonban 2020. november 8-án. EPA/MIKE THEILER Költözés előtt: Donald Trump távozik a Fehér Házból Washingtonban 2020. november 8-án. EPA/MIKE THEILER

Biden összességében 15 százalékkal növelte a demokratapárti tábort négy évvel ezelőtthöz képest, Trump pedig 12,5 százalékkal bővítette bázisát, amivel normál esetben simán választást lehet nyerni.     

Bárki, csak ne Trump

Bár végeredményben az számít, hogy ki mennyi elektori szavazatra tudja „beváltani” a voksokat – 2016-ban Hillary Clinton 3 millióval több szavazatot szerzett Trumpnál, ez azonban csak 227 elektori voksra volt elég, így akkor a 304 elektori voksot begyűjtó republikánus politikus költözhetett a Fehér Házba (most Biden előreláthatóan 306 elektori szavazattal fog nyerni) –, mégis felmerül a kérdés, hogy minek köszönhető az óriási választói aktivitás, és hogyan tudott Biden ennyi új voksot szerezni.

Az első adatok azt mutatják, hogy a Biden-táborban sok volt a proteszt-szavazó, akik nem az ő javára, hanem Trump ellenében döntöttek

- mondta a Privátbankár.hu-nak Feledy Botond külpolitikai szakértő. Szerinte ők négy éve még nem mentek el szavazni, vagy akkor – szintén protesztből – Donald Trumpra adták voksukat.

Hozzátette: a friss adatok alapján úgy tűnik, hogy az elővárosok kifejezetten elmozdultak balra 2016-hoz képest.

Trumpé a vidék, de...

A Wall Street Journal szerint a polarizáltság megmaradt, a „két Amerika” (a demokratáké és a republikánusoké) továbbra is nagyon távol van egymástól.   

A lap szerint

Trumpnak sikerült növelnie a részvételt törzsszavazói, tehát a fehér munkások és a vidéken, kisvárosokban élő konzervatívok körében.

Emellett maga mellé tudta állítani a latinók egy részét – nekik is köszönhető, hogy megnyerte Floridát, és vissza tudta szorítani a demokratapárti előretörést Texasban. Ez összesen 67 elektori szavazatot jelentett.

Biden ugyanakkor

elvette Trumptól a Nagy Tavaknál fekvő államokat, Wisconsint és Michigant, valamint Pennsylvaniát, amivel összesen 46 elektori voksot szerzett.

A demokratapárti jelölt e három állam elő- és külvárosaiban szorította vissza Trumpot.

Emellett sikerült megszereznie két, alapvetően republikánus államot, Arizonát és Georgiát, nem kis részben az ottani aktív kampánynak köszönhetően. (A fenti térképen Georgiát még nem jeleztük.) 

2016-ban még így nézett ki Amerika:

Biden Kék Fala

A WSJ szerint Biden „Trump világában” (szavazói körében) alig ért el sikereket.

Ugyanakkor

mozgósítani tudta a Kék Amerikát (a demokratapártiakat), és helyreállította a Kék Falat a Nagy Tavak környékén,

valamint a függetlenek körében is legyőzte az eddigi elnököt.

Kampányában balközép irányvonalat követett. Azt hangsúlyozta, hogy egyesíteni szeretné az országot, és egy ciklusra korlátozná Trump elnökségét. Azt is előszeretettel mondogatta, hogy az elnök félrekezelte a vírusválságot. 

Arra épített, hogy tarol majd a nők, valamint a külvárosi és fekete szavazók körében.

A fekete nők 93 százaléka őt támogatta, amiben persze alighanem szerepe volt alelnök-jelöltjének, Kamala Harrisnek.            

Visszatérve a részvételi arányra, az amerikai Time magazin szerint nem a mostani szám volt magas – Nyugat-Európában nem ritka az ekkora részvétel –, hanem a korábbi számok voltak alacsonyak: a 2016-os választást tekintve például az USA a 30. legrosszabb mutatóval bír a rangsorolt 35 ország közül a Pew Research felmérése alapján. (Magyarország 11. ezen a listán.)    

A lap szerint

most – csakúgy, mint az 1800-as évek közepén – a megosztottság és a regnáló hatalommal szembeni düh vitte az egekbe a részvételi arányt.

Feledy Botond úgy véli, hogy a levél- és a korai szavazás lehetősége – ezzel többségében a demokratapártiak éltek – szintén megdobta a részvételt.

Két Amerika

A választás összességében csak megerősítette, amit már eddig is mindenki tudott:

az Egyesült Államok megosztott. A szemben álló táborok pedig még nagyobbak lettek: most már egy 75 milliós tábor áll szemben egy 71 millióssal.

Joe Biden győzelmi beszédében mindenesetre azt mondta: olyan elnök szeretne lenni, aki nem megoszt, hanem egyesít.

Nem szabad többé ellenségként kezelni ellenfeleinket, valamint itt az idő, hogy meghallgassuk egymást, és meggyógyítsuk Amerikát

- fogalmazott.

Bident már 1972-ben beválasztották a Szenátusba, 2009 és 2017 között, az Obama-korszakban pedig az Egyesült Államok alelnöke volt. Ő a legidősebb megválasztott elnök az ország történetében: novemberben tölti be 78. életévét.

Donald Trump szerint a választást elcsalták a levélszavazatokkal. Hívei országszerte utcára vonultak, stábja pedig több államban bírósághoz fordult jogorvoslatért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG