<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tegnapi Capitolium-foglalásban óriási felelőssége van Trumpnak, ugyanakkor hiba lenne egy kalap alá venni a táborát. Novemberben több mint 74 millióan szavaztak rá, ezzel a ténnyel pedig valamit kezdeni kell. Különben félő, hogy ez a lázongás csak előszele volt egy közelgő viharnak. Jegyzet.

Készült tegnap egy fotó, amely már most pályázhatna az Év képe címére. Ez a fotó alighanem évtizedekre beleivódik majd az amerikaiak tudatalattijába, és nagy eséllyel be fog kerülni a jövő történelemkönyveibe: száz év múlva a tanárok ezzel szemléltetik majd az ámuldozó diákoknak, milyenek is voltak a viharos 2020-as évek.

Az, hogy mi lesz a képaláírás – szélsőjobbos rendbontók vagy dicső forradalmárok –, attól függ majd, ki fogja írni a könyveket, ki diktálja majd a narratívákat, ki mondja majd meg, miről hogyan érdemes gondolkodni.  

 Trump-párti tüntetők a Szenátus bejárata előtt a Capitoliumban Washingtonban 2021.  január hatodikán. EPA/JIM LO SCALZO
Trump-párti tüntetők a Szenátus bejárata előtt a Capitoliumban Washingtonban 2021. január hatodikán. EPA/JIM LO SCALZO

Első blikkre úgy tűnik, mintha a kép farsangi bálban, erdők mélyéről előbújt nerdek spontán találkozóján vagy egy elszállós spiritiszta happeningen készült volna.

A valóság azonban ennél is szürreálisabb: a fotón ugyanis azok a Trump-hívők láthatók, akik tegnap kora este betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, hogy helyreállítsák „a világ rendjét”, és hatalomban tartsák szeretett elnöküket, Donald Trumpot.

A világ most a szemét dörzsöli, mert nem tudja vagy nem akarja elhinni, hogy ilyesmi megtörténhet a demokrácia egyik példaállamában. Vezető politikusok küldözgetnek aggódó üzeneteket Washingtonba a világ minden részéről, sokat megélt véleményvezérek esnek egyik döbbenetből a másikba.

A kilencvenes évek óta tudósítok Washingtonból. Még soha nem láttam ilyesmit, még csak ehhez közelítőt sem. Tragikus ilyesmit látni   

– írta például Nick Bryant, a BBC tudósítója egy videóra reagálva, amelyen tüntetők „pogóznak” rendőrökkel a Capitolium folyosóin.

Persze bármennyire szürreálisak is ezek a képsorok, nem szabad elviccelni őket. Már csak azért sem, mert az összecsapásokban négy ember életét vesztette, ami valóban tragédia. Ráadásul hasonló tüntetések zajlanak, szerveződnek országszerte.      

De pontosan mi vezetett mindehhez, miért kapott lángra Amerika?

Ismerjük az ideológiai árkokat, az egymást kioltó narratívákat, az orrvérzésig ismételt blame game-eket. Jönnek majd a komoly arcú elemzők itt is, ott is, akik „megfelelő kontextusba helyezik” a történteket.

Lehet megint kommunistázni, fasisztázni, populistázni, libernyákozni. Mindenki kiválaszthatja a számára szimpatikus verziót – mi nem akarjuk megszabni, ki miben higgyen.

Nézzük inkább a tényeket. November elején elnökválasztást tartottak az Egyesült Államokban. Ezen a regnáló elnök, Donald Trump mintegy 74 millió voksot és 232 elektori szavazatot, kihívója, a demokratapárti Joe Biden 81 millió voksot és 306 elektori szavazatot szerzett. Következésképpen a választást Joe Biden nyerte.

Az eredményt Donald Trump nem ismerte el, mivel szerinte a választást elcsalták. Stábja emiatt több szinten is az igazságszolgáltatáshoz fordult, amely azonban nem találta megalapozottnak a vádakat.

A választás eredménye tehát érvényes. Ez pedig azt jelenti, hogy Joe Biden az Egyesült Államok törvényesen megválasztott elnöke.

Nem kétséges, hogy a tegnap esti történésekben óriási felelőssége van Trumpnak. Egy aznapi gyűlésen ugyanis arra ösztönözte híveit, hogy vonuljanak a törvényhozás épülete elé, ahol a honatyák épp Biden győzelmét szentesítették. Később, miután szembesült a következményekkel, már azt mondta, hogy menjenek szépen haza. De ekkor már késő volt – a szellem kiszabadult a palackból.

Ugyanakkor hiba lenne, ha csupán kótyagos Trump-hívek toporzékolásának tudnánk be a történteket. Ennél többről van szó. A leköszönő elnökre ugyanis mintegy 74 millió amerikai szavazott – bő 11 millióval több, mint 2016-ban. Ezzel a ténnyel valamit kezdeni kell. Különben félő, hogy a tegnapi lázongás csak előszele volt egy közelgő viharnak.    

Őket nem lehet egy mozdulattal lesöpörni az asztalról.

74 millió embert  akik nagyon sokfélék, éppúgy vannak közöttük régi vágású konzervatívok, mint félhibbant konteósok  nem lehet ideológiai karanténba zárni.

Velük együtt kell tudni élni. Ehhez pedig meg kell érteni a világukat – nem úgy, ahogy a CNN „teszi”, hanem úgy, ahogy például az őshippi Jack tette legvégül a Jack és Rose balladájában. Amerika ugyanis csak egy van.

Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint ezért Ukrajna soha nem fog megbocsátani - Joe Biden üzent az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 20:20
Az orosz-ukrán háború 401. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz elárulta, mi Németország feladata a háborúban
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 19:42
Több évig tarthat még Oroszország Ukrajna elleni háborúja Olaf Scholz német kancellár szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is levelet írt: ezt kérte Ursula von der Leyentől
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 17:57
Az ukrán gabona kapcsán ragadott tollat több miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Nincs ok a pánikra? Brüsszelnél a labda az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 17:36
A magyar kormány két minisztere is optimistának tűnik. 
Makro / Külgazdaság Amerika kiakadt: megdöbbentő módszerrel szerezne új fegyvereket Oroszország?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 16:59
Komoly vádakkal illette Oroszországot az amerikai nemzetbiztonság.
Makro / Külgazdaság Nem akárkit utasítottak vissza az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 16:16
Még saját legközelebbi szövetségesének kérésére sem gondolkozik tűzszüneten Oroszország.
Makro / Külgazdaság A nap képe: úgy tűnik, Novák Katalinnak kellemes péntekje van
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 15:27
A köztársasági elnök éppen Törökországban van, a mai nap képe is innen érkezett. 
Makro / Külgazdaság Most tényleg bajban vannak a csehek?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 14:22
Rossz hírt kapott a V4-es ország.
Makro / Külgazdaság Magyarország szomszédja újabb amerikai katonákat hívna a háború szomszédságába?
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 13:58
A románok szeretnék, hogy a Fekete-tenger térségében
Makro / Külgazdaság Májustól jön a szuperbérlet Németországban
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 12:36
Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG