<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tegnapi Capitolium-foglalásban óriási felelőssége van Trumpnak, ugyanakkor hiba lenne egy kalap alá venni a táborát. Novemberben több mint 74 millióan szavaztak rá, ezzel a ténnyel pedig valamit kezdeni kell. Különben félő, hogy ez a lázongás csak előszele volt egy közelgő viharnak. Jegyzet.

Készült tegnap egy fotó, amely már most pályázhatna az Év képe címére. Ez a fotó alighanem évtizedekre beleivódik majd az amerikaiak tudatalattijába, és nagy eséllyel be fog kerülni a jövő történelemkönyveibe: száz év múlva a tanárok ezzel szemléltetik majd az ámuldozó diákoknak, milyenek is voltak a viharos 2020-as évek.

Az, hogy mi lesz a képaláírás – szélsőjobbos rendbontók vagy dicső forradalmárok –, attól függ majd, ki fogja írni a könyveket, ki diktálja majd a narratívákat, ki mondja majd meg, miről hogyan érdemes gondolkodni.  

 Trump-párti tüntetők a Szenátus bejárata előtt a Capitoliumban Washingtonban 2021.  január hatodikán. EPA/JIM LO SCALZO Trump-párti tüntetők a Szenátus bejárata előtt a Capitoliumban Washingtonban 2021. január hatodikán. EPA/JIM LO SCALZO

Első blikkre úgy tűnik, mintha a kép farsangi bálban, erdők mélyéről előbújt nerdek spontán találkozóján vagy egy elszállós spiritiszta happeningen készült volna.

A valóság azonban ennél is szürreálisabb: a fotón ugyanis azok a Trump-hívők láthatók, akik tegnap kora este betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, hogy helyreállítsák „a világ rendjét”, és hatalomban tartsák szeretett elnöküket, Donald Trumpot.

A világ most a szemét dörzsöli, mert nem tudja vagy nem akarja elhinni, hogy ilyesmi megtörténhet a demokrácia egyik példaállamában. Vezető politikusok küldözgetnek aggódó üzeneteket Washingtonba a világ minden részéről, sokat megélt véleményvezérek esnek egyik döbbenetből a másikba.

A kilencvenes évek óta tudósítok Washingtonból. Még soha nem láttam ilyesmit, még csak ehhez közelítőt sem. Tragikus ilyesmit látni   

– írta például Nick Bryant, a BBC tudósítója egy videóra reagálva, amelyen tüntetők „pogóznak” rendőrökkel a Capitolium folyosóin.

Persze bármennyire szürreálisak is ezek a képsorok, nem szabad elviccelni őket. Már csak azért sem, mert az összecsapásokban négy ember életét vesztette, ami valóban tragédia. Ráadásul hasonló tüntetések zajlanak, szerveződnek országszerte.      

De pontosan mi vezetett mindehhez, miért kapott lángra Amerika?

Ismerjük az ideológiai árkokat, az egymást kioltó narratívákat, az orrvérzésig ismételt blame game-eket. Jönnek majd a komoly arcú elemzők itt is, ott is, akik „megfelelő kontextusba helyezik” a történteket.

Lehet megint kommunistázni, fasisztázni, populistázni, libernyákozni. Mindenki kiválaszthatja a számára szimpatikus verziót – mi nem akarjuk megszabni, ki miben higgyen.

Nézzük inkább a tényeket. November elején elnökválasztást tartottak az Egyesült Államokban. Ezen a regnáló elnök, Donald Trump mintegy 74 millió voksot és 232 elektori szavazatot, kihívója, a demokratapárti Joe Biden 81 millió voksot és 306 elektori szavazatot szerzett. Következésképpen a választást Joe Biden nyerte.

Az eredményt Donald Trump nem ismerte el, mivel szerinte a választást elcsalták. Stábja emiatt több szinten is az igazságszolgáltatáshoz fordult, amely azonban nem találta megalapozottnak a vádakat.

A választás eredménye tehát érvényes. Ez pedig azt jelenti, hogy Joe Biden az Egyesült Államok törvényesen megválasztott elnöke.

Nem kétséges, hogy a tegnap esti történésekben óriási felelőssége van Trumpnak. Egy aznapi gyűlésen ugyanis arra ösztönözte híveit, hogy vonuljanak a törvényhozás épülete elé, ahol a honatyák épp Biden győzelmét szentesítették. Később, miután szembesült a következményekkel, már azt mondta, hogy menjenek szépen haza. De ekkor már késő volt – a szellem kiszabadult a palackból.

Ugyanakkor hiba lenne, ha csupán kótyagos Trump-hívek toporzékolásának tudnánk be a történteket. Ennél többről van szó. A leköszönő elnökre ugyanis mintegy 74 millió amerikai szavazott – bő 11 millióval több, mint 2016-ban. Ezzel a ténnyel valamit kezdeni kell. Különben félő, hogy a tegnapi lázongás csak előszele volt egy közelgő viharnak.    

Őket nem lehet egy mozdulattal lesöpörni az asztalról.

74 millió embert  akik nagyon sokfélék, éppúgy vannak közöttük régi vágású konzervatívok, mint félhibbant konteósok  nem lehet ideológiai karanténba zárni.

Velük együtt kell tudni élni. Ehhez pedig meg kell érteni a világukat – nem úgy, ahogy a CNN „teszi”, hanem úgy, ahogy például az őshippi Jack tette legvégül a Jack és Rose balladájában. Amerika ugyanis csak egy van.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG