<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ismét egy ügyes húzás az orosz elnöktől: úgy növeli közel-keleti befolyását, hogy közben saját gazdaságát is megtámogatja, amennyiben stabilizálódik ezzel az olajár. Mellesleg ismét begyűjt nem kevés elismerést. Addig közvetített a síita és szunnita ellenséges OPEC országok között, míg kötélnek álltak, s persze végül az orosz kitermelés-csökkentés lett a mérleg nyelve.

Hónapokon át reménytelennek tűnt, hogy a civakodó OPEC-tagok dűlőre jutnak egymással. Oroszország még az ülés előtti nap közölte, hogy részt sem vesz az értekezleten, majd ha megállapodásra jutnak, tárgyal velük. Ezzel szemben nagyon is részt vett a háttérből, sőt ő hozta össze meglepetésszerűen az ügyletet.

Hallgatnak rá

A Reuters különböző forrásokra hivatkozva arról számol be, hogy a kritikus pillanatokban Putyin a szaúdi trónörökössel, Mohamed bin Salman herceggel, a legfőbb iráni vallási vezetővel, Ali Hamenei ajatollahhal és az iráni elnökkel, Rohanival ért el áttörést. Ezzel az orosz elnök az egymással szót érteni nem igazán tudó Szaúd-Arábia és Irán közé állt közvetíteni, és a szíriai beavatkozás miatt megnőtt súlya miatt mindkét ország vezetői komolyan veszik őt.

Az ügy úgy kezdődött, hogy Putyin még szeptemberben, a G20 kínai gyűlésén tárgyalt a szaúdi herceggel, és ott megbeszélték, hogy megpróbálják mérsékelni az olajpiaci túlkínálatot, ami két év alatt alaposan lenyomta az olajárat, megkurtítva a két ország és egyben a világ két legnagyobb kitermelőjének költségvetési bevételeit.

Az egyezség lényege

A mostani OPEC ülésig azonban nem sikerült eredményre jutni, mert a szaúdiak Irántól váratok volna nagyobb önmérsékletet, Irán viszont arra hivatkozott, hogy most heveri ki a több éves szankciókat, fellélegzik, végre el tudja adni az olaját, ne akarják őt újra megfojtani. A szíriai és jemeni polgárháborúk az elmúlt években eleve a mélypontra taszították a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán viszonyát.

A találkozó előtti napokban patthelyzet alakult, ki, de ekkor megjelent Putyin, és a következőt ajánlotta: a szaúdiak nagyot csökkentenek, Irántól nem követelik ezt meg, viszont Irán nem beszél győzelemről. Mindezt persze azzal tette vonzóvá a feleknek, főleg a szaúdiaknak Putyin, hogy maga is belement egy jelentékeny csökkentésbe Oroszország részéről.

Iraki próbálkozás

A megegyezés így már a találkozó előtti éjszaka létrejött, nem véletlen, hogy már szerda reggeltől hevesen emelkedett az olajár a nap folyamán, és már nagy pluszban várta a délutáni végeredményt. Közben azonban a találkozó alatt légy repült a levesbe: Irak közölte, hogy ő nem csökkent, neki elég baja van az Iszlám Állam ellen vívott háborúval. A többiek erre idegesek lettek, így az iraki olajminiszter ijedten felhívta Haider al-Abadi miniszterelnököt, aki azt válaszolta neki: nosza, legyen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG