3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Maradnak a különadók, nem változik az adókedvezmény – kimarad a devizahiteles mentőcsomagból, aki az eszközkezelővel szerződött – többet költöttünk élelmiszerre és üzemanyagra májusban, kevesebbet a bankokra

Varga Mihály szerint nincs szükség semmilyen különadóra a devizahitelek forintosítása miatt. A bankoknak viszont tisztességesen el kell számolniuk az ügyfelekkel. A miniszter a Hírtévében beszélt a brüsszeli jelentésről is, azt mondta, hogy az "elfogult, sok szubjektív elemet tartalmaz". Az Európai Bizottság jelentésében azt írta: Magyarországnak valószínűleg további pénzügyi kiigazítást kell tennie az államadósság csökkentéséért, különben jövő tavasszal újra indulhat a túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen. Varga Mihály azt is mondta, nem szüntetik meg a különadókat és nem változtatnak az alacsonyabb jövedelműek adókedvezményein.

Kiderült, hogy a devizahiteleseket segítő törvényjavaslat nemcsak azokra nem vonatkozik, akik végtörlesztettek, hanem azokra sem, akiknek kölcsönszerződését az eszközkezelő rendezte. A jogszabályt valószínűleg pénteken fogadja el az országgyűlés. Ebben rendeznék azt is, hogy az év végéig felfüggesztik a folyamatban lévő pereket és végrehajtásokat. A jogszabály a 2004. január 1-jén vagy azután megkötött hitelszerződésekre vonatkozik, de olyan eljárási szabályokat is tartalmaz, amelyek gyorsíthatják az esetlegesen a bankok által indított pereket.

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban az új és a régi módszertan szerint is. 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatait nem lehet összehasonlítani 2013 első hat hónapjával. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től kapott adatok alapján idén májusban 5,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, míg a régi módszertan szerint csak 2,6 százalékos a növekedés. Többet költöttünk élelmiszerre és üzemanyagra.

A külkereskedelmi forgalomról is közölt adatokat a KSH: idén áprilisban a kivitel 6,5, a behozatal 8,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A forgalmat továbbra is a közúti járművek, illetve a híradás-technikai készülékek kereskedelme határozta meg. A kivitel felfutásában az európai országokkal bonyolított kereskedelem volt a meghatározó.

Mind a bankszámlák, mind a bankkártyák száma csökkent az első negyedévben, ami – a Világgazdaság szerint - arra utal, hogy az emberek igyekeznek csökkenteni bankszámlaköltségeiket. A fizetési és a hitelkártyák aránya is csökkent 1, illetve 4 százalékkal tavaly év végéhez képest. Többen fizetnek viszont az interneten vagy használnak pay passt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG