BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. november 4. 16:43

Németország és Magyarország számos kérdésben szövetséges, számos területen viszont továbbra is nézetkülönbségek vannak a két kormány között – derült ki a német külügyminiszter budapesti látogatásán. Heiko Maas a konfliktusokat párbeszéd útján oldaná fel, a migráció kérdésében például kompromisszumot javasolt.

MTI/Máthé Zoltán

Vannak köztünk nézetkülönbségek, ezért is fontos, hogy beszéljünk egymással, jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kompromisszumokat javasol Maas

A szociáldemokrata politikus, aki külügyminiszterként először járt Budapesten, a tárgyaláson érintett „nehéz témák" között említette a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság kérdését, konkrétumokra azonban nem tért ki.

Újságírói kérdésre a migrációval kapcsolatban kifejtette: nyílt vitát folytattak Szijjártó Péterrel. Szerinte kompromisszumokra lenne szükség.

Mint mondta, tudomásul veszik, hogy egyes országok nem hajlandók menekültek befogadására, és nem támogatják a kötelező uniós kvótákat. Nekik ugyanakkor más területeken – uniós határvédelem, a migrációt kiváltó okok kezelése a „küldő” országokban – kell majd szerepet vállalniuk.

Szijjártó: nem fogadunk be senkit

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban annyit mondott: máshonnan, másként látják a világot. A magyar kormány továbbra sem hajlandó illegális bevándorlókat befogadni, és nem kíván részt venni a közös „betelepítési kvótarendszerben”. (Míg Maas a menekültek szót használta, addig Szijjártó illegális bevándorlókról beszélt.)

A szíriai kurdok elleni török hadjáratra vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter azt válaszolta: a magyar kormány álláspontját a magyar érdek határozza meg. Ez pedig – fűzte hozzá –, hogy Törökország ne nyissa ki az ajtókat Európa felé a területén élő „négymillió migráns” előtt.

Német fegyverimportőrök lettünk

Szijjártó egyúttal kiemelte, hogy a két ország számos területen – védelempolitika, hadiipar, gazdaság, a migránsokat kibocsátó országok segítése – szövetségese egymásnak.

Magyarország a legnagyobb fegyverimportőr szerepébe került Németországban

– jelentette ki. Szerinte az onnan vásárolt haditechnika és fegyverek hozzájárulnak a magyar hadsereg fejlesztéséhez, és a NATO-val szemben fennálló kötelezettségek teljesítéséhez.

Rekordot dönthet a kereskedelem

A német-magyar kereskedelmi kapcsolatokról a magyar külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: az év első nyolc hónapjában 55 milliárd euró forgalmat regisztráltak, ami négy százalékos növekedés éves szinten. Ezen belül a magyar kivitel több mint 20 milliárd euró. Szerinte esély van arra, hogy idén ismét rekordot döntsenek.

Emlékeztetett arra is, hogy itthon hatezer német hátterű vállalat mintegy 300 ezer embernek ad munkát. A győri Audinál tervezett létszámcsökkentéssel kapcsolatban megjegyezte:

Minket arról tájékoztattak, hogy nem lesz leépítés.

Köszönet a határnyitásért

Heiko Maas, aki a sajtótájékoztatón „Kedves Péter”-nek szólította Szijjártót, megemlékezett arról, hogy ma van az 1956-os forradalom leverésének 63. évfordulója. Emellett ezúttal is megköszönte Magyarországnak, hogy 30 évvel ezelőtt az osztrák-magyar határ megnyitása révén segített a Vasfüggöny és a Berlini fal lebontásában:

Ezt soha nem fogjuk elfelejteni.

Maas ma Budapesten találkozott a Máltai Szeretetszolgálat vezetőivel és az akkori történések szemtanúival is.

Merkel és Mayer is járt itt

Augusztusban a határnyitás 30. évfordulóján már sor került egy megemlékezésre Sopronban, amelyen Angela Merkel német kancellár is részt vett.

Július végén Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára tárgyalt a magyar kormánnyal Budapesten. A vele készült interjúnk rövidített verzióját itt olvashatja el, a csaknem teljes beszélgetést pedig itt tekintheti meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél