4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Németország és Magyarország számos kérdésben szövetséges, számos területen viszont továbbra is nézetkülönbségek vannak a két kormány között – derült ki a német külügyminiszter budapesti látogatásán. Heiko Maas a konfliktusokat párbeszéd útján oldaná fel, a migráció kérdésében például kompromisszumot javasolt.
MTI/Máthé Zoltán

Vannak köztünk nézetkülönbségek, ezért is fontos, hogy beszéljünk egymással, jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kompromisszumokat javasol Maas

A szociáldemokrata politikus, aki külügyminiszterként először járt Budapesten, a tárgyaláson érintett „nehéz témák" között említette a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a sajtószabadság kérdését, konkrétumokra azonban nem tért ki.

Újságírói kérdésre a migrációval kapcsolatban kifejtette: nyílt vitát folytattak Szijjártó Péterrel. Szerinte kompromisszumokra lenne szükség.

Mint mondta, tudomásul veszik, hogy egyes országok nem hajlandók menekültek befogadására, és nem támogatják a kötelező uniós kvótákat. Nekik ugyanakkor más területeken – uniós határvédelem, a migrációt kiváltó okok kezelése a „küldő” országokban – kell majd szerepet vállalniuk.

Szijjártó: nem fogadunk be senkit

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban annyit mondott: máshonnan, másként látják a világot. A magyar kormány továbbra sem hajlandó illegális bevándorlókat befogadni, és nem kíván részt venni a közös „betelepítési kvótarendszerben”. (Míg Maas a menekültek szót használta, addig Szijjártó illegális bevándorlókról beszélt.)

A szíriai kurdok elleni török hadjáratra vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter azt válaszolta: a magyar kormány álláspontját a magyar érdek határozza meg. Ez pedig – fűzte hozzá –, hogy Törökország ne nyissa ki az ajtókat Európa felé a területén élő „négymillió migráns” előtt.

Német fegyverimportőrök lettünk

Szijjártó egyúttal kiemelte, hogy a két ország számos területen – védelempolitika, hadiipar, gazdaság, a migránsokat kibocsátó országok segítése – szövetségese egymásnak.

Magyarország a legnagyobb fegyverimportőr szerepébe került Németországban

– jelentette ki. Szerinte az onnan vásárolt haditechnika és fegyverek hozzájárulnak a magyar hadsereg fejlesztéséhez, és a NATO-val szemben fennálló kötelezettségek teljesítéséhez.

Rekordot dönthet a kereskedelem

A német-magyar kereskedelmi kapcsolatokról a magyar külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: az év első nyolc hónapjában 55 milliárd euró forgalmat regisztráltak, ami négy százalékos növekedés éves szinten. Ezen belül a magyar kivitel több mint 20 milliárd euró. Szerinte esély van arra, hogy idén ismét rekordot döntsenek.

Emlékeztetett arra is, hogy itthon hatezer német hátterű vállalat mintegy 300 ezer embernek ad munkát. A győri Audinál tervezett létszámcsökkentéssel kapcsolatban megjegyezte:

Minket arról tájékoztattak, hogy nem lesz leépítés.

Köszönet a határnyitásért

Heiko Maas, aki a sajtótájékoztatón „Kedves Péter”-nek szólította Szijjártót, megemlékezett arról, hogy ma van az 1956-os forradalom leverésének 63. évfordulója. Emellett ezúttal is megköszönte Magyarországnak, hogy 30 évvel ezelőtt az osztrák-magyar határ megnyitása révén segített a Vasfüggöny és a Berlini fal lebontásában:

Ezt soha nem fogjuk elfelejteni.

Maas ma Budapesten találkozott a Máltai Szeretetszolgálat vezetőivel és az akkori történések szemtanúival is.

Merkel és Mayer is járt itt

Augusztusban a határnyitás 30. évfordulóján már sor került egy megemlékezésre Sopronban, amelyen Angela Merkel német kancellár is részt vett.

Július végén Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára tárgyalt a magyar kormánnyal Budapesten. A vele készült interjúnk rövidített verzióját itt olvashatja el, a csaknem teljes beszélgetést pedig itt tekintheti meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG