1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fidesz a legátütőbb választási győzelmet aratta a kommunizmus bukása óta, példátlan többséggel véget vetve a szocialisták kormányzásának - írja az Financial Times.
A Fidesz a legátütőbb választási győzelmet aratta a kommunizmus bukása óta, példátlan, kétharmados többséggel véget vetve a szocialisták nyolcévi kormányzásának - írta vasárnap esti kommentárjában a Financial Times.

A londoni gazdasági-politikai napilap internetes kiadásán megjelent értékelés szerint a Fidesz győzelme Orbán Viktor diadalmas visszatérését jelenti. A 2002-ben és 2006-ban egymás után elszenvedett vereségek megpecsételhették volna egy kevésbé kitartó, kevésbé erőteljes politikai személyiség sorsát. E kudarcok azonban nem rendítették meg Orbán Viktor azon vágyát, hogy eltávolítsa az általa hozzá nem értőként és korruptként jellemzett szocialistákat a hatalomból - áll a Financial Times kommentárjában.

A lap által idézett "bennfentesek" szerint Orbán Viktor "ádáz antikommunizmusa" nem enyhült azóta sem, hogy a Fidesz vezetője 1989-ben, a szovjet csapatok kivonását követelő beszédével először előtérbe került.
Más vonatkozásokban azonban már kevésbé könnyű meghatározni a Fidesz nézeteit. Orbán provokatív, a sajtóval bánni tudó politikus, aki azonban a választás előtti időszakban kerülte az újságírók kutakodó kérdéseit.

Kiszámíthatatlan 4 év következik 
saba László, a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) közgazdásza azt mondta a Financial Timesnak: Orbán Viktor megtanulta, hogy amit nyilvánosan kimond, az számít. Megtanult élni egy olyan befektetői közösségben, amelyik bizalmatlan iránta, és meg kell nyernie bizalmukat - idézte a lap a CEU szakértőjét.

A Financial Times szerint Orbán Viktor ellenzékben kikelt a szocialisták által a gazdasági növekedés rovására életbe léptetett közkiadás-csökkentő tervek ellen. Ám az ő ígéretei, amelyek adócsökkentésről és tíz év alatt egymillió munkahely megteremtéséről szólnak, komoly költségvetési korlátokba ütköznek. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 20 milliárd eurós mentőcsomagja után kevés lehetőség maradt a bőkezűségre, azzal együtt is, hogy Orbán Viktor várhatóan egyezségre jut (az IMF-fel) a magasabb államháztartási hiánycélról - áll a brit lap vasárnap esti elemzésében.

Szabados Krisztián, a Political Capital vezetője azt mondta a Financial Timesnak, hogy a Fidesz "tele van tervekkel, de nincs igazán koherens költségvetési és gazdasági stratégiája ... az az érzésem, hogy nem tudják, mit is akarnak".

A lap szerint az 1990-es évek elején Orbán Viktor a fiatalos, liberális Fideszt konzervatív jobbközép erővé alakította át, és miniszterelnökségének négy éve alatt Magyarországon figyelemreméltó gazdasági növekedés volt. A Fidesz vezetője arról is emlékezetes azonban, hogy hivatali megbízatását "pénzszórással fejezte be", az utána következő szocialista kormány féktelen hitelfelvételei pedig államcsőd szélére sodorták Magyarországot - áll az értékelésben.

A Financial Times szerint politikai elemzők azzal érvelnek, hogy Orbán változatlanul az állam szerepét pártoló, "nem kis állami", konzervatív politikus, és megjegyzik, hogy gazdasági és politikai filozófiája nacionalista, gyakran populista vonulatot is tartalmaz.

Orbán Viktor ígéretet tett annak megakadályozására, hogy külföldi befektetők mezőgazdasági földeket vásároljanak fel, és arra is, hogy a határokon túl élő magyarok állampolgárságban részesülnek. A Financial Times szerint bizonyos, ez utóbbi lépés tovább szítja a haragot a szomszédos Szlovákiában és Romániában.

Lánczi András politikatudós szerint azonban Orbán Viktor "populistának" bélyegzése nem tükrözi a lényeget. "Felismerte, hogy űr támadt a politikai elitek és a tömegek között, amelyet át kell hidalni" - mondta Lánczi a lapnak.

A Financial Times úgy véli ugyanakkor, hogy bár Orbán Viktor "a nemzeti egység kormányának" szükségességéről szólt, nincs jele annak, hogy ebbe beletartozna a kiegyezés az ellenzékkel. Februárban a Fidesz elnöke arról a reményéről írt, hogy a hatalom nemsokára "egyetlen középerőre (vagyis a Fideszre) száll át, és ez az erő 15-20 évig kormányozhat".

Orbán Viktor vágya ez idő szerint megvalósult, ám az új kormány, valamint a magyar gazdasági kilábalás élettartama tetteken, és nem szavakon múlik majd - áll a Financial Times vasárnap esti elemzésében.

Demszky: nem tehetek a főváros "szétlopásáról"
Sokkal kevesebb nő lesz a parlamentben 
Sólyom: a lehető legkorábban megalakul az új Országgyűlés
Orbán: a győztesnek nem igaza, hanem feladata van

Londonban örülnek a Fidesznek - reformokra számítanak

Megvan a Fidesz kétharmada
A befektetők egyértelmű irányt várnak
Két választókerület kivételével mindenhol a Fidesz vezet
Mindenhol lezárult a szavazás - eredmények csak hetek múlva
Szonda Ipsos: a Fidesznek meg lesz a kétharmad
Választás: sehol sincs sorban állás

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG