<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Unortodox módon akar a nagy jegybankok sorába lépni az MNB: ellentétben például a Fed vagy az EKB utalásaival azonos értelmű szavak felcserélésével akar üzenni a piacnak. Persze eddig is volt példa arra, hogy az MNB és más közhivatalok nyelvészkedni próbáltak - kevés sikerrel.

A Magyar Nemzeti Bank meg akarta mutatni, hogy beleillik jegybankok vonulatába, amelyek egyik ismérve, hogy patikamérlegen mérik a szavakat, s elvárják azt, hogy az elemzők értsék az utalásokat, ha egy-egy szó hiányzik a megszokott indoklásból. Persze, ezt is sikerült unortodox módon megoldani. A korábbi kamatdöntés indoklásában ez szerepelt:

„Az óvatos kamatcsökkentés addig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja.”

A tegnapi közlemény utolsó mondata ez volt:

„Az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja.”

A portfolio.hu szavazást is kiírt, hogy vajon van-e jelentéstartalmi különbség a két szó között és a szavazók többsége arra voksolt, hogy nincs. Egy Facebookos bejegyzésen kibontakozó vitába ugyanakkor este bekapcsolódott Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója, aki nem hagyott kétséget afelől, hogy a Monetáris Tanács tudatosan módosította ilyen módon a közleményét. Palotai egy korábbi interjújára utalt, ami alapján az lenne kikövetkeztethető, hogy az MNB nyomatékosítani akarta, hogy a „végsőkig” kitart az óvatos kamatcsökkentés mellett – ami azt jelentheti, hogy közel sem biztos az, hogy másfél százalékon megállnak. (Ezt támasztja alá az is, hogy az 1,5 százalékosnál alacsonyabb - 1,1-1,3 százalékos - kamatmélypontra számító elemzők gyakran azt emelik ki, hogy Balog Ádám, az MNB alelnöke a Reutersnek a hónap elején azt mondta, inkább egy hosszabb, mint egy rövidebb kamatcsökkentési periódust tart szükségesnek.)

A probléma ugyanakkor a megfogalmazással van. Mint azt Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője a már említett Facebook-bejegyzésben megjegyezte:

„Nem az üzenettel, hanem éppen annak formájával és hatékonyságával van bajom. Ha majd legközelebb nem azt mondom a gyerekemnek a fociedzés után, hogy lődd rá a kapura keményebben, hanem hogy rúgd meg keményebben, remélem érteni fogja, hogy most még erősebb lövést várok.

Akkor már inkább vettétek volna ki az óvatos jelzőt, annak van üzenete. Ha ez meg túl erős, akkor ki kell találni valami olyan jelzőt, aminek érti az üzenetét a piac. Az, hogy viligance vagy patient, az világos. Az, hogy egy 100%-ban szinonimát szúrnak be egy mondatban (addig, mindaddig) - az nem. Nem is gyengült rá a forint.”

Máskor is nyelvészkedett a jegybank

Persze, nem először van az, hogy a Magyar Nemzeti Bank nyelvészkedni próbál. Korábban épp a Privátbankár cikke mutatott rá arra, hogy a tavalyi rekordbírságok kapcsán kihozott azon érv, mely szerint a „0 forintos díj nem díj” - azon túl, hogy szembe ment az előd PSZÁF által korábban kiadott állásfoglalásával – nyelvtanilag is hibás – noha épp az MNB utalt arra határozatában arra, hogy az adott jogszabályi pont „nyelvtani”, „logikai” értelmezése alapján von le következtetéseket.

A Privátbankár hasonló értelmezést kért a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének nyelvi tanácsadó szolgálatától. A tőlük vélemény szerint bár a Magyar Értelmező kéziszótárban is jelzett módon a 0 (nulla) jelentése „semmi”, „zérus”, „valaminek a teljes hiánya”, s eképp ha egy adott szolgáltatás díja 0 forint, akkor az a szolgáltatás díj nélküli, ingyenes, ám ez nem jelentheti azt, hogy az adott díjtétel nincs, nem létezik. Maga a díjtétel létezik, hiszen jelen van a táblázatban is - csupán a fizetendő összeg 0 forint. Amíg az erre vonatkozó körülmények fennállnak, addig nulla a fizetendő díj, addig nem kell fizetni díjat. Ha más összeget jelölnek meg, a nullához képest többet, nagyobbat, akkor emelték a díjat, módosították a díjszabást, a díjtételt – a felügyelet ugyanakkor azt nem tiltotta meg, hogy meglévő díjakat – ha megokolható és nem ütközik jogszabályi akadályba – bármely pénzügyi szolgáltató megemeljen.

A GVH szerint az "akár" szó nem jelez feltételességet...

Bár Magyarországon igazából nem kell semmin meglepődni. Korábban a Gazdasági Versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy megtévesztő a pénzintézetek azon hirdetése, amelyben a hitelkártyákat úgy reklámozzák, hogy annak használata „akár 45 napig is kamatmentes”, merthogy azt nem jelzik, hogy ekkora kamatmentesség csak a kamatmentes periódus első napján megtörtént vásárlások esetén érvényes, a többi napon ez a lehetőség kisebb, hiszen ezen hitelkártyákhoz kapcsolt általában 45 napos kamatmentes időszak általában 30 napos elszámolási és 15 napos türelmi időszakból tevődik össze. A GVH sem fordult az MTA-hoz, hogy értelmezést kérjen, hogy az akár szó jelent-e valamilyen feltételességet, amit a szó olvastán egy átlagos műveltségű ember értelmezni tudna – csak büntetett, egyebek mellett ezért a kitételért.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szputnyikkal ne menjen Amerikába!
Szakonyi Péter | 2021. október 23. 19:41
Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter: ugyanabból lett elegünk, mint az '56-os magyaroknak
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 18:46
Az ellenzék közös megemlékezésén mindenki színpadra lépett, aki elindult az előválasztáson, és mindenki az összefogás mellett tette le a voksát - Márki-Zay Péter pedig elmondta, mire készül, ha sikerül leváltania Orbán Viktort.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagy kegyelem, hogy a nemzeti egység végig fennmaradt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 17:29
A Békemenet közönsége előtt tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor - a témák között a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Soros György, Brüsszel és 1956 is ott volt.
Makro / Külgazdaság Már a világ legnagyobb kőolajexportőre is klímasemlegessé akar válni
MTI | 2021. október 23. 13:19
Negyven éven belül klímasemlegessé akar válni Szaúd-Arábia - persze csak a saját gazdaságára vonatkozóan, az olajexport hatásairól szó sincs.
Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos