3p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy a felháborodás az internetadó miatt - a netezők mellett kapnak egy pofont a befektetési alapok és az öngondoskodók is - a jegybank legutóbbi vásárlása miatt aggódnak a szakértők - tőzsdére mehet a Waberer's - egy évre lezárták a rakpartot, komoly dugóval indult a nap a fővárosban

Hatalmas felháborodást váltott ki az interneten Varga Mihály bejelentése a gigabájtonként 150 forintos internet-adóról. A Facebookon több tiltakozó csoport indult, és a hírek szerint vasárnapra már a Kossuth térre is szerveződik egy tiltakozó megmozdulás. Mindenki a Fidesz 2008-as sajtótájékoztatóját idézgeti, ahol Nyitrai Zsolt azt mondta: a Fidesz elvi alapon nem támogat semmi adóemelést vagy új adónem bevezetését, különösen akkor, ha az az internetre vonatkozik.  Néhány óra alatt el is kezdett finomodni a szabály: Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Indexszel azt közölte, hogy a törvényjavaslat még biztosan fog változni, a frakció például javasolni fogja, hogy legyen felső korlát a törvényben. Azt még nem döntötték el, hogy ez mekkora, de "talán ezer forint" körüli lenne.

Ami az új adótörvények további részét illeti: az alapkezelői szektor profitját vonná el az állam a befektetési alapkezelőkre kivetendő új különadóval, miközben óriási pofont adna az öngondoskodásnak. A tervezet szerint ugyanis a forgalmazási díj 25 százalékát kell befizetniük. Arról, hogy az új adótehernek mekkora részét tudják az alapkezelők továbbhárítani, már most elkezdődtek a számolgatások - az mindenesetre biztos, hogy a költségek emelkedése nem javít majd a megtakarítási kedven.

Tízmillió hiteladathoz immár közvetlenül hozzáférhet az MNB azt követően, hogy felvásárolta a banki átutalásokban monopolhelyzetben lévő Giro Zrt.-t - írja a HVG. Aggasztóak tartják a lapnak névtelenül nyilatkozó szakemberek, hogy a Giro felvásárlása révén az MNB közvetlenül ráláthat a 9 millió lakossági és 1 millió vállalati hitelszerződés egyedi adataira is. Ezek ugyanis a Giro által tulajdonolt - ily módon, közvetve, szintén kizárólagos MNB-fennhatóság alá került - BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.-ben összpontosulnak. A felvetésre reagált a jegybank: azt írták, a HVG-nek: "A Magyar Nemzeti Bank tudomása szerint nincs olyan hely, ahol ezek az adatok összegződnek”.

A Waberer's nagyon rövid időn belül teljesíteni tudja a tőzsdére lépés követelményeit, egy bevezetéshez azonban az is kellene, hogy a másik tulajdonos, a Mid Europa Partners is eladjon tulajdonrészéből - mondta a Reutersnek Wáberer György, a fuvarozócég társtulajdonosa. A társaság további terjeszkedést tervez, ehhez viszont tőkére is szüksége lenne, amit akár tőzsdei bevezetéssel is elő tudna teremteni. Arról Wáberer nem beszélt az interjúban, hogy a társaság melyik tőzsdére vezetné be részvényeit.

Azok közül a papírok közül, amelyek jelenleg is a budapesti tőzsdén forognak, természetesen a Magyar Telekom teljesít a leggyengébben.

Ismét csökkent, több éves mélypontra mérséklődött az üzemanyagok ára hajnalban, a benzin egy hét alatt 27 forinttal lett olcsóbb. Már a gázolaj átlagára is 400 forint alatt van, benzint pedig átlagosan 385 forintért tankolhatunk. A budapesti autósok örömét beárnyékolja, hogy mától egy évre lezárták a forgalom elől a Bem rakpartot s a budai fonódó villamoshálózat építése miatt, már az első reggel óriási dugó alakult ki Óbuda és a Batthyány tér között. A lezárásokról és terelésekről egy remek térképet is talál cikkünkben a Privátbankár.hu-n.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
Makro / Külgazdaság A kormánynak semmi dolga az euróárfolyammal, közölte Gulyás Gergely
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 16:23
Ez a jegybank ügye, a kormánynak nincs árfolyamcélja, hangzott el a kihelyezett kormányülés helyszínén tartott rendhagyó Kormányinfón. Ezer eurós minimálbért viszont reálisnak lát a kormány.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormány Kína oldalára állt az uniós büntetővámok ügyében
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 13:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a magyar kormány nemmel fog szavazni a kínai autókra kivetendő uniós büntetővámokra.
Makro / Külgazdaság Az év végi bevásárlási szezon árait befolyásolhatja a sztrájk
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:48
Sztrájkba léptek a legnagyobb amerikai kikötők dolgozói, ami komoly fennakadásokat okoz az év vége előtti áruszállításokban. A történet vége a karácsonyi árak növekedése lehet.
Makro / Külgazdaság Donald Trump alig várja, hogy rendet csinálhasson a világon
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 12:07
Donald Trump nem éppen fiatal kora ellenére egy fiatal kobra reflexével csap le minden lehetőségre, amiről úgy gondolja, hogy javítja elnökké választását novemberben. Ilyen az iráni légi csapás is.
Makro / Külgazdaság Csúcstalálkozó lesz az utolsó pillanatban: újabb fejezet kezdődhet az autópiaci csetepatéban
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 11:33
A BMW a német kancellárhoz fordult. 
Makro / Külgazdaság Összecsaptak a másodhegedűsök, kár, hogy senkit sem érdekelt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 10:55
A politikai megmondóemberek azt emelik ki az amerikai elnökválasztás alelnökjelöltjeinek vitájából, hogy kulturált, konstruktív stílusban folyt. Donald Trump korszakában ez is eredmény.
Makro / Külgazdaság Elérheti a lélektani határt a benzin ára Magyarországon, ha bejön ez a jóslat
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:55
A mostani kilátások szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynek örülhet majd minden autós. Azért akadnak kockázatok is. 
Makro / Külgazdaság Teljesen felborult Putyin képlete
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:19
Az oroszok embervesztesége becslések szerint valamivel több mint kétszerese lehet az ukránokénak a felőrlő háborúban, aminek finanszírozására Moszkva még több pénzt szán jövőre, mint idén.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli ülést hívtak össze az iráni támadás miatt
Privátbankár.hu | 2024. október 2. 07:17
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeül az Izrael elleni iráni támadás miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG