4p

Mi a legnagyobb probléma a hazai felsőoktatásban?
És a gazdaságban? Mennyit ér egy magyar egyetemi diploma?
Online Klasszis Klub élőben Ádám Zoltánnal, a Corvinusról elbocsátott egyetemi oktatóval

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdásztól!

2024. október 9. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újabb információk szivárogtak ki a nemzeti italboltokról – újabb bankok veszítettek ma devizahiteles pert, az egyik esetben egészen érdekes az indoklás – tovább csökkent a nagybevásárlás ára

A legfrissebb lapinformációk szerint nem csak a boltokban szigorítaná a kormány az alkoholvásárlást, hanem a kocsmákban is. A HVG úgy tudja:  folynak a piaci szereplőkkel az egyeztetések a nemzeti italboltokról. Már csak azon folyik a vita, hogy hány százaléknál húzzák meg az alkoholfokhatárt, vagyis milyen töménységű szeszes italok árusítását korlátozzák az erre felszentelt szakboltokra.  A HVG úgy tudja: a szórakozóhelyek sem maradnak ki a szórásból, jó eséllyel azt a korlátozást vezetik be, hogy csak a meleg ételt is kínáló vendéglátóhelyeken lehet majd alkoholt árulni. A kormány mindenesetre többször cáfolta az alkoholkoncesszióról szóló több újságban megjelent hírt, ebben egyelőre nincs változás.

Szeptember végére halasztotta a döntést a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a Merkantil Bank indított a magyar állam ellen. A Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet, az MKB eurolízing, a Raiffeisen lízing, az Erste Bank és a Környe-Bokod Takarékszövetkezet keresetét viszont elutasította a bíróság. Ezen kívül  a KDB, a Raiffeisen bank ügyében várható még ma első fokú, nem jogerős ítélet.

Elutasították ma a Sopron bank keresetét is, itt az indoklásra érdemes külön is kitérni: a bíróság ugyanis úgy ítélte meg, hogy a felperes keveri a jogszabálynak való megfelelés és a tisztességesség fogalmát. A törvényszék álláspontja szerint a szerződés kikötéseinek jogszabály szerinti megfogalmazása nem elegendő, csupán egy keret, amelyet a bank köteles tartalommal megtölteni, hogy tisztességes legyen. Ez alapján tehát a bankoknak nem elég a jogszabályoknak megfelelő szerződést kötni ahhoz, hogy tisztességesek is legyenek.

A Fidesz frakcióvezetője egyébként ma mondott újat a devizahitelek rendezéséről: Rogán Antal szerint nem csak azoknak járhat vissza pénz, akiknek még él a hitelszerződésük, hanem azoknak is, akik korábban végtörlesztettek. Ehhez azonban perelniük kell, és ha nyernek, Rogán Antal szerint készpénzt kaphatnak vissza.

Megjelent a legutóbbi kamatdöntés jegyzőkönyve: eszerint augusztus 26-i kamatdöntő ülésén a monetáris tanács egyhangúlag szavazta meg a 2,1 százalékos jegybanki alapkamat szinten tartását. Ez nem meglepetés, így a forint árfolyamára sem volt különösebb hatással. Délelőtt 317,20-ig emelkedett az euró jegyzése, egyebek mellett Rogán Antal szavaival magyarázták ezt a szakértők, hajszálra volt kétéves mélypontjától a forint, innen viszont erősödni tudott a magyar deviza, 315 alatt is jegyezték az eurót.

Tovább tart az árcsökkenés a hipermarketekben: szeptemberi árkörképünk szerint ezúttal is olcsóbban tudhatjuk le a nagybevásárlást, mint tavaly - sőt, az előző havinál is valamivel lejjebb ment mintakosarunk ára. A Tesco és az Interspar is engedett tavalyi áraiból, az Auchan pedig csak minimális mértékben emelt. Egy év alatt így a három áruház átlagára 344 forinttal alacsonyabb lett, ami 2 százalékos csökkenést jelent a Privátbankár Árkosár értékében. A KSH holnap közli a friss inflációs számokat, árkosarunk ezúttal is jó indikátor lehet az adatokhoz.

Pénzügyi Tudatosság szakmai fórumot tartott szerdán a Privátbankár.hu. Az egyeztetésen először ültek egy asztalhoz a témában a gazdaság- és oktatáspolitika döntéshozói, a szabályozó hatóságok és a piac képviselői. Az eseményen Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium és Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, valamint Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára tartott nyitóelőadást. A Privátbankár.hu szakmai kerekasztalán jelentette be Kovács Levente, hogy a Magyar Bankszövetség szervezésében hazánk csatlakozik a 2015-ös European Money Week kezdeményezéshez, amely a pénzügyi oktatás, is,eretszerzés fontosságára hívja fel az Unió polgárainak figyelmét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet az akkumulátor-nagyhatalmi státusz: elcsúszhatnak egy banánhéjon a lengyelek
Privátbankár.hu | 2024. október 5. 16:33
A lengyelek úgy tudják, hogy ők rendelkeznek Kína után a világ másod legnagyobb akkumulátorgyártó iparával, ám ennek a státuszuknak a megtartása az EU jóindulatától függ.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor óriási csapásról beszél
Privátbankár.hu | 2024. október 5. 15:55
A kínai elektromos autók miatt aggódik a magyar miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Ez az, ami nagyon fáj a magyar gazdaságnak: zuhanásról jött hír
Privátbankár.hu | 2024. október 5. 08:35
Az év első kilenc hónapjában csökkent a Németországban gyártott és forgalomba helyezett személygépkocsik száma a német autóipar szakmai képviseleti szerve a VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) jelentése alapján. Főleg az elektromos autóknál nagy a visszaesés.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: kemény vám jöhet a kínai autókra
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 15:44
Megszavazták a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő uniós vámokat – közölte az Európai Bizottság.
Makro / Külgazdaság Kapott egy reménysugarat az Orbán-kormány Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:55
Németország az utolsó pillanatban meggondolta magát a pénteki szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Most azonnal menjen tankolni, ha kedves a pénztárcája!
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 10:31
Emelkedik a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is.
Makro / Külgazdaság Varsó még kivár
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:54
Jövőre kezdhet lazítani a monetáris feltételeken a lengyel jegybank.
Makro / Külgazdaság Mi lesz így az üzemanyagárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 09:10
Joe Biden amerikai elnök szerint tárgyalnak arról, hogy az izraeli hadsereg a közel-keleti konfliktusban iráni olajipari létesítményekre mérjen csapást.
Makro / Külgazdaság Péntek reggel még egy sallert kapott Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2024. október 4. 08:30
Augusztusban az ipari termelés volumene munkanaphatástól megtisztítva 4,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Az OECD-ben már látják az alagút végét
Privátbankár.hu | 2024. október 3. 17:28
 Jelentősen lassult az infláció augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG