BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. szeptember 16. 09:54

Az USA-ban és hazánkban az állam és egyház közötti választóvonal a szemünk előtt oldódik fel, miközben az első számú politikai vezetők alkotmány feletti pozícióra törekszenek. A fundamentalista keresztények egyre növekvő politikai súlyára már az iszlamista terrorizmus egyik fő állami finanszírozója, Szaúd-Arábia is felfigyelt. Káncz Csaba jegyzete.

Orbán Viktor és Donald Trump (MTI Fotó - Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely)

Vége annak a korszaknak a világban, amikor a felvilágosult fehér világ ujjal mutogathatott az iszlám fundamentalizmusra. Trump Amerikája, Orbán Magyarországa és Bolsonaro Brazíliája a politika centrumába hozza be az evangéliumi, keresztény fundamentalizmust. Akárcsak az erdogani Törökországban és a putyini Oroszországban, a fenti három országban az állam és egyház közötti elválasztóvonal a szemünk előtt oldódik fel, miközben az ország első számú politikai vezetője alkotmány feletti pozíciót foglal el.  Groteszk, de Trump adminisztrációja a természeti környezet pusztítására már fundamentalista biblikus magyarázatokat ad.

Evangélium és politikai machiavellizmus

A George W. Bush elnök körüli evangéliumi keresztényeknek - szövetségre lépve a más gyökerű neokonzervatívokkal - döntő felelősségük volt a törvénytelen második iraki háború 2003-as kirobbantásában.  Hátborzongató, hogy mivel ezek a fanatikusok Armageddont várják (pontosabban, ami utána jön), egy világháború perspektívája meg sem rendíti őket – sőt. Elvégre ha kitörne egy világháború, akkor meggyőződésük szerint előbb következik be Jézus második eljövetele, utána pedig az Ezeréves Királyság.

Trump a mai napig nem jár templomba, Orbán fiatalkori szocializációjában pedig nyomokban sincsen ott a kereszténység, mégis mindkét vezető napjainkban egyre többször hivatkozik Istenre. A magyar miniszterelnök sokak megdöbbenésére múlt szombaton az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XII. kongresszusán úgy fogalmazott: a hivatását vesztett liberális demokráciákkal szemben Közép-Európában ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg. Orbán ezzel legfőbb politikai mentorának, Putyinnak a szavait visszhangozta, aki júniusban nevezte „elavult”-nak a liberális eszmét.

Egyház és hírszerzés

Putyin, az egykori KGB ügynök, napjainkban a legodaadóbban támogatja az orosz ortodox egyházat és elnyom minden más vallási felekezetet. Erdogan Törökországához hasonlóan az egyházi szervezetek Putyin Oroszországában is mára az állam részei lettek és részt kell vállalniuk a nemzetbiztonsági és külső hírszerzési műveletekben. Megfigyelők szerint nem véletlen, hogy 2002 decemberében a Szent Szófia katedrális moszkvai megnyitóján részt vett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) vezetője, Nikolai Patrusev.

Káncz Csaba

Az amerikai ultrakonzervatív, neoprotestáns fundamentalista szervezetek és Putyin Oroszországa napjainkban ellenőrizetlen pénzekkel támogatják kontinensünkön az euroszkeptikusok megerősödését. A keresztény fundamentalista szervezetekkel – amelyek működését még a Vatikán sem nézi jó szemmel – a hazai kormánypártok részéről a miniszterelnök, Novák Katalin Fidesz alelnök és Vejkey Imre, a Parlament Igazságügyi Bizottságának vezetője tartja rendszeresen a kapcsolatot.

A fundamentalista keresztények egyre növekvő politikai befolyására már az iszlamista terrorizmus egyik fő finanszírozója, Szaúd-Arábia is felfigyelt. A múlt héten a koronaherceg fogadta Rijádban Trump több evangéliumi tanácsadóját, köztük Johnnie Moore-t, aki az elnök evangéliumi tanácsadó testületének társ-elnöke.  A herceg, aki egy éve feldaraboltatott egy szaúdi újságírót Isztambulban, most közösen emlékezett meg az evangéliumi tanácsadókkal a 2001 szeptember 11-i New York-i terrortámadásról.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a koronavírusos halálesetek száma Moszkvában
Wéber Balázs | 2020. május 29. 08:58
Az orosz fővárosban több mint kétszer annyian haltak meg koronavírus miatt áprilisban, mint eddig gondolták. A járvány lakosságszámra vetített halálozási rátája Belgiumban a legmagasabb a világon.
Makro / Külgazdaság A koronavírusról indít nemzeti konzultációt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 08:16
Mivel a miniszterelnök szerint most egy csendesebb időszak következik, ezért alkalmas az idő egy nemzeti konzultáció lebonyolítására. 
Makro / Külgazdaság Válságálló lehet a régiónk
MTI | 2020. május 28. 22:51
Közép-Európa EU-gazdaságai sem tudják elkerülni az idén a koronavírus-járvány okozta mély recessziót, de a térségi gazdaságok zöme gyorsan talpraáll a Moody's Investors Service értékelése szerint.
Makro / Külgazdaság USA: megroppanó költségvetés, egekbe törő gyilkossági mutatók
Káncz Csaba | 2020. május 28. 19:07
A múlt hónapban egyes amerikai szövetségi államokban 25 százalékkal csökkentek a költségvetési bevételek. Eközben az ország harmadik legnagyobb városa gyors ütemben halad azon az úton, amelyen már a bűnözés poklára jutott Detroit és Baltimore végigment. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél