<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kormányok jönnek-mennek, de egy valami biztos: a Strabag mindig, minden körülmények között hozza a formáját és milliárdos profitot utal az osztrák tulajdonosnak a magyarországi közbeszerzéseken elnyert munkák után.

Bár korábban a mára már megszűnt SZDSZ-t volt divat Strabag Demokraták Szövetsége néven emlegetni vicces jobboldali körökben, most az a jó hír, hogy az osztrák óriáscég az Orbán-kormány alatt is megtalálja a számítását és zökkenőmentesen viszi haza Ausztriába a Magyarországon megtermelt profitot. A Strabag ráadásul osztódással szaporodhat, mert ez a márkanév összesen mintegy 10 különböző céget takar, de a közös bennük a tulajdonos: egy 15 ezer lakosú karintiai városban székelő Strabag AG. Itt döntöttek úgy, hogy a magyarországi mintegy 130 milliárd forintos árbevételből keletkező 5 milliárd forintot osztalék formájában inkább kiveszik a cégekből - derül ki a lapunk által átnézett céges beszámolókból.

Persze ezt a bevételt nem a szél fújta össze, hanem állami közbeszerzéseken hirdették ki az osztrákokat győztesnek. A budapestiek főleg a 3-as metró felújításánál találkozhatnak Strabag-sisakos munkásokkal, hiszen Újpesttől Kispestig ők dolgoznak az állomások kipofozásán. A metróvonal közbeszerzéseit a Strabag Építőipari Zrt. szokta elnyerni: ez a társaság 2019-ben 27,5 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, amiből egymilliárd forintos profit jött össze, ellenben 1,4 milliárd forint osztalékot fizettik ki a tulajdonosnak.

A legnagyobb pénz a Strabag Áltános Építő Kft.-nél gyűlt össze: a 2018-as 52,7 milliárd forint után 2019-ben 68,9 milliárd forintnak lehetett örülni, ami 3 milliárd forint profithoz volt elegendő, ezt ki is vették a cégből. Mintegy 700 millió forintot a Strabag Szolnok nevű cégből is átutaltak Ausztriába, de nem mindegyik cégükből veszik ki az aranybányának tűnő magyar piacról származó nyereséget. Például a Strabag Rail Kft.-nél is beírhattak 703 millió forintot az adózott eredmény sorba, de innen inkább tartalékba helyezték.

Kéz a kézben

Hogy megtalálták a közös hangot a NER kedvenc építőipari cégeivel, azt talán jól bizonyítja, hogy áprilisban az állami Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a Püspökladány és Biharkeresztes közötti vasútfejlesztés kivitelezőit. A Hajdú-Bihar megyei város és az országhatár közötti vonalszakaszt a Strabag Rail Kft. és az R-Kord Építőipari Kft. kivitelezi nettó 47,2 milliárd forintos szerződéses értéken. Az R-Kord pedig természetesen Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó cége.

Első ránézésre kicsit idegen testnek tűnik a Strabag konszern cégei között az Asia Center Kft., a XV. kerületi áruházban főleg vietnámi kereskedők bérelnek helyiségeket. A cég ugyan 2 milliárd forint bevételt hozott a Strabag-nak, de folyamatosan veszteséges, ezúttal 1,1 milliárd forint lett a negatív eredmény.

Persze nem csak a metrót kell felújítani Budapesten, hanem néhány évente a 4-6-os villamost is vagy a Városligetet, ezt pedig ezúttal a Colas Alterra Zrt. vállalta magára. Tavaly nyáron a budai oldalon építették a villamost, de 2016. októberében a francia hátterű cég nyerte el a Fővárosi Önkormányzat hirdetmény nélküli tenderét a pesti rakpart megújítására a vizes vb miatt, de a Liget projektnél is lehetett számítani a megbízhatóságukra: 2,5 milliárd forintért kapott új közvilágítást a Városliget. A Colas Alterra Zrt. 2019-ben 21,5 milliárd forint árbevételt ért el, amiből csak 51 millió forintos profit jött össze. Ellenben a központi Colas Hungária Zrt. 22,2 milliárd forintos forgalmából 6,9 milliárd forintos profit lett, amiből 5,4 milliárd forintot át is utaltak Páriszba.

Laptársunk írt arról, hogy az Opel magyarországi egysége fizetett komoly osztalékot az anyavállalatának, majd azt is megírtuk, hogy a Mercedes is hasonlóan tett. Ezek után azt is mondhatjuk, hogy az Audi jelentése már nem is okozott meglepetést, hiszen az ingolstadti társaság is jelentős osztalékfizetésről döntött. Az ugyanakkor nem nevezhető szokványosnak, hogy a tavaly realizált eredmény többszörösét vette ki az Audi AG a magyar leányvállalatából. (A háttérről az mfor.hu írt elemzést: Féktelen buli vagy felkészülés a legrosszabbra? Miért viszik el a pénzt az autógyártók? >>)

Kell a segítség

Ugyanakkor Orbán Viktor kormányfő épp a napokban jelentette ki, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatása még az olyan, világszínvonalon kiemelkedő gyárakat is rendkívül érzékenyen érinti, mint az Audi, és a miniszterelnök szerint még a saját lábán megálló Audi-gyár újraindításához is kormányzati segítség kell. Az MSZP szerint a Fidesz cserbenhagyta a magyar munkavállalókat és ismét a multinacionális cégek oldalára állt.

Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: durva fotót posztolt Zelenszkij a háborúról
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 15:34
Kiégett lakóház, előtte két ember. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG