BUX
35 308.18
-0.18%
-63.00
OTP
10 830.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 796.00
-0.77%
-14.00
RICHTER
6 525.00
+0.23%
+15.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. június 13. 11:40

Ma mutatkozik be Brüsszelben az új jobboldali populista frakció, amely az ötödik legnagyobb képviselőcsoport lesz az EP-ben. Matteo Salvini eredetileg Orbán Viktort és pártját is szerette volna a soraiban tudni, ő azonban már inkább maradna az Európai Néppártban. Nemrég még levelet is írt a Fideszt vizsgáló bizottságnak, amelyben európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatja.

Matteo Salvini Rómában, a június 2-i olasz nemzeti ünnepen. EPA/ANGELO CARCONI

Ma mutatkozik be az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében az olasz Liga vezette jobboldali-populista pártszövetség frakciója, adta hírül a Die Presse.

Salvini, Le Pen, AfD

A csoportosulásnak 73 képviselője lesz a 751 fős EP-ben, és ezzel várhatóan az ötödik legnagyobb frakciót alkotja majd az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek mögött. (A liberálisok  Emmanuel Macron francia államfő pártjával alakítanak közös frakciót, és így lesznek a harmadik legnagyobb tömörülés - a szerk.)

Matteo Salvini szövetségén belül a legtöbb politikust (28) az általa vezetett olasz Liga delegálja, őt követi a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (22), majd az Alternatíva Németországért (AfD, 11). Az osztrák Szabadságpárt és a belgiumi Flamand Érdek három-három fővel képviselteti magát a frakcióban, amelynek tagja lesz még egy dán, egy finn, egy cseh és egy észt párt is. Ezek a politikai erők általában konzervatívnak, hazafiasnak nevezik magukat, elemzők egy része viszont radikális vagy szélsőjobboldalinak, illetve jobboldali populistának tartja őket.

Salvini eredetileg azt szerette volna, ha csatlakozik hozzájuk a lengyel Jog és Igazságosság, a brit Brexit Párt és a Fidesz is, amelyek jelentősen növelték volna erejüket, végül azonban egyikük sem szövetkezett velük.

A Fidesz már maradna a Néppártban

Az EP-választások óta, amelyen a jobboldali-populisták ugyan erősödtek, de nem tudtak áttörő sikert elérni, a magyar kormánypárt több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább kibékülne a Néppárttal.

Visszavonulót fújt két vitatott kérdésben (reklámadó, közigazgatási bírósági rendszer), megszavazta Manfred Webert frakcióvezetőnek (ugyanakkor továbbra is alkalmatlannak tartja az Európai Bizottság elnöki posztjára), Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy német lapnak arról beszélt, hogy maradnának a jobbközép pártcsaládban.

Levél Schüsselnek

Orbán Viktor egyúttal válaszlevelet írt a néppárti vizsgálóbizottság egyik tagjának, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak. (A bizottság – amelynek Schüssel mellett tagja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke – azt elemzi, hogy ki kell-e zárni a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt a Néppártból annak értékeinek megsértése miatt.)

A Népszava szerint a magyar kormányfő a levélben teljes nonszensznek nevezte azt az állítást, hogy a Fidesz nem elég elkötelezett az európai értékek iránt. Szerinte a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, valamint a szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sem kell aggódni: a legfontosabb közéleti médiumok (RTL Klub Híradó, HVG, ATV, Blikk, Népszava) kormánykritikusak - írta a kormányfő.

Úgy véli, hogy a korrupció miatt sincs ok szégyenkezni, a civil szervezetek pedig nincsenek elnyomva. A bizottság kérdésére írt arról is, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia. A fideszes EP-kampányt ért kritikára pedig azt válaszolta: csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Van Rompuy dönthet

Manfred Weber korábban azt mondta: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Szerinte a Fidesz-tagság kérdése Herman Van Rompuy kezében van: ő értékeli majd, hogy maradhatnak-e pártcsaládban.

UPDATE:

A jobboldali-populista frakció neve Identitás és Demokrácia lesz. A képviselőcsoport az előző ciklusban Szabadság és Nemzetek Európája néven működött. A Liga közlése szerint a mai sajtótájékoztatón Salvini nem tudott részt venni, de támogatja a kezdeményezést. (MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Makro / Külgazdaság Két megyében megugrott a fertőzöttek száma - friss koronavírus-statisztika
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:54
Ötödik napja nincs magyar áldozata a koronavírusnak, de ezúttal 16 új fertőzöttről érkezett jelentés - ebből Csongrád-Csanádban és Borsodban van 12.
Makro / Külgazdaság Zöld utat kapott az egyszer használatos műanyagok betiltása Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 08:36
Egyelőre csak megteremtik a lehetőségét annak, hogy 2021 nyarától olyan rendeleteket hozzon a kormány, amelyben betilthatja egyes termékek gyártását, használatát és kereskedelmét is.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat zakózott az orosz gazdaság a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 15. 20:02
Az orosz bruttó hazai termék 9,5-10 százalékkal esett vissza a második negyedévben - közölte az orosz központi bank szerdán.
Makro / Külgazdaság Üzent az államfő – csúcsra pörög a járvány a szomszédban
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 16:41
Meghaladta a tízezret az azonosított aktív koronavírusos fertőzések száma Romániában. A román államfő mindenkit védekezésre szólított fel. 
Makro / Külgazdaság Kiütötték az építőipart, lassú lesz az ébredés a kómából
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:14
A várakozásoknak megfelelően tovább romlott májusban a magyar építőipar teljesítménye. Egyelőre még a látóhatáron sincs a javulás, legkorábban ősz végén, de még inkább jövő év elejétől számíthatunk jobb mutatókra. Sovány vigasz, hogy Közép-és Kelet-Európa összes országában – a magyarhoz hasonlóan – ugyancsak kómába került az ágazat.
Friss
hírlevél