BUX
36 363.83
+0.17%
+61.00
OTP
10 920.00
+0.37%
+40.00
MOL
1 795.00
-0.83%
-15.00
RICHTER
7 075.00
+0.64%
+45.00
MTELEKOM
385.00
-0.52%
-2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. június 13. 11:40

Ma mutatkozik be Brüsszelben az új jobboldali populista frakció, amely az ötödik legnagyobb képviselőcsoport lesz az EP-ben. Matteo Salvini eredetileg Orbán Viktort és pártját is szerette volna a soraiban tudni, ő azonban már inkább maradna az Európai Néppártban. Nemrég még levelet is írt a Fideszt vizsgáló bizottságnak, amelyben európai értékek iránti elkötelezettségét bizonygatja.

Matteo Salvini Rómában, a június 2-i olasz nemzeti ünnepen. EPA/ANGELO CARCONI

Ma mutatkozik be az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében az olasz Liga vezette jobboldali-populista pártszövetség frakciója, adta hírül a Die Presse.

Salvini, Le Pen, AfD

A csoportosulásnak 73 képviselője lesz a 751 fős EP-ben, és ezzel várhatóan az ötödik legnagyobb frakciót alkotja majd az Európai Néppárt (EPP), a szociáldemokraták, a liberálisok és a Zöldek mögött. (A liberálisok  Emmanuel Macron francia államfő pártjával alakítanak közös frakciót, és így lesznek a harmadik legnagyobb tömörülés - a szerk.)

Matteo Salvini szövetségén belül a legtöbb politikust (28) az általa vezetett olasz Liga delegálja, őt követi a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés (22), majd az Alternatíva Németországért (AfD, 11). Az osztrák Szabadságpárt és a belgiumi Flamand Érdek három-három fővel képviselteti magát a frakcióban, amelynek tagja lesz még egy dán, egy finn, egy cseh és egy észt párt is. Ezek a politikai erők általában konzervatívnak, hazafiasnak nevezik magukat, elemzők egy része viszont radikális vagy szélsőjobboldalinak, illetve jobboldali populistának tartja őket.

Salvini eredetileg azt szerette volna, ha csatlakozik hozzájuk a lengyel Jog és Igazságosság, a brit Brexit Párt és a Fidesz is, amelyek jelentősen növelték volna erejüket, végül azonban egyikük sem szövetkezett velük.

A Fidesz már maradna a Néppártban

Az EP-választások óta, amelyen a jobboldali-populisták ugyan erősödtek, de nem tudtak áttörő sikert elérni, a magyar kormánypárt több csatornán keresztül is jelezte, hogy inkább kibékülne a Néppárttal.

Visszavonulót fújt két vitatott kérdésben (reklámadó, közigazgatási bírósági rendszer), megszavazta Manfred Webert frakcióvezetőnek (ugyanakkor továbbra is alkalmatlannak tartja az Európai Bizottság elnöki posztjára), Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egy német lapnak arról beszélt, hogy maradnának a jobbközép pártcsaládban.

Levél Schüsselnek

Orbán Viktor egyúttal válaszlevelet írt a néppárti vizsgálóbizottság egyik tagjának, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak. (A bizottság – amelynek Schüssel mellett tagja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament egykori elnöke – azt elemzi, hogy ki kell-e zárni a jelenleg felfüggesztett tagságú Fideszt a Néppártból annak értékeinek megsértése miatt.)

A Népszava szerint a magyar kormányfő a levélben teljes nonszensznek nevezte azt az állítást, hogy a Fidesz nem elég elkötelezett az európai értékek iránt. Szerinte a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a magyar bíróságok függetlensége garantált az alkotmányban, valamint a szólás- és véleményszabadság helyzete miatt sem kell aggódni: a legfontosabb közéleti médiumok (RTL Klub Híradó, HVG, ATV, Blikk, Népszava) kormánykritikusak - írta a kormányfő.

Úgy véli, hogy a korrupció miatt sincs ok szégyenkezni, a civil szervezetek pedig nincsenek elnyomva. A bizottság kérdésére írt arról is, mit jelent szerinte az illiberális demokrácia. A fideszes EP-kampányt ért kritikára pedig azt válaszolta: csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Van Rompuy dönthet

Manfred Weber korábban azt mondta: változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Szerinte a Fidesz-tagság kérdése Herman Van Rompuy kezében van: ő értékeli majd, hogy maradhatnak-e pártcsaládban.

UPDATE:

A jobboldali-populista frakció neve Identitás és Demokrácia lesz. A képviselőcsoport az előző ciklusban Szabadság és Nemzetek Európája néven működött. A Liga közlése szerint a mai sajtótájékoztatón Salvini nem tudott részt venni, de támogatja a kezdeményezést. (MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
Makro / Külgazdaság Tényleg kinyitják az iskolákat: megjelent a rendelet a következő tanévről
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:28
Máris megjelent a délután beharangozott rendelet az iskolakezdésről: hagyományosan indul a tanév szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Brutálisan rossz lett az inflációs adat, jön a nyugdíjasok kompenzációja
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 11. 17:19
Az év elején 2,8 százalékkal emelték a nyugdíjakat, az első hét hónapban közel 4 százalékkal drágult az életük.
Makro / Külgazdaság Ki akarja felújítani a Lánchidat? Megjelent a felhívás
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:47
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.
Makro / Külgazdaság Megvan a döntés az iskolakezdésről: rendeletet ad ki a kormány
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 16:04
A normális, megszokott menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet a minisztérium friss közlése szerint. A hamarosan megjelenő rendelet szerint a tanév hagyományosan indulhat szeptember 1-jén.
Makro / Külgazdaság Ütések hallatszódnak a rendőrbuszokból – durvul a helyzet Fehéroroszországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 15:22
Egyre jobban elszabadulnak az indulatok a beloruszoknál, ahol ezreket vettek őrizetbe az elnökválasztás után kitört tüntetések során. Egy ember életét vesztette, a fő ellenzéki jelölt – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott. A lengyel miniszterelnök rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgeti. A magyar kormány eddig nem szólalt meg.
Makro / Külgazdaság Az üzemanyagtól a nyaralásig: mi dobta meg ennyire az inflációt?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 14:58
A szokásosnál nagyobb bizonytalanságot emeli ki a friss, a vártnál magasabb inflációs adat kapcsán az MNB.
Makro / Külgazdaság Az oroszoknak már megvan a koronavírus elleni védőoltásuk
MTI | 2020. augusztus 11. 11:49
Vlagyimir Putyin jelentette be, hogy bejegyezték a szert.
Makro / Külgazdaság Befőttesüvegben árulja az oroszlán- és tigrisürüléket egy német cirkusz a koronavírus miatt
MTI | 2020. augusztus 11. 10:37
Így tudnak némi bevételt szerezni a pandémiás krach közepette. A terméknek nagy a sikere.
Makro / Külgazdaság A görögök is szigorítanak, mert csúcson az új fertőzések száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 11. 09:51
Görögország is visszaállítja a korlátozó intézkedések egy részét, mivel minden korábbinál több új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.    
hírlevél