<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Trump lépései sorra ássák alá az amerikai globális hegemónia tekintélyét. Külügyminisztere ellehetlenült, az elnök diplomáciai lépéseit 36 éves veje irányítja. Az amerikai diplomáciában uralkodó káosz már biztonságpolitikai aggodalmakat is szül, ezért megszólalt az Európában állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka.
Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház rózsakertjében 2017. június 1-jén bejelenti, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015 végén Párizsban aláírt nemzetközi klímavédelmi egyezményből. (Kép forrása: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

Fél évvel a beiktatása után Trump elnök történelmi léptékben mérve is páratlan politikai örvénybe került. Törvényhozási tervei elakadtak, elnöki rendeletei sorra buknak el a bíróságokon, külpolitikája kapkodó és kaotikus. Robert Mueller speciális "oroszügyi fővizsgáló" az elnök közvetlen munkatársai és családtagjai ellen jogi eljárást készít elő, ráadásul a hírek szerint az orosz vásárlók által lebonyolított Trump-ingatlanokat is bevonja a vizsgálatba. Ezen túl a Bank of Cyprust is vizsgálja, amely szintén érintett lehet a kérdésben.

A koronaherceg akcióban

Trump beiktatása óta az Egyesült Államok nemzetközi megítélése súlyosan romlott. Az elnök nekiment mindazon tartóoszlopoknak, amelyek az elmúlt hét évtizedben Washington globális hatalmát alátámasztották. Az európai és ázsiai szövetségeseket elbizonytalanította, kereskedelmi megállapodásokat törölt el, létfontosságú ökológiai kutatásokat lehetetlenített el, mindezekkel aláásva az amerikai globális hegemónia tekintélyét.

A nemzetközi tárgyalásos rendezésért felelős külügyminisztérium költségvetését egyharmaddal vágta vissza. Legfőbb külügyi megmondóembere 36 éves milliárdos veje, Jared Kushner lett, aki diplomáciai dilettantizmusa ellenére ma már Kína, Mexikó és a Közel-Kelet ügyeiben is döntő szóval bír a Fehér Házban. Egyes megfigyelők Kushnert „koronahercegként” emlegetik, aki kulcsszerepet játszik Trump egyre dinasztikusabb jellegű rezsimjében.

Az ellehetetlenült külügyminiszter

Tillerson külügyminiszter napjainkra a belső körön kívül találta magát, akinek nem osztanak kártyát a külügyi döntéshozatalban. Trump súlyos elfogultsága Szaúd-Arábia irányába az elmúlt hetekben ellehetetlenítette Tillerson törekvéseit is, hogy megoldást találjon a katari válságra. Tillerson feladata lenne továbbá az, hogy megvédje a védhetetlen, vagyis az elnök lépéseit olyan ügyekben, mint a klímavédelem, avagy a nemzetközi kereskedelem. Mindezt akkor, amikor az Egyesült Államok lépéseibe vetett bizalom a nemzetközi közösség szemében történelmi mélypontra süllyedt.

Tillerson évtizedekig az ExxonMobil olajóriás első számú tekintélyes vezetője volt, és most kétségbeesetten konstatálja, hogy külügyminiszterként kicsúszott a kezéből az irányítás. A minisztériuma továbbra is káoszban leledzik, a felső vezetésbe nem talál kompetens embereket, mert a Fehér Ház csakis 100 százalékosan megbízható Trump-káderek kinevezését hajlandó jóváhagyni. Nem véletlen, hogy ez a feszültség már Tillerson és a Fehér Ház személyzeti főnöke között ordítozásba torkollott.

Ez már a Pentagonnak sem tetszik

Káncz Csaba

Az amerikai diplomáciában uralkodó káosz már biztonságpolitikai aggodalmakat is szül. Az Európában állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka, Ben Hodges tábornok szerint olyan lassú az új nagykövetek kinevezése, hogy az hátráltatja az amerikai politika végrehajtását. Hodges mintegy 67 000 amerikai katona parancsnoka Európában és szerinte különösen a berlini nagykövet hiánya okoz problémákat – ez érthető, hiszen Wiesbadenben van ezen csapatok főparancsnoksága.

A tábornok frusztrációja megalapozott, hiszen bár Trump azonnal lemondatta Obama nagyköveteit saját beiktatásakor, ennek ellenére fél év alatt sem sikerült jelöltet állítani (!) a következő európai nagykövetségeinek élére: Franciaország, Németország, EU, Ausztria, Dánia, Finnország, Írország, Magyarország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Svájc, valamint az ENSZ képviseletek vezető pozícióira Genfbe, Rómába és Bécsbe.

Káncz Csaba jegyzete.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG