Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnap arra kérte a szülőket, ne engedjék iskolába gyermekeiket. Ma, a szigorítások napján pedig tanácsokat adnak, mire hivatkozzanak a szülők az intézményvezetőnél, ha tényleg nem engedik el őket. Hiszen az általános iskolák, óvodák és bölcsődék még mindig nyitva maradtak. Megnéztük azt is, mely országokban zárták vagy nem zárták be a sulikat.

Tegnap még alkalmatlannak találta a Nemzeti Népegészségügyi Központ az az antigén gyorsteszteket a pedagógusok szűrésére annak kapcsán, hogy a Fővárosi Önkormányzat minden budapesti tanárt ezzel tesztel le. Ma viszont Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy országosan ezzel a teszttel szűrik le a pedagógusokat. 

Mint emlékezetes, az iskolák bezárásánál is hasonló metódust választott a kormány. Március 13-án még arról szóltak a hírek, hogy az iskolák rendkívüli szünetében fizetés nélküli szabadságon lesznek a tanárok, tehát egy fillért sem kapnak, másnap rendeletben szabályozták a közoktatási intézmények bezárását március 16-tól.

A mai szigorítások között, ha nem is szerepelt a teljes iskolabezárás, de az igen, hogy a középiskolák digitális tanrendre állhatnak át, ám a bölcsődék, óvodák és általános iskolák továbbra is nyitva maradnak. Pedig a múlt héten egyre többen kérték, hogy az összes iskolát zárják be, vagy a szülők lépjenek:

A PDSZ azt javasolja a szülőknek, hogy ezekre hivatkozzanak, ha úgy döntenek, nem viszik gyermekeiket az iskolákba:

1. A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdésének c) pontja leírja, hogy a mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha a gyermek, a tanuló intézkedés vagy alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni. A járványhelyzet alapos indoknak számít.

2. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár a PDSZ-nek küldött válaszában kifejti, hogy „a hiányzások kezelésére az intézményvezetőknek van jogkörük, ezt tőlük senki nem vonta el”. Tehát ha egyes igazgatók vonakodnak ettől, fontos tudni, hogy saját hatáskörükben igazolhatják a hiányzásokat.

Megnéztük azt is, mi a helyzet Európa többi országában az iskolákban:

Csehország: november 20-ig meghosszabbították a rendkívüli szükségállapotot, ennek köszönhetően továbbra is bezárták az általános iskolákat.

Szlovénia: november 9-től digitális oktatásra állnak át az általános iskolákban. Az oktatási intézmények, az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével már október 19-től távoktatásra álltak át. A kormány döntése szerint viszont a meghosszabbított őszi szünet után hétfőtől egy hétig mindenkinek online kezdődik az oktatás. Néhány kivétellel pedig az óvodák is zárva maradnak.

Szlovákia: november 2-tól egy hónapra bezártak az iskolák.

Montenegró: november 6-tól bezárták az iskolákat.

Lengyelország: október 19-től digitális oktatásra tértek át a középiskolák és a felsőfokú intézmények, november 4-től pedig az iskolák alsó tagozata is.

Románia: október 20-tól csak azokon a településeken zárták be az iskolákat, ahol meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két hétben diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. November 5-től bezárták az óvodákat és minden iskolát. Az iskolalátogatás a hatóságok által elrendelt szüneteltetése idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni a 12 évet be nem töltött gyermekek felügyelete érdekében, ez idő alatt pedig költségvetési forrásból megtérítik a bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.

Csehország: november 20-ig bezárták az iskolákat, az oktatást az általános iskola hetedik osztályától online tanításra állítják át.

Ausztria: november 2-től a középiskolák és felsőoktatási intézmények digitális oktatásra álltak át november 2-től, de az általános iskolák, óvodák és bölcsődék nyitva vannak.

Olaszország: november 5-ől december 3-ig a vörös régiókban a tantermi oktatás kizárólag az általános iskola első öt osztályában folytatódik.  A narancssárga és a zöld régiókban az oktatás a tantermekben folytatódik az általános iskolákban, tizennégy éves kortól pedig online tanításra állnak át.

Görögország: november 9-től csak az általános iskolák és az óvodák maradtak nyitva, a középiskolák és felsőfokú intézmények távoktatással működnek tovább.

Ukrajna: október végéig zárva tartották az iskolákat, az őszi szünet végével talán visszaengedik az alsósokat a tantermekbe, most várható erről döntés.

Bulgária: az oktatási minisztérium a legfertőzöttebb települések iskolaigazgatóinak megadta a jogot, hogy saját hatáskörben döntsenek az iskolabezárásokról.

Országok, ahol még nyitva vannak az iskolák: Horvátország, Anglia, Franciaország, Ausztria, Németország, Svédország, Norvégia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Müller Cecília: igyekezzenek az egészségügyi dolgozók, mert tovább kell lépni!
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 12:35
Müller Cecília szerint igyekezniük kell az egészségügyi dolgozóknak. Kiderült, hogy a tisztifőorvos szerint még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Friss
hírlevél