4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Semmi nem utal arra, hogy péntek 13 balszerencsét hozna. Megnyílnak a brüsszeli pénzcsapok – öt operatív programot engedélyezett az EU, amely ugyanakkor a görögökkel még mindig nehezen ért szót.

Öt magyar operatív program (OP) támogatását hagyta jóvá pénteken az Európai Bizottság, amelyeken keresztül a következő években összesen több mint húszmilliárd euró fejlesztés valósulhat meg Magyarországon. Ebben a periódusban a gazdaságfejlesztési és innovációs OP 8,8 milliárd eurós keretéből 7,73 milliárdot állnak majd az EU különféle alapjai. A terület- és településfejlesztési OP-ből 3,97 milliárd euró, a versenyképes Közép-Magyarország OP-ből 927 millió euró, az integrált közlekedésfejlesztési és a környezeti és energiahatékonysági OP-kből összesen 7,7 milliárd euró értékben valósulhatnak meg fejlesztések, amiből 6,5 milliárdot biztosítanak az uniós alapok.

Ráadásul az új pályázatok, amelyek hamarosan így végre megjelenhetnek termékeny talajra hullhatnak. Mint ismert, a magyar gazdaság 3,5 százalékkal bővült 2014-ben a nyers és a kiigazított adatok szerint egyaránt, míg a tavalyi utolsó negyedévben 3,4 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Meglepőnek nevezték a magyar gazdaság lendületét londoni pénzügyi elemzők a tavalyi növekedési adatok pénteki ismertetése után. A várható további növekedési pályáról ugyanakkor eltérnek a vélemények. Egyes előrejelzések megtorpanást valószínűsítenek, más londoni házak elemzői viszont javították a magyar gazdaság idei teljesítményére adott prognózisukat. A Capital Economics már lassulást várt a tavalyi negyedik negyedévre Magyarországon - az egyetlen térségi gazdaságban, ahol gyorsult a növekedés 2014 végén -, Csehországban viszont az aktivitási adatok gyorsulásra vallottak, mégis jelentősen lassult a GDP-bővülés üteme.

Érdekes, hogy nem csak Budapestről, de Athénból is jó hírek érkeztek. A görög statisztikai hivatal pénteken közzétett jelentése szerint tavaly szezonális kiigazítással 0,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 2013-hoz viszonyítva. A tavalyi negyedik negyedévben 1,7 százalékkal bővült a gazdaság éves összehasonlításban, az előző negyedévhez képest viszont 0,2 százalékkal csökkent. Az év végi visszaesés valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy december elején elkezdődött a választási kampány, ami néhány szektorban bizonytalanságot okozott. Antonisz Szamarasz akkori miniszterelnök meglepetésre előre hozta az elnökválasztást, amelynek kudarca miatt január 25-én előre hozott parlamenti választást kellett tartani. Szamarasz megbukott és át kellett adnia a kormányzást a Radikális Baloldal Koalícióját (Sziriza) vezető Alekszisz Ciprasznak. A tavalyi költségvetés 0,6 százalékos, az idei pedig 2,9 százalékos gazdasági növekedésre alapozva készült. A tavalyi kedvező eredményt elsősorban a turizmus fellendülésének köszönheti Görögország: 15-20 százalékkal több turista töltötte vakációját a dél-európai országban. Ugyanakkor a görög áruexport meglehetősen középszerű eredményeket könyvelhetett el.

A kedvező adatok mellett folyik a szkander az EU és a görögök között. Németország nem hiszi, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) helyettesítheti az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) trojkájának ellenőrző szerepkörét a Görögországnak nyújtott nemzetközi hitelprogramban - mondta pénteken Martin Jaeger, a német pénzügyminisztérium szóvivője. A szóvivő szerint örömmel fogadják, ha az OECD szakértői tanácsokat adnak a görög kormánynak, de arra nem látnak lehetőséget, hogy az OECD szerepet kapjon a három másik nemzetközi szervezet helyett az ellenőrzésben. Mint ismert, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán Athénban tárgyalt Ángel Gurríával, az OECD főtitkárával. Görögország megállapodott az OECD-vel, hogy kidolgoznak közösen egy reformtervet a görög gazdaság növekedésének felélesztésére, valamint a korrupció és az adócsalás visszaszorítására.

És akkor a nap híre: a magyar állam 700 millió dollár erejéig készfizető kezességet vállal a Budapest Bank megvásárlására – jelent meg a határozat a Magyar Közlönyben. Miután a határozat délután 2 órakor már hatályba is lépett, ez arra utal, hogy a kabinet nagyon hamar, akár még ma aláírhatja a vételi megállapodást a General Electric-kel. A konstrukció kicsit bonyolult lett amiatt, hogy az amerikai cég adót tudjon optimalizálni, ezért a tranzakcióhoz még kell majd az MNB engedélye is, ami ugyanakkor információnk szerint még várat magára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG