BUX
36 284.50
-0.17%
-62.00
OTP
10 570.00
+1.15%
+120.00
MOL
1 991.00
-0.10%
-2.00
RICHTER
6 815.00
-1.87%
-130.00
MTELEKOM
400.00
+0.13%
+0.00
 
2019. október 17. 06:10

Strache pártjának és a magyar kormánypártnak is megvolt a maga Ibiza botránya, és mindegyik komoly pofont kapott a választóktól. A Szabadságpárt valószínűleg ellenzékbe szorul, Sebastian Kurz viszont továbbra is kormányzó szövetségese lehet Orbán Viktornak, mondta a Privátbankár.hu-nak Alexander Dworzak. A Wiener Zeitung szerkesztője szerint ezzel ugyanakkor nem fog dicsekedni a régi-új kancellár.

Orbán Viktor és Heinz-Christian Strache akkori osztrák alkancellár a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Valószínűleg az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek koalíciója irányítja a jövőben Ausztriát, nyilatkozta lapunknak Alexander Dworzak, a Wiener Zeitung szerkesztője.

Mint ismert, az ÖVP óriási fölénnyel nyerte a szeptember végi előrehozott parlamenti választásokat – a volt és jövendőbeli osztrák kancellár, Sebastian Kurz pártja 37,5, a második helyezett szociáldemokrata párt  mindössze 21,2 százalékot kapott –, egyedül azonban nem képes kormányt alakítani.

Zöld kényszerházasság

Az osztrák napilap munkatársa szerint a szociáldemokraták magukkal vannak elfoglalva a a súlyos vereség után, az ÖVP korábbi kormánykoalíciós partnere, a Szabadságpárt (FPÖ) pedig szintén ellenzéki szerepre készül. Emiatt a Néppárt az  egyre népszerűbb Zöldekkel foghat össze.

Ez tűnik a legvalószínűbbnek még akkor is, ha a tartalmi kérdésekben – a klímapolitikától a migrációig – nagyon kevés a hasonlóság

mondja Dworzak arra utalva, hogy Kurz szigorú bevándorlás-politikája ellentétes a Zöldek jóval megengedőbb hozzáállásával.

Kurzra számíthat Orbán, de...

De mit jelenthet az osztrák belpolitikai erőviszonyok átrendeződése az Orbán-kormány számára?

A magyar miniszterelnök jó kapcsolatokat ápolt az ÖVP-FPÖ kabinettel, ezen belül Sebastian Kurzzal, és különösen jó viszony fűzte Heinz-Christian Strachéhoz, az FPÖ azóta megbukott vezéréhez és volt alkancellárhoz, akit idén májusban személyesen fogadott Budapesten.

Dworzak szerint Kurz továbbra is Orbán Viktor szövetségese maradhat:

250 ezer korábbi FPÖ-szavazó most Kurzra adta a voksát, aki ezért ezentúl is szigorú bevándorlás-politikát fog folytatni. Ilyen szempontból Orbánnak a jövőben is lesz egy szövetségese uniós szinten.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ezt a régi-új kancellár nem fogja nyilvánosan demonstrálni:

Ezzel ugyanis megsértené koalíciós partnerét, a Zöldeket, akik nagyon kritikusak Orbánnal szemben.

Az ÖVP és a Fidesz viszonya persze amúgy sem felhőtlen: tavaly szeptemberben például az osztrák néppárti képviselők is megszavazták a magyar kormányt a demokrácia állapota miatt bíráló Sargentini-jelentést.

Prostik és gengszterek

A Szabadságpártról, mint kormánypozícióban lévő szövetségesről viszont kénytelen lemondani az Orbán-kormány, hiszen az a jelek szerint ellenzékben lesz majd.

A jobboldali populista párt és a Fidesz amúgy hasonló utat járt be a közelmúltban. Egyrészt mindkettő tekintélyét überciki leleplezések tépázták: a Fideszt a családapaként kampányoló győri polgármester, Borkai Zsolt kurvázós, a Szabadságpártot Heinz-Christian Strache gengszteres videója hozta több mint kellemetlen helyzetbe. (Ugyanakkor szexbotránya volt Budaörs polgármesterének, a korábban SZDSZ-es Wittinghoff Tamásnak is.)

Az osztrák videón a Szabadságpárt akkori vezére állami megbízásokat ígér egy kétes hírű orosz (ál)oligarcha-rokonnak párttámogatásokért cserébe.

Választási bukták

Másrészt mindkét párt súlyos pofonokat kapott: a Fidesz az önkormányzati választásokon Budapest mellett tíz megyei jogú várost is elvesztett, a Szabadságpárt pedig a parlamenti választásokon bukott mintegy tíz százalékot 2017-hez képest.

Az biztos, hogy az említett botrányok egyik párt népszerűségének sem tettek jót. Alexander Dworzak szerint ugyanakkor a Szabadságpárt vereségének nem ez volt a fő oka:

Az FPÖ azt hangoztatta, hogy részegen mindenki beszélt már hülyeségeket. Sok polgár nagyon hamar meg is bocsátotta nekik a botrányt. Ennél sokkal fontosabb volt azonban, hogy a választás előtt kitudódott: Strache havi 10 ezer eurós, költségtérítésre használható számla felett rendelkezett, az FPÖ pedig havi 2500 euróért bérelt neki villát. Ez katasztrófa volt a párt számára, amely a kisemberek pártjának mondja magát. Ezt követően esett a támogatottságuk húszról 16 százalékra.

Strache ment, Borkai maradt

A 10 ezer eurós juttatást és a 2500 eurós „lakhatási támogatást” az FPÖ is megerősítette. Strache azt állítja, hogy a számla nem az övé volt, hanem az egész csapatáé. Néhány hete mindenesetre közölte, hogy befejezi politikai karrierjét.

Borkai Zsolt ezt nem tette meg: az újraválasztott polgármester ugyan bejelentette távozását a Fideszből – miután megnyerte a választást –, de polgármesteri címét a kurvázós videó és az őt ért korrupciós vádak ellenére is megtartja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Még mindig milliók kértek munkanélküli segélyt Amerikában
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:43
Úgy tűnik, hogy némi enyhülés látszik az Egyesült Államok munkaerőpiacán, a heti új munkanélküli segélykérelmek a múlt heti 2,4 millióhoz képest 2,1 millióra csökkentek.
Makro / Külgazdaság Ezért csúszhat a BMW-gyár építése?
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 15:28
Néhány hete komoly polémia kerekedett a Debrecenben épülő BMW-gyár körül, a sajtóban az jelent meg, hogy jelentősen csúszik a beruházás, míg Szijjártó Péter miniszter ezt cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges csúszás nem a járvány, hanem a magyar fél miatt következhet be.
Makro / Külgazdaság Több tízezer magyart fertőzhetett meg észrevétlenül a koronavírus
Gáspár András | 2020. május 28. 12:36
Csütörtökön is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs, különösebb izgalmak és Müller Cecília nélkül.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: fél évet csúszik az egyszer használatos műanyagok betiltása
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:08
A kormány szerdai ülésén döntött még az iskolaőrség létrehozásáról. 
Makro / Külgazdaság Milliárdokkal toldja meg Áder János alapítványát a kormány
Valkai Nikoletta | 2020. május 28. 10:02
Létrejött egy tőkealap, vele 5 milliárd forint támogatást adnak klímavédelmi célokra.
Makro / Külgazdaság Már a járvány előtt visszaestek a beruházások
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:51
Állandó vita tárgya, hogy az uniós források nélkül milyen növekedésre lenne képes a magyar gazdaság. Az első negyedéves beruházási adatok ebből a szempontból is érdekesek.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-hatás: 100 ezer áldozat, 40 millió munkanélküli az USA-ban
Wéber Balázs | 2020. május 28. 09:47
Százezer fölé nőtt az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A járvány elleni védekezés ugyanakkor eddig csaknem 40 millió amerikai állásába került.
Makro / Külgazdaság Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:36
Más fontos vezetői megbízatás miatt távozik Nagy Márton - úgy tudjuk, elhagyja a Magyar Nemzeti Bankot.
Makro / Külgazdaság Átlépte a 400 ezres határt a bruttó átlagbér márciusban
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:01
Egyfajta lélektani szintet lépett át a kereseti statisztika márciusban, a vállalkozásoknál regisztrált átlagos bruttó bér meghaladta a 400 ezer forintot is. 
Makro / Külgazdaság Elhárult az akadály, szurkolók előtt rendezik a Puskás-Fradit vasárnap
Baka F. Zoltán | 2020. május 28. 06:30
A kormány feloldotta a szabadtéri rendezvények látogatására vonatkozó tilalmat.
Friss
hírlevél