3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Putyin értékeli az évet – Megjött a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése – Elvitték a 12 hónapos diszkont kincstárjegyeket is – az orosz szankciók csak szigorodnak.

Jó irányba haladnak a jegybanki és kormányzati lépések, annak ellenére is, hogy kicsit későn tették meg őket. Erről a szokásos évértékelő sajtótájékoztatóján beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Összeomlás esetén szerinte legfeljebb két év alatt talpra állna az ország. Legkorábban 2015 közepére várja a rubel javulását az elnök. Az Ukrajnával kapcsolatos kérések elkerülhetetlenek voltak, Putyin humanitárius támogatásról, tűzszünet támogatásáról beszélt kezdetben, majd egy, a krízisterületen tartózkodó haderőt érintő kérdés kapcsán burkoltan elismerte, hogy orosz katonák végeznek bevetéseket a területen.  Az európai szankciók erősödése kapcsán Putyin egy medvéhez hasonlította Oroszországot, amelyet a Nyugat próbál elpusztítani és trófeaként kitenni.

A Magyar Nemzeti Bank ma tette közzé inflációs jelentését. Mondjuk a legfrissebb számokat: idén 2,5 százalék, jövőre pedig 2,4 százalék lesz az államháztartás hiánya a GDP-hez képest. Szeptemberben a jegybank még nagyobb növekedéssel számolt 2015-re.  Az előrejelzés szerint a fogyasztói árak színvonala az idén 0,2 százalékkal csökken, az infláció pedig 0,9 százalékkal nő.  A GDP 3,3 százalékkal bővült, jövőre ez 2,3 lehet a prognózis szerint.

32,15 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól a 12 hónapos diszkont kincstárjegyekre az Államadósság Kezelő Központ csütörtöki aukcióján. A Központ 20 milliárd forint értékben vitt aukcióra papírokat és ugyanennyiért fogadott el ajánlatot. Az előző aukcióhoz képest 12 bázispontos hozamcsökkenéssel, 1,55 százalékos hozammal értékesítették a papírokat. 5 éves lejáratú változó kamatozású államkötvényekből is tartottak aukciót 12 milliárd forint értékben, az elsődleges forgalmazóktól 35 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amelyből a meghirdetettnek megfelelő, 12 milliárd forintot fogadott el az Államadósság Kezelő Központ.

Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter Alekszej Uljukajev arról beszélt, hogy a gazdasági szankciók akár évtizedekig is érvényben maradhatnak és azt sem zárja ki, hogy 2015-re még súlyosabb megszorítások jönnek. Az orosz gazdaság 2,5-3 százalékos növekedést is elérhetne az Egyesült Államok és az Unió megszorításai nélkül, de strukturális reformok is hiányoznak az orosz gazdaságból. Az orosz gazdaság továbbra is nagyban függ a nemzetközi olajáraktól. A brent hordónkénti ára 63 dollár volt nem sokkal egy óra előtt. Az orosz rubel is gyengül a dollárral szemben, 60 rubelért adnak egy dollárt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG