<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A központi költségvetés márciusi adatai alapján biztosítottnak látszik az idei deficitcél elérése, és a 2016-os hiánycél is reálisnak látszik.

A makrogazdasági kilátások és az adózási és kiadási tételek alakulása alapján, és a már korábban bejelentett adócsomaggal együtt is - hangsúlyozza Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője.

Az Európai Bizottságnak múlt héten megküldött konvergenciaprogramban a kormány 2015-re 2,4, jövőre pedig 2,0 százalékos hiánycélt határozott meg.

Kondrát Zsolt szerint az adóbevételek vélhetően a fehéredés miatt gyorsabban nőnek, mint ami a bruttó hazai termék (GDP) vagy a fogyasztás növekedéséből adódna, de az áfa-bevételek fogyasztás feletti növekedési többlete várhatóan kisebb lesz a következő években, hiába folytatódik az adóelkerülés visszaszorulása.

Lehet csökkenés

Az MKB elemzője a kormány előrejelzésénél lassabb adósságráta-csökkenést vár a következő 2 évben. Amennyiben a forint árfolyama várakozásának megfelelően tovább gyengül, és a hozamok is emelkedésnek indulnak, akkor szerinte az adósságráta "beragadhat" 75 százalék környékén. Az adósságráta szerinte tovább mérséklődik 2015-16-ban, de a konvergenciaprogramtól eltérően a csökkenés üteme mérsékeltebb lehet.

Kondrát Zsolt a múltbeli tapasztalatok és az aktuális trendek alapján nem tartja reálisnak a konvergenciaprogramban felvázolt 6 százalékpontos kiadáscsökkentést 2018-ig.

Ez a deficitcél szempontjából nem feltétlenül gond, a tervezett adócsökkentéseket ugyanakkor hátráltathatja - tette hozzá.

A központi költségvetés márciusi adatai alapján az adóbevételek továbbra is a tervezett feletti ütemben érkeznek be a költségvetésbe, ami ellensúlyozza a kiadásoknál érzékelt enyhe túlfutást.

Továbbra sem tudni részleteket az egyéb vagyoni értékesítésből tervezett, mintegy 160 milliárd forintos bevételről, így az MKB elemzője ezzel nem is számol.

A teljes eltérés az idei hiánycéltól ezzel együtt is kevesebb mint a GDP 0,2 százaléka lehet szerinte, amit a tervezett vagyonértékesítési bevétel részleges teljesülése, vagy a vártnál gyorsabb növekedésből adódó adóbevételi többletek is könnyen ellentételezhetnek, de a kiadási oldalon sem nehéz ekkora korrekciót megtenni, még az év vége felé sem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszabadult indulatok: egy 22 éves nő felháborító halála miatt lángolnak az utcák Iránban
Kollár Dóra | 2022. szeptember 28. 05:43
A régóta gyülekező indulatok elszabadulni látszanak Iránban, ahol egy 22 éves nő halála tüntetéssorozatot váltott ki – a kurd származású Mahsa Amini gyanús körülmények közt vesztette életét letartóztatása után. Az ország vezetése egyelőre még nyugodt, de mi az, amit elérhetnek a tüntetők?
Makro / Külgazdaság Szlovák igen a finn és svéd NATO-belépésre
Prinz Dániel | 2022. szeptember 27. 19:36
Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét.
Makro / Külgazdaság Putyin már az elcsatolás bejelentésére készül
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 19:18
Ukrán hadisikerek voltak Harkiv megyében. Putyin napokon belül elcsatolhat négy megyét Ukrajnától. 
Makro / Külgazdaság Robbanások az Északi Áramlatnál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:40
Skandináv tudósok észlelték.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György nagy bejelentése: lezárult az MNB kamatemelési ciklusa
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 16:55
Matolcsy szerint hazánk egy sor sajátos kihívással néz szembe az infláción és az energiaár-robbanáson túl: az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas, a folyó fizetési mérleg veszélyes kockázati sávba ért.
Makro / Külgazdaság A gázár mozgatja a forintot, nem a kamatszint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:43
Várható volt a jelentős emelés, de a ciklusnak ezzel vége lesz.
Makro / Külgazdaság Borúlátó a Világbank a kínai gazdasággal kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:31
A Világbank csökkentette a kínai gazdaság idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzéseit az ingatlanpiaci válság és a koronavírus-járványra adott rendkívül szigorú kormányzati válaszok hatásai miatt.
Makro / Külgazdaság Varsó beintett Putyinnak: Norvégiából is kapnak gázt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 14:54
Felavatták kedden a norvég gázt Dánián keresztül Lengyelországba szállító, évi 10 milliárd köbméter kapacitású Baltic Pipe vezetéket a Szczecin mellett fekvő északnyugat-lengyelországi Goleniówban.
Makro / Külgazdaság A vártnál nagyobbat emelt az MNB: 13 százalék az alapkamat
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 27. 14:05
MNB: 125 bázisponttal emelte az alapkamatot a monetáris tanács.
Makro / Külgazdaság Ön is kérdezhet Dávid Ferenctől, a Klasszis Klub vendégétől csütörtökön!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:51
Az egy órásra tervezett beszélgetés során nézőinknek is van lehetősége élőben kérdezni következő vendégünket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG