<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nem csak mi, de a lengyel gazdaság is jól belehúzott.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az új gazdasági hangulatindexek azt mutatják, hogy Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai - különösen a magyar és a lengyel gazdaság - erősen kezdték az idei évet.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics hétfőn ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) a decemberi 104,6-ról januárban 105,7-re emelkedett. 

A ház kiemeli, hogy ez volt az ötödik olyan hónap egymás után, amelyben növekedett a térségi ESI-mérőszám, és a mutató a 2008-as globális pénzügyi válság óta nem volt ilyen magas.

A Capital Economics visszatekintő mérési módszertana alapján a közép- és kelet-európai gazdaságok jelenlegi ESI-indexe arra vall, hogy a térség éves összevetésben számolt gazdasági növekedése az év elején meghaladhatta a 4 százalékot.

Gyorsabbak leszünk, mint 2016-ban

A cég szerint különösen markáns a gazdasági hangulatindex javulása Magyarországon és Lengyelországban, és ez alátámasztja a Capital Economics elemzőinek azon véleményét, hogy e két gazdaság idei egész éves növekedési üteme gyorsabb lesz a tavalyinál.

A magyar ESI-index a decemberi 110,6-ról januárban 112,5-re, a lengyel mérőszám 101,1-ről 103,1-re emelkedett.

A magyar gazdaságban más nagy londoni házak is a tavalyinál gyorsabb növekedést valószínűsítenek. A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői 2017-re szóló éves előrejelzésükben közölték, hogy az idén 2,9 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon, szemben a korábbi 2,5 százalékkal.


A Morgan Stanley elemzői szerint az idei magyar növekedés fő tényezői között lesz a pro-ciklikus költségvetési ösztönzés és az EU-folyósítások által egyidejűleg nyújtott hajtóerő.

A ház közölte ugyanakkor azt is, hogy saját becslése szerint a magyar gazdaság potenciális éves növekedése 1,7 százalék körül járhat. Ennek alapján a Morgan Stanley várakozása szerint az idei egész éves átlagos magyarországi infláció is 2,9 százalékos lesz a 2 százalékos konszenzusos előrejelzési átlag helyett, jövőre pedig eléri a 3 százalékot.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemzőrészlegének hétfőn ismertetett új térségi előrejelzése még robusztusabb, 3,4 százalékos idei GDP-növekedéssel számol a magyar gazdaságban a cég által 2016-ra becsült 2,1 százalék után.

A ház londoni elemzőinek véleménye szerint a magyar növekedés elsődleges hajtóereje a hazai fogyasztás lesz, amelyet költségvetési ösztönzés is kiegészít.

A cég várakozása szerint egyedül az új autóipari beruházási programok 0,2 százalékpontnyit adnak hozzá a magyar hazai össztermék idei és jövő évi növekedéséhez.

Augusztusban érjük el a tetejét az inflációnak

A JP Morgan elemzői is azzal számolnak ugyanakkor, hogy a tizenkét havi infláció a következő hónapokban megközelíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célszintjét. A cég márciusban 2,8 százalékos éves inflációt vár, és azt valószínűsíti, hogy a fogyasztói árindex augusztusban 3,1 százalékos tetőzik.

A JP Morgan elemzői azonban 2018 közepéig nem várnak monetáris szigorító lépéseket az MNB részéről, annak ellenére sem, hogy a reálkamat már most is negatív. A ház szerint ugyanis a magyar jegybank a 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedés elérésére összpontosítja figyelmét, és ennek érdekében kész eltűrni a magasabb inflációt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG