<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A britek jelentős többsége most már úgy véli, hogy gazdasági károkat okoz a brit kormány drasztikus költségvetési megszorító programja.

A The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lap megbízásából készült országos felmérés kimutatta, hogy a választók 58 százaléka szerint károsítják a brit gazdaságot a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció által 2010 óta bevezetett hiány- és adósságcsökkentési intézkedések. Az így vélekedők aránya csaknem a háromszorosa azokénak, akik szerint a kormány takarékossági programja a helyes gyógyír, ezt a véleményt ugyanis a válaszadóknak mindössze a 20 százaléka vallotta a felmérés során.

Ez rendkívüli fordulat, ugyanis a koalíció első két évében a legtöbb közvélemény-kutatás még az államháztartási konszolidációs intézkedések stabil többségi támogatottságát jelezte. A brit kormánykoalíció békeidőben példátlan - a bruttó hazai termék (GDP) 11,2 százalékával egyenlő - államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől a 2010. májusi parlamenti választások után, és azonnal radikális költségvetési konszolidációs programot hirdetett meg.

A hitelminősítők még ennek ütemével sem elégedettek

A Standard & Poor's december közepén bejelentette, hogy leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatának kilátását, arra hivatkozva, hogy a brit államadósság-ráta az évtized közepéig emelkedik, és csak utána kezd majd stabilizálódni.

A Moody's Investors Service ennél is tovább ment: a múlt hónap végén megvonta Nagy-Britanniától a legmagasabb - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - államadós-besorolást, egy fokozattal "Aa1"-re rontva a hazai és külső szuverén brit kötvénykötelezettségek osztályzatát. Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az "Aaa/AAA" szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.

A gazdasági visszaesés a nagyobb baj

A takarékossági program választói megítélésére azonban a hitelminősítői lépéseknél valószínűleg nagyobb hatást gyakorol a megszorító intézkedéseket kísérő gazdasági visszaesés, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniát öt éven belül immár a harmadik recesszió fenyegeti.

Az első, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték. Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.

Az olimpia miatt mértek növekedést

A tavalyi harmadik negyedévben - elemzői vélemények szerint elsősorban a nyári londoni olimpiai játékok egyszeri gazdaságserkentő hatásai miatt - növekedést mértek ugyan, de a brit gazdaság teljesítménye 2012 utolsó három hónapjában ismét visszaesett: a brit statisztikai hivatal (ONS) február végén közölt második - az elsővel megegyező - becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a brit GDP-érték 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben.

Elemzői vélemények szerint ezek után megvan a kockázata annak, hogy az utóbbi öt év két hosszú recessziós időszakát most egy újabb követi, vagyis Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - hármas mélypontú recesszióba kerülhet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG