3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az elemzőket is meglepte, hogy mekkorát ugrott a pannon puma – Heim Péter szerint lesz olyan bank, amelyik kivonul Magyarországról – egyelőre azonban a bíróságon küzdenek igazukért

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásban beszélt arról, hogy hamarosan helyreállhat a hitelezés Magyarországon, ennek egyelőre legnagyobb gátja a nem teljesítő hitelek magas aránya. Ekkora pénzbőség nem volt a világban az elmúlt 100 évben, ezen tehát nem múlik. A bankok jövedelmezősége sokat romlott, a devizahitelek rendezése miatt tovább is romlik, a szakértő szerint lesznek, akiknek így már nem éri meg Magyarországon maradni. Részletek vezető cikkünkben

A júniusi 11,3 százalék után júliusban 12,3 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest is jobban teljesített a szektor: 1,6 százalékkal nőtt az ipari kibocsátás. Mikó Ildikó, a KSH munkatársa az adatok ismertetésekor elmondta: az idén eddig ez a legmagasabb növekedés, sőt 2011 februárja óta nem volt ennél jobb adat. Változatlanul a járműgyártás játszik főszerepet az ipari adatok alakulásában. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője meglepetésnek nevezte, hogy tovább tudott gyorsulni az ipari termelés, miközben az európai lassult. Véleménye szerint, ha az orosz-ukrán válság miatt nem lesz nagy összeomlás, akár kétszámjegyű növekedés is lehet az év egészében. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint azonban 2014-ben 7-8 százalék között bővülhet az ipari termelés.

A Fidesz frakcióvezetője szerint legkésőbb februárban lezajlik a bankok elszámoltatása az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében, ezeket az MNB szigorúan ellenőrzi majd. Rogán Antal az Echo Tv szerdai műsorában azt is elmondta, hogy az elszámolás az autóhitelekre, forintban felvett hitelekre is vonatkozik, és a frakció várhatóan azt támogatja, hogy a visszajáró összeggel a tartozásokat csökkentsék. A frakcióvezető szerint az összes, az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességére vonatkozó pert az államot képviselő ügyvédek nyerik meg, ha mégis részlegesen nyer egy bank, az állam ügyvédei fellebbezni fognak.

A hitelintézetek azért próbálkoznak: a Fővárosi Törvényszék ma az Eger és Vidéke, a Hévíz és Vidéke, valamint a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet keresetét tárgyalja. A perekben arról kell döntenie a törvényszéknek, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosításai. A Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet perében már meg is született az döntés: a bíróság elutasította a hitelintézet keresetét elsőfokú, nem jogerős ítéletében. Eddig egyébként két pénzintézet, a Magyar Cetelem Bank és az UCB Ingatlanhitel Zrt. nyerte meg részlegesen a magyar állam ellen indított devizahiteles pert.

A meglepő csütörtöki európai kamatcsökkentés után felbolydultak a tőkepiacok, a forint árfolyamát sem hagyta érintetlenül az EKB lépése, a 314-es szintekről a 312-ig erősödött a hazai deviza. Ma azonban gyengül a forint. A CIB Bank elemzői szerint  délutánig maradhat a gyengülős oldalazás, nagyobb kilengések csak akkor várhatóak, de az ukrajnai események továbbra is mindent felülírhatnak.

Ma csökkenés jöhet a tőzsdén a tegnapi EKB döntés utáni komoly emelkedés után, profitrealizálásba kezdhetnek ugyanis a befektetők. Az orosz-ukrán konfliktusról szóló hírek mellett az augusztusi amerikai foglalkoztatási adatot ma érdekesek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG