3p
A Magyar Nemzeti Banknak még van 0,2-0,3 százalékpontnyi kamatcsökkentési mozgástere, függően a forinttól és a külső kockázati hangulattól.

Ezt jósolták londoni pénzügyi elemzők az MNB 0,15 százalékpontos keddi kamatcsökkentését és a monetáris tanács üléséről kiadott közleményt kommentálva.



Nem kell túlzottan aggódni a defláció miatt

William Jackson, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza elmondta, hogy a ház az eddigi előrejelzéseiben szereplő 1,65 százalék helyett most már 1,50 százalékos alapkamaton várja az MNB enyhítési ciklusának végét.

Jackson hangsúlyozta, jóllehet a magyarországi defláció a jelek szerint túljutott mélypontján, tekintettel arra, hogy a múlt hónapban mínusz 0,6 százalék volt a tizenkét havi ütem a februárban mért mínusz 1 százalék után.

De a Capital Economics várakozása szerint a teljes kosárra számolt éves infláció az idei év jelentős részében a negatív tartományban marad, és jövőre sem éri el az MNB 3 százalékos központi célszintjét.

Jackson közölte ugyanakkor azt is, hogy bár a monetáris tanács közleménye tükrözi a defláció esetleges meggyökeresedésével kapcsolatos aggályokat, a Capital Economics a maga részéről "nem aggódik túlzottan" a defláció miatt. Az eddigi defláció ugyanis elősegítette a reálbérek és a fogyasztási kiadások növekedését, emellett az elmúlt negyedévek erőteljes gazdasági növekedése fokozatosan felszámolta a magyar gazdaságban felhalmozódott - szintén erősen dezinflációs hatású - kapacitástöbbletet.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzője úgy látja, hogy a monetáris tanácsnak van még mozgástere a további kamatcsökkentésekre, de ez a mozgástér most már szűk. Jackson szerint azonban a még hátralévő enyhítés mértékénél fontosabb, hogy a magyarországi inflációs kilátások lehetővé teszik a nagyon laza monetáris kondíciók fenntartását az idén és jövőre is.

Óvatos vélemény

Magdalena Polan, a Goldman Sachs felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza a keddi kamatdöntést és a monetáris tanácsi közleményt kommentálva közölte, hogy a ház alapesetben 1,60 százalékos alapkamatig terjedő további kamatcsökkentéseket vár az MNB részéről.

A GS vezető londoni szakértője szerint ugyanakkor a jelenleg alkalmazott csökkentések lépésenkénti szokatlan üteme, valamint a forint ereje arra enged következtetni, hogy a monetáris tanács ennél egy árnyalatnyival lejjebb is mehet, 1,50 százalékos alapkamat környékén befejezve az enyhítési ciklust. Ez elsősorban akkor esélyes, ha a forint jelentősen a 300 forint/eurós árfolyam alá erősödik.

Van, akik szerint megy ez még lejjebb is

A londoni elemzői közösségben van ennél jóval agresszívabb MNB-kamatcsökkentési előrejelzés is.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai jelenleg érvényes előrejelzésükben mínusz 0,2 százalékos idei egész éves átlagos inflációt valószínűsítenek Magyarországon.

A cég elemzőinek modellszámításai azt mutatják, hogy a magyarországi infláció akkor is kényelmesen az MNB 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávján belül maradna, ha a hordónkénti olajár 100 dollárra emelkedne 2016-ban.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy az MNB az idei év végére 1,35 százalékig csökkenti alapkamatát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG